Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Proskurník kořen lékařský

Proskurník lékařský (latinsky Althaea officinalis) je vytrvalá rostlina z čeledi slézovitých, která bývá často lidově označována (ač nesprávně) také jako ibišek. ... více o Proskurníku

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00077
Latinský názevAlthaea officinalis
Teplota vaporizacedo 190°C
Bylík.skIbiš lekársky koreň

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
40 Kč
50g
52 Kč
100g
80 Kč
150g
99 Kč
200g
125 Kč
250g
152 Kč
300g
178 Kč
400g
229 Kč
500g
267 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem > 5 kg | dostanete do 26.11.
  • GLS - na pobočku dostanete do 26.11.
  • ONE BOX dostanete do 26.11.
  • ONE POINT dostanete do 26.11.
  • ONE dostanete do 26.11.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 26.11.
  • Balíkovna dostanete do 26.11.
  • PPL - na pobočku dostanete do 26.11.
  • Zásilkovna domů dostanete do 26.11.
  • PPL - na adresu dostanete do 26.11.
  • GLS - na adresu dostanete do 26.11.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 26.11.


Vše o Proskurníku

Proskurník kořen

Proskurník Proskurník lékařský (latinsky Althaea officinalis) je vytrvalá rostlina z čeledi slézovitých, která bývá často lidově označována (ač nesprávně) také jako ibišek. Má dekorativní vzhled, upoutá především svými velkými půvabnými květy narůžovělé barvy, pro které je s oblibou vysazována v nejedné okrasné zahradě.

Proskurník je tradiční léčivou rostlinou. Přispívá k normální činnosti dýchacího systému a správnému fungování střev. Rovněž vykazuje jistou antibakteriální aktivitu. Ceněný je především pro obsah slizovitých látek.

V minulosti měla bylina nejenom stálé místo v lidovém léčitelství, ale vázala se k ní celá řada dalších možných využití. Z kořene se dělaly oblíbené cukrovinky, zatímco z lodyh se v omezené míře vyráběl papír, lana a textilie.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Slizové látky (kořen až 35%). Hlavními složkami slizu jsou galakturorhamnany, glukany a arabinogalaktany. Dále jsou přítomny škroby (v kořenu až 38%), sacharóza (v kořenu asi 10%), asparagin (v kořenu asi 2%), betain, pektiny (v kořenu až 11%), flavonoidy, minerální látky, organické kyseliny a stopy silice.

Výskyt

Pobřežní křoviny, vysokobylinné porosty, vlhké a slatinné louky, příkopy, druhotně vlhká místa v okolí lidských sídel, břehy vesnických rybníků. Můžeme si ho vypěstovat ze semen.

Lidové názvy Proskurníku

Tato bylina je známa také pod názvy ajbiš, ajbíšek, albiš, hybíšek, ibiš, ibišek, ibiškový kořen, pople, proskur, proskurníkový kořen, římský pople, římský sléz, sléz vysoký, sléz zahradní, slézová růže nebo topolovka.

Příprava Proskurníku

Sliz se nejlépe získá macerací 2 čajových lžiček v 1/4 l studené vody, v níž se dobře rozpouští. Doba louhování je 6 - 8 hodin. Macerát se lehce přihřívá. Při zánětu střev se připraví odvar z 20 g kořene proskurníku na ½ l studené vody, která se přivede k varu a nechá se 10 minut vylouhovat. 

Dávejte si pozor!

Čaj z proskurníku je velmi jemný a nemá nepříjemnou chuť, proto je vhodný i pro děti.

Slevy a tipy

Bez květ

Používá se při nachlazení, k vyvolání pocení, při horečkách, ... více

Vlašské ořechy 40% půlky

Vlašský ořech je spolu s jinými olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších ... více

Šípekslupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Řepík nať

Řepík příznivě působí na činnost jater a žlučníku, zlepšuje ... více

Řebříčeknať

Řebříček obecný je vynikajícím dezinfekčním, protizánětlivým ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.