Jalovec plod obecný pravý

Jalovec obecný (latinsky Juniperus communis) je dřevina, která může mít v závislosti na přírodních podmínkách podobu keře nebo stromu. ... více o Jalovci

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00035
Latinský názevJuniperus communis
Teplota vaporizacedo 120°C
Bylík.skBorievka obyčajný pravý plod

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
45 Kč
100g
67 Kč
150g
85 Kč
200g
109 Kč
250g
132 Kč
300g
155 Kč
400g
199 Kč
500g
237 Kč
750g
345 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • GLS - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna domů dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • GLS - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří

Vše o Jalovci

Jalovec plod

Jalovec Jalovec obecný (latinsky Juniperus communis) je dřevina, která může mít v závislosti na přírodních podmínkách podobu keře nebo stromu. Má ostré jehlice modravého zbarvení, které vyrůstají v trojčetných přeslenech a nenápadné květy, které se rozlišují na samčí a samičí. Plodem jsou bobulovité šištice modročerné barvy.

Jalovec lze vyzkoušet pro podporu vylučování vody z organismu a pročištění těla, přispívá rovněž k normální činnosti ledvin a trávení a je považován za antioxidant, kdy chrání buňky před oxidativním stresem. Napomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a pozitivně ovlivňuje přirozenou obranyschopnost organismu. V neposlední řadě může jalovec zkusit i ten, kdo si chce uchovat zdravé klouby a pokožku.

Aromatické plody jalovce mají lahodnou chuť na pomezí hořkosti a palčivosti, jejich vůně je příjemně pryskyřicová. Tyto vlastnosti se skvěle kombinují obzvláště se zvěřinou, hodí se také k dochucení omáček, do gulášů a marinád. Plody jsou rovněž oblíbenou součástí nejrůznějších likérů, jmenovitě uveďme alespoň světoznámý gin.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Éterický olej převážně se sesquiterpeny ( thujopsen, cadinen a troplon ), neobvyklé diterpeny jako sugiol a xanthoperol, lignany (mimo jiné podophyllotoxin ), katechinové třísloviny

Výskyt

Pastviny, skaliska, okraje a světliny borových, dubových nebo březových lesů, vřesoviště, rašeliniště

Lidové názvy Jalovce

Tato bylina je známá též pod názvy jalovčinky, borovička, boleraz, borovec, borovka, brin, divočinky, chvojka, jadlovec, průtahová borovička, robustní koření, ohňový strom

Příprava Jalovce

Nálev z drcených jalovčinek - 1 čajová lžička na 1/4 l šálek vody se přivede k varu a nechá se 15 minut luhovat, podává se 2x denně, nejdéle však po dobu 6 týdnů. Nebo se podávají přímo syrové plody - při revmatismu se podává první den 3x denně 1 jalovčinka, druhý den 3x denně 2 jalovčinky atd. atd. až 21. den 3x denně 21 jalovčinek a pak se jde zpět tak, že se naopak každý den jedna jalovčinka ubírá. Při poruchách trávení se vrací zpět 15. den, tedy při dávce 3x denně 15 jalovčinek. První kůra by měla být aplikována nejvíce 1x za rok, druhou (menší) kůru lze brát 2x ročně.

Dávejte si pozor!

Jalovec má i nepříjemné vlastnosti, proto se nesmí překročit dávkování. V žádném případě ho nesmějí užívat lidé s nemocnými ledvinami, zvláště při zánětu ledvin a je nebezpečný i pro těhotné ženy. 

Slevy a tipy

Skořice 5 cm celá

Kůra skořicovníku charakteristicky svinutá do ruličky ... více

Pelyněk pravý nať

Pelyněk se uplatňuje při nechutenství, střevních a žlučníkových ... více

Kešu ořechy W320

Kešu jsou olejnaté ořechy se sladkou, jemnou chutí. Jsou známé zejména ... více

Česnek granulát

Oblíbené koření v podobě malých granulí sušeného česneku ... více

Skořice cejlonská mletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Chia semínko

Chia semínka působí blahodárně na celý náš organismus, podporují ... více

Šípek slupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.