Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Sumak koření

Sumak je tradiční orientální koření s osvěžující kyselou chutí, ideální pro dochucení salátů, masa a dipů. ... více o sumaku

Kód zboží 01128
Latinský názevRhus coriaria
Bylík.skSumak Mleté korenie z bobúľ škumpy korenie

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
36 Kč
50g
46 Kč
100g
68 Kč
150g
84 Kč
200g
105 Kč
250g
127 Kč
300g
149 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem < 1 kg | dostanete do 13.5.
  • GLS - na pobočku dostanete do 13.5.
  • ONE BOX dostanete do 13.5.
  • ONE POINT dostanete do 13.5.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 13.5.
  • Balíkovna dostanete do 13.5.
  • PPL - na pobočku dostanete do 13.5.
  • Zásilkovna - na adresu dostanete do 13.5.
  • PPL - na adresu dostanete do 13.5.
  • GLS - na adresu dostanete do 13.5.
  • ONE - na adresu dostanete do 13.5.
  • Balíkovna - na adresu dostanete do 13.5.

Vše o sumaku

Sumak – orientální koření s osvěžující chutí

Sumak je mleté koření získávané ze sušených bobulí škumpy koželužské (Rhus coriaria). Má výraznou kyselou chuť a tmavě červenou barvu, která dodá pokrmům nejen chuťový, ale i vizuální zážitek. V kuchyni Blízkého východu je sumak nepostradatelný a stále více si nachází cestu i do evropských receptů.

Využití v kuchyni

Sumak se používá jako náhrada citronové šťávy nebo octa. Skvěle se hodí k dochucení salátů, masa, ryb, zeleniny, hummusu, jogurtových dipů a marinád. Díky své sypké konzistenci je ideální i pro finální dochucení pokrmů těsně před podáváním.

Recept: Cibulový salát se sumakem

Suroviny:

  • 2 červené cibule
  • 1 lžička sumaku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl podle chuti

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte na tenké plátky.
  2. V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sumak a sůl.
  3. Do směsi přidejte nakrájenou cibuli a dobře promíchejte.
  4. Nechte odležet alespoň 30 minut v lednici.
  5. Podávejte jako přílohu k masu nebo jako součást studených předkrmů.

Účinné látky

Sumak je bohatý na antioxidanty, zejména flavonoidy a polyfenoly, které přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem. Obsahuje také vitamín C a třísloviny, které podporují trávení a mají protizánětlivé účinky.

Výskyt

Původem z oblasti Středomoří a Blízkého východu, dnes se pěstuje v Turecku, Íránu a dalších zemích regionu.

Lidové názvy sumaku

sumach, sumah

Příprava sumaku

Sumak přidávejte do pokrmů podle chuti. Doporučené dávkování je 1–2 lžičky na 500 g suroviny. Pro intenzivnější chuť lze sumak před použitím krátce namočit ve vodě a použít vzniklý nálev.

Dávejte si pozor!

Skladujte na suchém a tmavém místě. Uchovávejte mimo dosah dětí.

Slevy a tipy

Pýroddenek

Používá se k léčbě močových cest, dny, revmatismu, žaludku, dvanácterníku ... více

Kopřivanať s listem

Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více

Kešuořechy W320

Kešu jsou olejnaté ořechy se sladkou, jemnou chutí. Jsou známé zejména ... více

Kozlíkkořen

Kozlík se podává jako sedativum při nespavosti, stresech, bolestech ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.