Jeřáb červený plod ptačí
Jeřáb obecný neboli jeřáb ptačí (latinsky Sorbus aucuparia) je menší strom, případně také keř, který je hojně rozšířený v mírném klimatickém pásu Evropy a A ... více o Jeřábu červeném
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00037 |
Latinský název | Sorbus aucuparia |
Bylík.sk | Jarabina červená vtáčie plod |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

- GLS - na pobočku dostanete do 12.2.
- ONE BOX dostanete do 12.2.
- ONE POINT dostanete do 12.2.
- ONE dostanete do 12.2.
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 12.2.
- Balíkovna dostanete do 12.2.
- PPL - na pobočku dostanete do 12.2.
- Zásilkovna domů dostanete do 12.2.
- PPL - na adresu dostanete do 12.2.
- GLS - na adresu dostanete do 12.2.
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 12.2.
Vše o Jeřábu červeném
Jeřáb červený plod
Jeřáb obecný neboli jeřáb ptačí (latinsky Sorbus aucuparia) je menší strom, případně také keř, který je hojně rozšířený v mírném klimatickém pásu Evropy a Asie. Jsou pro něj charakteristické střídavě uspořádané lichozpeřené listy, které jsou složeny až z 10 párů dlouze kopinatých lístků, smetanově bílé květy tvoří široké chocholičnaté laty. Plodem jsou kulaté oranžovo-červené malvice, kterým se říká jeřabiny.
Z rostliny se sbírají květy, především však plody. Ty podporují přirozenou obranyschopnost organismu, přispívají k celkovému osvěžení těla a vyzkoušet je lze rovněž v případě stresu a námahy.
Dřevo jeřábu je tvrdé a dobře ohebné, proto se uplatňuje v truhlářství. Strom má dekorativní vzhled, lze se s ním tudíž setkat v parcích, zahradách i podél cest a silnic. Jeřabiny jsou oblíbeným pikantním kořením, pro tyto účely jsou však vhodné pouze jedlé kultivary.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Jeřáb obsahuje kyselinu sorbinovou, parasorbinovou, četné jiné organické kyseliny, cukry, tříslovinu, pektin, vitamíny a karotenoid sorbusin. Čerstvé plody - jeřabiny - jsou nepoživatelné, ale sušením a vařením se v plodech rozrušuje kyselina parasorbinová, která působí dráždivě na sliznice a způsobuje určitou jedovatost jeřabin.
Výskyt
Jeřáb ptačí roste ve světlých listatých i jehličnatých lesích, často se vysazuje podél cest.
Lidové názvy Jeřábu červeného
Tato bylina je známá také pod názvy bresk, brest, divá vřeskyně, jarabina, jařab, jařabina, jehřáb, jerábek, jerábník, jeřábčižmářský, jeřábník, korálky, muk, oskeruše planá, ptačí potrava, reráb, řeřáb, řeřabina, řežab, řežáb, smržduch, sorbit, voskeruše, voskerušeplaná, žeráb
Příprava Jeřábu červeného
Čaj - nálev si připravíme zalitím 1 lžičky rozmačkaných plodů 1/4 l vroucí vody, necháme 15 minut vylouhovat. Macerát – studený výluh - plody jeřábu ptačího se přelijí studenou, převařenou vodou a nechají se 3-12 hodin macerovat při pokojové teplotě 15-20°C. Poté se scedí. Může se přihřát, aby byl mírně teplý, příjemný k pití.
Dávejte si pozor!
Syrové plody jeřábu jsou však nepoživatelné, je nutná jejich tepelná úprava.
Slevy a tipy
Konopné semínko neloupané
Vyváženým poměrem proteinů a esenciálních tuků je konopné semeno ... více
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky