Proskurník kořen lékařský

Proskurník lékařský (latinsky Althaea officinalis) je vytrvalá rostlina z čeledi slézovitých, která bývá často lidově označována (ač nesprávně) také jako ibišek. ... více o Proskurníku

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00077
Latinský názevAlthaea officinalis
Teplota vaporizacedo 190°C
Bylík.skIbiš lekársky koreň

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
32 Kč
50g
47 Kč
100g
61 Kč
150g
82 Kč
200g
104 Kč
250g
115 Kč
300g
138 Kč
400g
179 Kč
500g
208 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete do 5.7.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 5.7.
  • Balíkovna dostanete do 5.7.
  • PPL - na pobočku dostanete do 5.7.
  • GLS - na pobočku dostanete do 5.7.
  • Zásilkovna domů dostanete do 5.7.
  • PPL - na adresu dostanete do 5.7.
  • GLS - na adresu dostanete do 5.7.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 5.7.

Vše o Proskurníku

Proskurník kořen

Proskurník Proskurník lékařský (latinsky Althaea officinalis) je vytrvalá rostlina z čeledi slézovitých, která bývá často lidově označována (ač nesprávně) také jako ibišek. Má dekorativní vzhled, upoutá především svými velkými půvabnými květy narůžovělé barvy, pro které je s oblibou vysazována v nejedné okrasné zahradě.

Proskurník je tradiční léčivou rostlinou. Přispívá k normální činnosti dýchacího systému a správnému fungování střev. Rovněž vykazuje jistou antibakteriální aktivitu. Ceněný je především pro obsah slizovitých látek.

V minulosti měla bylina nejenom stálé místo v lidovém léčitelství, ale vázala se k ní celá řada dalších možných využití. Z kořene se dělaly oblíbené cukrovinky, zatímco z lodyh se v omezené míře vyráběl papír, lana a textilie.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Slizové látky (kořen až 35%). Hlavními složkami slizu jsou galakturorhamnany, glukany a arabinogalaktany. Dále jsou přítomny škroby (v kořenu až 38%), sacharóza (v kořenu asi 10%), asparagin (v kořenu asi 2%), betain, pektiny (v kořenu až 11%), flavonoidy, minerální látky, organické kyseliny a stopy silice.

Výskyt

Pobřežní křoviny, vysokobylinné porosty, vlhké a slatinné louky, příkopy, druhotně vlhká místa v okolí lidských sídel, břehy vesnických rybníků. Můžeme si ho vypěstovat ze semen.

Lidové názvy Proskurníku

Tato bylina je známa také pod názvy ajbiš, ajbíšek, albiš, hybíšek, ibiš, ibišek, ibiškový kořen, pople, proskur, proskurníkový kořen, římský pople, římský sléz, sléz vysoký, sléz zahradní, slézová růže nebo topolovka.

Příprava Proskurníku

Sliz se nejlépe získá macerací 2 čajových lžiček v 1/4 l studené vody, v níž se dobře rozpouští. Doba louhování je 6 - 8 hodin. Macerát se lehce přihřívá. Při zánětu střev se připraví odvar z 20 g kořene proskurníku na ½ l studené vody, která se přivede k varu a nechá se 10 minut vylouhovat. 

Dávejte si pozor!

Čaj z proskurníku je velmi jemný a nemá nepříjemnou chuť, proto je vhodný i pro děti.

Slevy a tipy

Ostropestřec mletý plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Kurkuma mletá

Indický šafrán dodá jídlům nádhernou žlutou barvu ... více

Levandule květ

Levandule se používá při nespavosti, nervové slabosti, špatném ... více

Meruňky nesířené

Sušené meruňky obsahují 5x více učinných látek než čerstvě ... více

Pampeliška list

Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.