Proskurník kořen lékařský
Proskurník lékařský (latinsky Althaea officinalis) je vytrvalá rostlina z čeledi slézovitých, která bývá často lidově označována (ač nesprávně) také jako ibišek. ... více o Proskurníku
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00077 |
Latinský název | Althaea officinalis |
Teplota vaporizace | do 190°C |
Bylík.sk | Ibiš lekársky koreň |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

- GLS - na pobočku dostanete tento týden
- ONE BOX dostanete tento týden
- ONE POINT dostanete tento týden
- ONE - na adresu dostanete tento týden
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete tento týden
- Balíkovna dostanete tento týden
- PPL - na pobočku dostanete tento týden
- Zásilkovna - na adresu dostanete tento týden
- PPL - na adresu dostanete tento týden
- GLS - na adresu dostanete tento týden
- Balíkovna - na adresu dostanete tento týden
Vše o Proskurníku
Proskurník kořen
Proskurník lékařský (latinsky Althaea officinalis) je vytrvalá rostlina z čeledi slézovitých, která bývá často lidově označována (ač nesprávně) také jako ibišek. Má dekorativní vzhled, upoutá především svými velkými půvabnými květy narůžovělé barvy, pro které je s oblibou vysazována v nejedné okrasné zahradě.
Proskurník je tradiční léčivou rostlinou. Přispívá k normální činnosti dýchacího systému a správnému fungování střev. Rovněž vykazuje jistou antibakteriální aktivitu. Ceněný je především pro obsah slizovitých látek.
V minulosti měla bylina nejenom stálé místo v lidovém léčitelství, ale vázala se k ní celá řada dalších možných využití. Z kořene se dělaly oblíbené cukrovinky, zatímco z lodyh se v omezené míře vyráběl papír, lana a textilie.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Slizové látky (kořen až 35%). Hlavními složkami slizu jsou galakturorhamnany, glukany a arabinogalaktany. Dále jsou přítomny škroby (v kořenu až 38%), sacharóza (v kořenu asi 10%), asparagin (v kořenu asi 2%), betain, pektiny (v kořenu až 11%), flavonoidy, minerální látky, organické kyseliny a stopy silice.
Výskyt
Pobřežní křoviny, vysokobylinné porosty, vlhké a slatinné louky, příkopy, druhotně vlhká místa v okolí lidských sídel, břehy vesnických rybníků. Můžeme si ho vypěstovat ze semen.
Lidové názvy Proskurníku
Tato bylina je známa také pod názvy ajbiš, ajbíšek, albiš, hybíšek, ibiš, ibišek, ibiškový kořen, pople, proskur, proskurníkový kořen, římský pople, římský sléz, sléz vysoký, sléz zahradní, slézová růže nebo topolovka.
Příprava Proskurníku
Sliz se nejlépe získá macerací 2 čajových lžiček v 1/4 l studené vody, v níž se dobře rozpouští. Doba louhování je 6 - 8 hodin. Macerát se lehce přihřívá. Při zánětu střev se připraví odvar z 20 g kořene proskurníku na ½ l studené vody, která se přivede k varu a nechá se 10 minut vylouhovat.
Dávejte si pozor!
Čaj z proskurníku je velmi jemný a nemá nepříjemnou chuť, proto je vhodný i pro děti.
Slevy a tipy
Co vás zajímá o Proskurníku
Čím podpořit proskurník nebo máte i tinkturu?
Pokud chcete podpořit účinky proskurníku, lze ho kombinovat s bylinami, které mají podobné zklidňující vlastnosti a působí na dýchací cesty nebo trávení. Mezi vhodné bylinky patří:
Jitrocel kopinatý – dobře doplňuje proskurník při podpoře dýchacích cest.
Lípa srdčitá – pomáhá zklidnit podráždění a podporuje celkové uvolnění.
Sléz lesní – má podobné účinky jako proskurník, je bohatý na slizy a podporuje jeho účinek.
Heřmánek pravý – zklidňuje sliznice a podporuje trávení, což se hodí při kombinaci s proskurníkem.
Pokud jde o tinkturu, v naší nabídce máme proskurník spíše v sušené podobě, ale můžete si tinkturu připravit i doma. Stačí sušený proskurník naložit do 40% alkoholu (např. vodka) v poměru 1:5 a nechat louhovat 2–4 týdny na tmavém místě, poté přecedit.
Dotazy k bylinkám
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky