Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Jeřáb červený plod ptačí

Jeřáb obecný neboli jeřáb ptačí (latinsky Sorbus aucuparia) je menší strom, případně také keř, který je hojně rozšířený v mírném klimatickém pásu Evropy a A ... více o Jeřábu červeném

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00037
Latinský názevSorbus aucuparia
Bylík.skJarabina červená vtáčie plod

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

50g
41 Kč
100g
59 Kč
150g
72 Kč
200g
90 Kč
250g
107 Kč
300g
127 Kč
400g
161 Kč
500g
187 Kč
750g
254 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem > 3 kg | dostanete zítra
  • GLS - na pobočku dostanete zítra
  • ONE BOX dostanete zítra
  • ONE POINT dostanete zítra
  • ONE dostanete zítra
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete zítra
  • Balíkovna dostanete zítra
  • PPL - na pobočku dostanete zítra
  • Zásilkovna domů dostanete zítra
  • PPL - na adresu dostanete zítra
  • GLS - na adresu dostanete zítra
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete zítra

Vše o Jeřábu červeném

Jeřáb červený plod

Jeřáb červený Jeřáb obecný neboli jeřáb ptačí (latinsky Sorbus aucuparia) je menší strom, případně také keř, který je hojně rozšířený v mírném klimatickém pásu Evropy a Asie. Jsou pro něj charakteristické střídavě uspořádané lichozpeřené listy, které jsou složeny až z 10 párů dlouze kopinatých lístků, smetanově bílé květy tvoří široké chocholičnaté laty. Plodem jsou kulaté oranžovo-červené malvice, kterým se říká jeřabiny.

Z rostliny se sbírají květy, především však plody. Ty podporují přirozenou obranyschopnost organismu, přispívají k celkovému osvěžení těla a vyzkoušet je lze rovněž v případě stresu a námahy.

Dřevo jeřábu je tvrdé a dobře ohebné, proto se uplatňuje v truhlářství. Strom má dekorativní vzhled, lze se s ním tudíž setkat v parcích, zahradách i podél cest a silnic. Jeřabiny jsou oblíbeným pikantním kořením, pro tyto účely jsou však vhodné pouze jedlé kultivary.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Jeřáb obsahuje kyselinu sorbinovou, parasorbinovou, četné jiné organické kyseliny, cukry, tříslovinu, pektin, vitamíny a karotenoid sorbusin. Čerstvé plody - jeřabiny - jsou nepoživatelné, ale sušením a vařením se v plodech rozrušuje kyselina parasorbinová, která působí dráždivě na sliznice a způsobuje určitou jedovatost jeřabin.

Výskyt

Jeřáb ptačí roste ve světlých listatých i jehličnatých lesích, často se vysazuje podél cest.

Lidové názvy Jeřábu červeného

Tato bylina je známá také pod názvy bresk, brest, divá vřeskyně, jarabina, jařab, jařabina, jehřáb, jerábek, jerábník, jeřábčižmářský, jeřábník, korálky, muk, oskeruše planá, ptačí potrava, reráb, řeřáb, řeřabina, řežab, řežáb, smržduch, sorbit, voskeruše, voskerušeplaná, žeráb

Příprava Jeřábu červeného

Čaj - nálev si připravíme zalitím 1 lžičky rozmačkaných plodů 1/4 l vroucí vody, necháme 15 minut vylouhovat. Macerát – studený výluh - plody jeřábu ptačího se přelijí studenou, převařenou vodou a nechají se 3-12 hodin macerovat při pokojové teplotě 15-20°C. Poté se scedí. Může se přihřát, aby byl mírně teplý, příjemný k pití.

Dávejte si pozor!

Syrové plody jeřábu jsou však nepoživatelné, je nutná jejich tepelná úprava.

Slevy a tipy

Cholesterolbylinková směs

Společné působení bylin v této směsi čistí krev i celý cévní ... více

Borovicevýhonky

Používá se jako přísada do koupelí proti revmatickým potížím ... více

­-10%

Gojivýběr sušených plodů

Výběr extra velkých a šťavnatý plodů goji. Goji jsou výborným ... více

Jitrocellist

Jitrocel je spolu s řebříčkem nejlepší rostlinný lék na rány ... více

Hořčice bílácelá

Nezbytné koření k zavařování zeleniny ... více

Meruňkynesířené

Sušené meruňky obsahují 5x více učinných látek než čerstvě ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.