Bez plod černý
Bez černý (latinsky Sambucus nigra) je nenáročný listnatý keř, který je běžnou součástí české přírody. ... více o bezu černém
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00308 |
Latinský název | Sambuci fructus |
Bylík.sk | Baza čierny plod |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
- GLS - na pobočku dostanete tento týden
- ONE BOX dostanete tento týden
- ONE POINT dostanete tento týden
- ONE dostanete tento týden
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete tento týden
- Balíkovna dostanete tento týden
- PPL - na pobočku dostanete tento týden
- Zásilkovna domů dostanete tento týden
- PPL - na adresu dostanete tento týden
- GLS - na adresu dostanete tento týden
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete tento týden
Podobné zboží jako Bez
Vše o bezu černém
Bez plod
Bez černý (latinsky Sambucus nigra) je nenáročný listnatý keř, který je běžnou součástí české přírody. Má lichozpeřené a po pěti uspořádané listy, jednotlivé lístky mají protáhlý tvar. V pozdním jarním období upoutá výraznými vrcholíky krémově zbarvených silně aromatických (až zapáchajících) květů. Plodem jsou kulaté černé šťavnaté peckovice, které mají lesklý povrch a lidově se označují jako bezinky.
Plody bezu černého lze vyzkoušet při kontrole tělesné hmotnosti a hubnutí. Kromě toho přispívají ke správnému vylučování, respektive pročištění těla. Celá rostlina se pak označuje jako antioxidant, kdy chrání buňky před oxidativním stresem, kromě toho napomáhá vylučování vody z organismu. Uvádí se také, že bez černý je vhodný při kontrole tělesné hmotnosti, má blahodárný vliv na přirozenou obranyschopnost a přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi.
Černý bez si našel své místo v tradiční domácí kuchyni, kde se využívají i jeho zralé plody. Jsou například velice oblíbené pro přípravu chutných domácích likérů, dělává se z nich také neobvyklé víno. Používají se do domácích marmelád, rosolů a dalších zavařenin, je možné je použít k výrobě sirupů a šťáv.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Plody černého bezu obsahují flavonoidy, anthokyany jako sambucin, éterický olej, vitaminy, ovocné kyseliny, cukr, listy obsahují glykosidy kyseliny kyanovodíkové
Výskyt
Černý bez je všudypřítomný a všeobecně známý keř, někdy až strom, na jaře rozkvetlý intenzivně vonícími žlutobílými květy, na podzim zase odhaluje bohaté střapce sytě černých plodů. Roste na okrajích lesů, pasekách, ve světlých listnatých a lužních lesích, v křovinách, podél cest a lidských obydlí, na skládkách, v zahradách, na rumištích, podél vodních toků.
Příprava bezu černého
Nálev -1 lžička sušených plodů se přelije 1/4 l vroucí vody a nechá 10 minut louhovat a poté zcedit. Užívá se 3x denně. Bezový sirup. Na 1 l přebraných, čistých a zralých bobulí přidáme 1/4l vody a 15 min je pomalu vaříme, pak protlačíme přes síto. Do litru takto získané šťávy přidáme 1/2 kg nerafinovaného přírodního cukru a ještě 10 mnut povaříme. Vroucí šťávu nalijeme do nahřátých lahví a těsně uzavřeme zátkami. Necháme pomalu vychladnout. Sirup užíváme 3x denně po 1/2 dl.
Dávejte si pozor!
Syrové plody černého bezu mají projímavý účinek.
Slevy a tipy
Co vás zajímá o bezu černém
Začala jsem pít nálev z černého bezu,můžu ho vypít i s plody? Nebo to mám přecedit ? Doteď to vždy přecedím,tak nevím, v návodu o tom nic nepíšete.
Je skvělé, že si užíváte nálev z černého bezu. Přestože plody černého bezu obsahují mnoho prospěšných látek, je vhodné nálev scedit a plody nekonzumovat z těchto důvodů:
-
Mírná toxicita: Syrové plody černého bezu obsahují sambunigrin, což je mírně toxická látka, která se však při správném vaření nebo sušení ničí. I když jsou sušené plody bezpečné, doporučuje se nepít nálev přímo s plody.
-
Nežádoucí účinky: Někteří lidé mohou mít citlivost na látky obsažené v plodech, což by mohlo způsobit mírné zažívací potíže, pokud by byly konzumovány ve větším množství.
-
Podzimní prevence zdraví pomocí bylinek
Podzim je roční období plné barev, ale také čas, kdy je potřeba více pečovat o své zdraví. S blížícími se chladnými dny je důležité posílit svůj imunitní systém a vyvarovat se různým nemocem. Bylinky jsou tradiční a přírodní způsob, jak posílit naše tělo a duši. Zde je několik bylinek, které vám mohou pomoci připravit se na podzimní období:
Echinacea je oblíbená bylinka známá pro své schopnosti posilovat imunitní systém. Často se používá ve formě čaje nebo tinktury a je známa svou schopností stimulovat produkci bílých krvinek.
Šípek je bohatý na vitamin C a je skvělým antioxidantem. Často se konzumuje ve formě čaje nebo sirupu, a je známý svými antioxidačními vlastnostmi.
Kopřiva je bohatá na železo a vitaminy. Tuto bylinu můžete použít ve formě čaje nebo ji přidat do různých jídel jako je polévka nebo omáčka. Kopřiva je také známá pro své protizánětlivé účinky.
Bez (květ i plod) je bylinka, která je známá pro své uklidňující a protizánětlivé vlastnosti. Bezové květy i plody se obvykle používají ve formě čaje nebo sirupu.
Rakytník je známý svým vysokým obsahem vitaminu C a omega mastných kyselin. Může být užíván ve formě čaje, oleje nebo v potravinových doplňcích.
Černý rybíz je bohatý na vitaminy a antioxidanty. Černý rybíz může být užíván ve formě čaje, džemu nebo jako sušené plody. Je známý svými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi.
Máta je známá svými osvěžujícími a antiseptickými vlastnostmi. Máta pomáhá při trávení a může také uklidnit mysl. Je ideální ve formě čaje, který si můžete udělat z čerstvých nebo sušených listů.
Meduňka je další bylinka, která je známá svými uklidňujícími vlastnostmi. Meduňka je často používána k léčbě nespavosti a úzkosti. Je vynikající ve formě čaje nebo tinktury a je známa svými relaxačními účinky.
Jak připravit bylinkový čaj
Při přípravě bylinkového čaje obvykle stačí lžičku sušených bylinek zalít šálkem horké vody a nechat louhovat po dobu 5-10 minut. Poté scedíme a čaj je připraven k pití. Některé bylinky, jako je například rakytník, mohou vyžadovat delší dobu louhování.
Jak vytvořit tinkturu
Tinktury jsou obvykle vytvořeny macerací bylinek v alkoholu po dobu několika týdnů. K tomu použijte skleněnou nádobu, do které vložíte bylinky a přelijete je alkoholem (nejlépe vodkou nebo rumem). Nádobu uzavřete a uskladněte na tmavém a chladném místě. Po 4-6 týdnech tinkturu scedíme a přefiltrujeme do menších lahviček na uzavření. Tinktury jsou silné a obvykle se užívají po kapkách.
Dotazy k bylinkám
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky