Kakost nať smrdutý

Kakost smrdutý (latinsky Geranium robertianum) je nevelká jednoletá či dvouletá rostlina, se kterou se lze poměrně běžně setkat i v naší přírodě. ... více o Kakostu

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00042
Latinský názevGeranium robertianum
Bylík.skPakost smradľavý vňať

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
40 Kč
50g
53 Kč
100g
85 Kč
150g
105 Kč
200g
136 Kč
250g
166 Kč
300g
194 Kč
400g
251 Kč
500g
300 Kč
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • GLS - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna domů dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • GLS - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří

Vše o Kakostu

Kakost nať

 Kakost Kakost smrdutý (latinsky Geranium robertianum) je nevelká jednoletá či dvouletá rostlina, se kterou se lze poměrně běžně setkat i v naší přírodě. Nejvíce se jí daří v lesnatých porostech tam, kde je dostatek vláhy. Zaujme především svými pětičetnými květy, které jsou drobné a mají půvabnými narůžovělý odstín. Právě pro své květy je kakost často vysazován i v okrasných zahradách. Poněkud nevábné pojmenování rostliny odkazuje na její charakteristický nepříjemný zápach, který se ještě více zintenzivní po utržení.

Z byliny se sbírá především její nať, ze které se připravuje nejčastěji nálev nebo odvar. Po usušení je pronikavé aroma mnohem mírnější. Kakost obsahuje především hořčiny (geraniin), třísloviny, silice, pryskyřice, organické kyseliny a další látky. Svým složením přispívá zejména k sexuálnímu zdraví.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Ellagitaniny, geraniin a isogeraniin, flavonoidy, v čerstvé rostlině nepříjemně páchnoucí éterický olej

Výskyt

Tuto bylinku nacházíme ve stinných vlhkých lesích, v houštinách a na mýtinách, někdy v bohatých, působivých porostech, podél zdí, dřevěných ohrad, na krajích lesů a obor.

Lidové názvy Kakostu

Tato bylina je známa také pod názvy býčník, bylina sv. Roberta, čapina, čapí nos, čapí nůsek, čapí nůsek smrdutý, čapí zobák, čápky, hrabice, kopytník, milost boží, potoční koření, ratanika, milost boží, stinkovo koření, bodec, osten, pakost nebo ptačí zoban.

Příprava Kakostu

Nálev -1 čajová lžička natě kakostu se přelije 1/4 l vroucí vody a nechá se 10 minut vyluhovat v přikryté nádobě. Nesmí se vařit. Teplý nálev se pije 2 - 3x denně. Připravuje se vždy čerstvý.

Slevy a tipy

Šípekdrcený s jádry

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Přesličkanať

Přeslička podporuje vylučování moči a tvorbu bílých krvinek, ... více

Heřmánekkvět

Heřmánek představuje mezi léčivými rostlinami naprostou "hvězdu", ... více

Co vás zajímá o Kakostu

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.