Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Proskurník kořen lékařský

Proskurník lékařský (latinsky Althaea officinalis) je vytrvalá rostlina z čeledi slézovitých, která bývá často lidově označována (ač nesprávně) také jako ibišek. ... více o Proskurníku

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00077
Latinský názevAlthaea officinalis
Teplota vaporizacedo 190°C
Bylík.skIbiš lekársky koreň
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete do 29.4.
  • GLS - na pobočku dostanete do 29.4.
  • ONE BOX dostanete do 29.4.
  • ONE POINT dostanete do 29.4.
  • ONE - na adresu dostanete do 29.4.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 29.4.
  • Balíkovna dostanete do 29.4.
  • PPL - na pobočku dostanete do 29.4.
  • Zásilkovna - na adresu dostanete do 29.4.
  • PPL - na adresu dostanete do 29.4.
  • GLS - na adresu dostanete do 29.4.
  • Balíkovna - na adresu dostanete do 29.4.

Vše o Proskurníku

Proskurník kořen

Proskurník Proskurník lékařský (latinsky Althaea officinalis) je vytrvalá rostlina z čeledi slézovitých, která bývá často lidově označována (ač nesprávně) také jako ibišek. Má dekorativní vzhled, upoutá především svými velkými půvabnými květy narůžovělé barvy, pro které je s oblibou vysazována v nejedné okrasné zahradě.

Proskurník je tradiční léčivou rostlinou. Přispívá k normální činnosti dýchacího systému a správnému fungování střev. Rovněž vykazuje jistou antibakteriální aktivitu. Ceněný je především pro obsah slizovitých látek.

V minulosti měla bylina nejenom stálé místo v lidovém léčitelství, ale vázala se k ní celá řada dalších možných využití. Z kořene se dělaly oblíbené cukrovinky, zatímco z lodyh se v omezené míře vyráběl papír, lana a textilie.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Slizové látky (kořen až 35%). Hlavními složkami slizu jsou galakturorhamnany, glukany a arabinogalaktany. Dále jsou přítomny škroby (v kořenu až 38%), sacharóza (v kořenu asi 10%), asparagin (v kořenu asi 2%), betain, pektiny (v kořenu až 11%), flavonoidy, minerální látky, organické kyseliny a stopy silice.

Výskyt

Pobřežní křoviny, vysokobylinné porosty, vlhké a slatinné louky, příkopy, druhotně vlhká místa v okolí lidských sídel, břehy vesnických rybníků. Můžeme si ho vypěstovat ze semen.

Lidové názvy Proskurníku

Tato bylina je známa také pod názvy ajbiš, ajbíšek, albiš, hybíšek, ibiš, ibišek, ibiškový kořen, pople, proskur, proskurníkový kořen, římský pople, římský sléz, sléz vysoký, sléz zahradní, slézová růže nebo topolovka.

Příprava Proskurníku

Sliz se nejlépe získá macerací 2 čajových lžiček v 1/4 l studené vody, v níž se dobře rozpouští. Doba louhování je 6 - 8 hodin. Macerát se lehce přihřívá. Při zánětu střev se připraví odvar z 20 g kořene proskurníku na ½ l studené vody, která se přivede k varu a nechá se 10 minut vylouhovat. 

Dávejte si pozor!

Čaj z proskurníku je velmi jemný a nemá nepříjemnou chuť, proto je vhodný i pro děti.

Slevy a tipy

Skořice cejlonskámletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Kurkumamletá

Indický šafrán dodá jídlům nádhernou žlutou barvu ... více

Gojivýběr sušených plodů

Výběr extra velkých a šťavnatý plodů goji. Goji jsou výborným ... více

Meduňkanať

Meduňka pomáhá při nespavosti, stavech neklidu a podrážděnosti, ... více

Co vás zajímá o Proskurníku

    Dotazy k bylinkám

  • Čím podpořit proskurník nebo máte i tinkturu?

    Pokud chcete podpořit účinky proskurníku, lze ho kombinovat s bylinami, které mají podobné zklidňující vlastnosti a působí na dýchací cesty nebo trávení. Mezi vhodné bylinky patří:

    Jitrocel kopinatý – dobře doplňuje proskurník při podpoře dýchacích cest.

    Lípa srdčitá – pomáhá zklidnit podráždění a podporuje celkové uvolnění.

    Sléz lesní – má podobné účinky jako proskurník, je bohatý na slizy a podporuje jeho účinek.

    Heřmánek pravý – zklidňuje sliznice a podporuje trávení, což se hodí při kombinaci s proskurníkem.

    Pokud jde o tinkturu, v naší nabídce máme proskurník spíše v sušené podobě, ale můžete si tinkturu připravit i doma. Stačí sušený proskurník naložit do 40% alkoholu (např. vodka) v poměru 1:5 a nechat louhovat 2–4 týdny na tmavém místě, poté přecedit.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.