Jeřáb černý plod Aronie

Jeřáb černý neboli temnoplodec černoplodý (latinsky Aronia melanocarpa) je nenáročný keř nebo strom, jehož původním domovem je severoamerický kontinent. ... více o Jeřábu aronii

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00177
Latinský názevAronia melanocarpa

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
27 Kč
100g
40 Kč
150g
49 Kč
200g
63 Kč
250g
71 Kč
300g
84 Kč
400g
109 Kč
500g
127 Kč
750g
179 Kč
1000g
228 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete do 3.8.
  • Balíkovna dostanete do 3.8.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 3.8.
  • PPL - na pobočku dostanete do 3.8.
  • PPL - na adresu dostanete do 3.8.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 3.8.

Vše o Jeřábu aronii

Jeřáb černý plod

Jeřáb černý Jeřáb černý neboli temnoplodec černoplodý (latinsky Aronia melanocarpa) je nenáročný keř nebo strom, jehož původním domovem je severoamerický kontinent. Setkat se lze i s pojmenováním černá jeřabina a arónie. Má střídavě uspořádané jednoduché listy s vroubkovanými okraji, bílé až narůžovělé květy vytváří chocholičnatá květenství. Plodem jsou kulaté černé malvice, které jsou jedlé, je pro ně charakteristická svíravá chuť.

Plody arónie obsahují celou řadu mikroživin. Jedná se zejména o flavonoidy, pektin, třísloviny, vlákninu a cukry. Najdeme v nich i celou řadu vitaminů a minerálních látek, jmenovitě se jedná kupříkladu o vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, F, rutin, draslík, hořčík, jód, mangan, vápník, zinek, železo a další. Extrakt z plodů náleží mezi antioxidanty, tudíž chrání buňky před oxidativním stresem.

Sušené plody je možné konzumovat samostatně. Uplatní se rovněž při přípravě domácích müsli tyčinek, hodí se nápojů typu smoothie i do ovesných a jiných kaší.

Účinné látky

Obsahují vysoký obsah antokyanů -1480 mg na 100 g čerstvých bobulí - 3x více než u borůvek, flavonoidy, kyselinu listovou, minerální látky, jód, bór, fluór, mangan, měď, kobalt, molybden, cukr třísloviny

Výskyt

Východ Severní Ameriky, velkoplošně se pěstuje ve východní Evropě

Lidové názvy Jeřábu aronie

Tato rostlina je též známá pod názvy sibiřská borůvka nebo Temnoplodec černoplodý

Příprava Jeřábu aronie

Arónie - a la brusinky
1 kg černé jeřabiny
600 g cukru
1/2 lžičky skořice
3-4 tlučené hřebíčky
sklenka rumu
1/2 lžičky kyseliny citrónové. Jeřabiny očistíme, propláchneme a necháme okapat. Vsypeme do kastrolu, podlijeme trochou vody a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Pak přidáme cukr, koření a dále vaříme do měkka. Ke konci varu jeřabiny zčásti rozmačkáme, přidáme Pektogel, povaříme minutu, přidáme kyselinu citrónovou, zase povaříme, až se rozpustí, stáhneme z ohně, přilijeme rum, promícháme a ještě horkou směs nalijeme do malých vypařených čistých skleniček a uzavřeme.

Slevy a tipy

Pelyněk pravý nať

Pelyněk se uplatňuje při nechutenství, střevních a žlučníkových ... více

Kozlík kořen

Kozlík se podává jako sedativum při nespavosti, stresech, bolestech ... více

­-15%

Lékořice kořen

Kořen lékořice se používá k usnadnění odkašlávání a uvolnění ... více

Divizna květ

Divizna patří mezi nejstarší léčivé rostliny, je vhodná i pro děti ... více

Badyán plod

Badyán se pro svou vůni podobnou anýzu a pro svůj krásný hvězdicový ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.