Proskurník kořen lékařský
Proskurník lékařský (latinsky Althaea officinalis) je vytrvalá rostlina z čeledi slézovitých, která bývá často lidově označována (ač nesprávně) také jako ibišek. ... více o Proskurníku
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00077 |
Latinský název | Althaea officinalis |
Teplota vaporizace | do 190°C |
Bylík.sk | Ibiš lekársky koreň |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 4.4.
- Balíkovna dostanete do 4.4.
- PPL - na pobočku dostanete do 4.4.
- GLS - na pobočku dostanete do 4.4.
- Zásilkovna domů dostanete do 4.4.
- PPL - na adresu dostanete do 4.4.
- GLS - na adresu dostanete do 4.4.
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 4.4.
Vše o Proskurníku
Proskurník kořen
Proskurník lékařský (latinsky Althaea officinalis) je vytrvalá rostlina z čeledi slézovitých, která bývá často lidově označována (ač nesprávně) také jako ibišek. Má dekorativní vzhled, upoutá především svými velkými půvabnými květy narůžovělé barvy, pro které je s oblibou vysazována v nejedné okrasné zahradě.
Proskurník je tradiční léčivou rostlinou. Přispívá k normální činnosti dýchacího systému a správnému fungování střev. Rovněž vykazuje jistou antibakteriální aktivitu. Ceněný je především pro obsah slizovitých látek.
V minulosti měla bylina nejenom stálé místo v lidovém léčitelství, ale vázala se k ní celá řada dalších možných využití. Z kořene se dělaly oblíbené cukrovinky, zatímco z lodyh se v omezené míře vyráběl papír, lana a textilie.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Slizové látky (kořen až 35%). Hlavními složkami slizu jsou galakturorhamnany, glukany a arabinogalaktany. Dále jsou přítomny škroby (v kořenu až 38%), sacharóza (v kořenu asi 10%), asparagin (v kořenu asi 2%), betain, pektiny (v kořenu až 11%), flavonoidy, minerální látky, organické kyseliny a stopy silice.
Výskyt
Pobřežní křoviny, vysokobylinné porosty, vlhké a slatinné louky, příkopy, druhotně vlhká místa v okolí lidských sídel, břehy vesnických rybníků. Můžeme si ho vypěstovat ze semen.
Lidové názvy Proskurníku
Tato bylina je známa také pod názvy ajbiš, ajbíšek, albiš, hybíšek, ibiš, ibišek, ibiškový kořen, pople, proskur, proskurníkový kořen, římský pople, římský sléz, sléz vysoký, sléz zahradní, slézová růže nebo topolovka.
Příprava Proskurníku
Sliz se nejlépe získá macerací 2 čajových lžiček v 1/4 l studené vody, v níž se dobře rozpouští. Doba louhování je 6 - 8 hodin. Macerát se lehce přihřívá. Při zánětu střev se připraví odvar z 20 g kořene proskurníku na ½ l studené vody, která se přivede k varu a nechá se 10 minut vylouhovat.
Dávejte si pozor!
Čaj z proskurníku je velmi jemný a nemá nepříjemnou chuť, proto je vhodný i pro děti.
Slevy a tipy
Imunitabylinková směs
Bylinná směs podpoří vaši imunitu v době chladného a nepříznivého ... více
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky