Kakost nať smrdutý

Kakost smrdutý (latinsky Geranium robertianum) je nevelká jednoletá či dvouletá rostlina, se kterou se lze poměrně běžně setkat i v naší přírodě. ... více o Kakostu

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00042
Latinský názevGeranium robertianum
Bylík.skPakost smradľavý vňať

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
34 Kč
50g
50 Kč
100g
87 Kč
150g
110 Kč
200g
142 Kč
250g
165 Kč
300g
174 Kč
400g
229 Kč
500g
282 Kč
Dostupnost: skladem < 1 kg | dostanete do 24.5.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 24.5.
  • Balíkovna dostanete do 24.5.
  • PPL - na pobočku dostanete do 24.5.
  • GLS - na pobočku dostanete do 24.5.
  • Zásilkovna domů dostanete do 24.5.
  • PPL - na adresu dostanete do 24.5.
  • GLS - na adresu dostanete do 24.5.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 24.5.

Vše o Kakostu

Kakost nať

 Kakost Kakost smrdutý (latinsky Geranium robertianum) je nevelká jednoletá či dvouletá rostlina, se kterou se lze poměrně běžně setkat i v naší přírodě. Nejvíce se jí daří v lesnatých porostech tam, kde je dostatek vláhy. Zaujme především svými pětičetnými květy, které jsou drobné a mají půvabnými narůžovělý odstín. Právě pro své květy je kakost často vysazován i v okrasných zahradách. Poněkud nevábné pojmenování rostliny odkazuje na její charakteristický nepříjemný zápach, který se ještě více zintenzivní po utržení.

Z byliny se sbírá především její nať, ze které se připravuje nejčastěji nálev nebo odvar. Po usušení je pronikavé aroma mnohem mírnější. Kakost obsahuje především hořčiny (geraniin), třísloviny, silice, pryskyřice, organické kyseliny a další látky. Svým složením přispívá zejména k sexuálnímu zdraví.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Ellagitaniny, geraniin a isogeraniin, flavonoidy, v čerstvé rostlině nepříjemně páchnoucí éterický olej

Výskyt

Tuto bylinku nacházíme ve stinných vlhkých lesích, v houštinách a na mýtinách, někdy v bohatých, působivých porostech, podél zdí, dřevěných ohrad, na krajích lesů a obor.

Lidové názvy Kakostu

Tato bylina je známa také pod názvy býčník, bylina sv. Roberta, čapina, čapí nos, čapí nůsek, čapí nůsek smrdutý, čapí zobák, čápky, hrabice, kopytník, milost boží, potoční koření, ratanika, milost boží, stinkovo koření, bodec, osten, pakost nebo ptačí zoban.

Příprava Kakostu

Nálev -1 čajová lžička natě kakostu se přelije 1/4 l vroucí vody a nechá se 10 minut vyluhovat v přikryté nádobě. Nesmí se vařit. Teplý nálev se pije 2 - 3x denně. Připravuje se vždy čerstvý.

Slevy a tipy

Lékořice kořen

Kořen lékořice se používá k usnadnění odkašlávání a uvolnění ... více

Meduňka nať

Meduňka pomáhá při nespavosti, stavech neklidu a podrážděnosti, ... více

Růže stolistá okvětní plátky

Květní plátky růží posilují organismus, můžeme je použít při ... více

Ostropestřec drcený plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Co vás zajímá o Kakostu

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.