Jeřáb červený plod ptačí

Jeřáb obecný neboli jeřáb ptačí (latinsky Sorbus aucuparia) je menší strom, případně také keř, který je hojně rozšířený v mírném klimatickém pásu Evropy a A ... více o Jeřábu červeném

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00037
Latinský názevSorbus aucuparia

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
37 Kč
100g
66 Kč
150g
79 Kč
200g
102 Kč
250g
117 Kč
300g
128 Kč
400g
150 Kč
500g
185 Kč
750g
275 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete zítra
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete zítra
  • Česká pošta - Balíkovna dostanete zítra
  • PPL - na pobočku dostanete zítra
  • PPL - na adresu dostanete zítra
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete zítra

Vše o Jeřábu červeném

Jeřáb červený plod

Jeřáb červený Jeřáb obecný neboli jeřáb ptačí (latinsky Sorbus aucuparia) je menší strom, případně také keř, který je hojně rozšířený v mírném klimatickém pásu Evropy a Asie. Jsou pro něj charakteristické střídavě uspořádané lichozpeřené listy, které jsou složeny až z 10 párů dlouze kopinatých lístků, smetanově bílé květy tvoří široké chocholičnaté laty. Plodem jsou kulaté oranžovo-červené malvice, kterým se říká jeřabiny.

Z rostliny se sbírají květy, především však plody. Ty podporují přirozenou obranyschopnost organismu, přispívají k celkovému osvěžení těla a vyzkoušet je lze rovněž v případě stresu a námahy.

Dřevo jeřábu je tvrdé a dobře ohebné, proto se uplatňuje v truhlářství. Strom má dekorativní vzhled, lze se s ním tudíž setkat v parcích, zahradách i podél cest a silnic. Jeřabiny jsou oblíbeným pikantním kořením, pro tyto účely jsou však vhodné pouze jedlé kultivary.

Účinné látky

Jeřáb obsahuje kyselinu sorbinovou, parasorbinovou, četné jiné organické kyseliny, cukry, tříslovinu, pektin, vitamíny a karotenoid sorbusin. Čerstvé plody - jeřabiny - jsou nepoživatelné, ale sušením a vařením se v plodech rozrušuje kyselina parasorbinová, která působí dráždivě na sliznice a způsobuje určitou jedovatost jeřabin.

Výskyt

Jeřáb ptačí roste ve světlých listatých i jehličnatých lesích, často se vysazuje podél cest.

Lidové názvy Jeřábu červeného

Tato bylina je známá také pod názvy bresk, brest, divá vřeskyně, jarabina, jařab, jařabina, jehřáb, jerábek, jerábník, jeřábčižmářský, jeřábník, korálky, muk, oskeruše planá, ptačí potrava, reráb, řeřáb, řeřabina, řežab, řežáb, smržduch, sorbit, voskeruše, voskerušeplaná, žeráb

Příprava Jeřábu červeného

Čaj - nálev si připravíme zalitím 1 lžičky rozmačkaných plodů 1/4 l vroucí vody, necháme 15 minut vylouhovat. Macerát – studený výluh - plody jeřábu ptačího se přelijí studenou, převařenou vodou a nechají se 3-12 hodin macerovat při pokojové teplotě 15-20°C. Poté se scedí. Může se přihřát, aby byl mírně teplý, příjemný k pití.

Dávejte si pozor!

Syrové plody jeřábu jsou však nepoživatelné, je nutná jejich tepelná úprava.

Slevy a tipy

Šalvěj nať

Šalvěj se používá při zánětech v krku, zánětech dásní, jazyka ... více

Přeslička nať

Přeslička podporuje vylučování moči a tvorbu bílých krvinek, ... více

Himalájská sůl hrubá

Himalájská sůl obsahuje kombinaci 84 různých minerálů ... více

Konopné semínko loupané

Vyváženým poměrem proteinů a esenciálních tuků je konopné semeno ... více

­-10%

Mateřídouška nať

Mateřídouška se užívá při bolestech hlavy, při nespavosti, závratích ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.