Anýz plod vonný
Bedrník anýz, běžně pouze anýz (latinsky Pimpinella visum) je jednoletá rostlina dorůstající do výšky přibližně 0,5 metru, která upoutá především svou příjemnou vůní. ... více o Anýzu
Kód zboží | 00015 |
---|---|
Latinský název | Fructus anisi |
Teplota vaporizace | do 130 °C |
Bylík.sk | Aníz vonný plod |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
- GLS - na pobočku dostanete pozítří
- WE|DO BOX dostanete pozítří
- WE|DO POINT dostanete pozítří
- WE|DO HOME dostanete pozítří
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
- Balíkovna dostanete pozítří
- PPL - na pobočku dostanete pozítří
- Zásilkovna domů dostanete pozítří
- PPL - na adresu dostanete pozítří
- GLS - na adresu dostanete pozítří
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří
Podobné zboží jako Anýz
Vše o Anýzu
Anýz plod
Bedrník anýz, běžně pouze anýz (latinsky Pimpinella visum) je jednoletá rostlina dorůstající do výšky přibližně 0,5 metru, která upoutá především svou příjemnou vůní. Původní domovinou je mírné a středozemní pásmo, lze jej pěstovat i v teplejších oblastech u nás. Ale pozor na záměnu, svým vzhledem připomíná jedovatý bolehlav.
Plody anýzu mohou přispět k normální funkci střevního traktu a dýchacího systému, přispívají také k normálnímu trávení. Vyzkoušet by jej mohli rovněž ti, kteří si chtějí udržet zdravou tělesnou hmotnost.
Plodem rostliny je dvounažka, která je oblíbeným kořením již od starověku. Vyznačuje se výrazným aroma a nasládlou kořenitou chutí. V kuchyni má pestré možnosti využití, skvěle se hodí například do pečiva, při nakládání zeleniny, ale i k dochucení ovocných kompotů. Anýz je možné zkusit přidat pod maso, k rybám a do houbových pokrmů. Je běžnou součástí mnoha likérů.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Plody obsahují hlavně silici (1,5 - 6 %) s hlavní obsahovou složkou anetholem, metylchavicol, anisaldehyd, deriváty kyseliny kávové, flavonoidy, kumariny
Výskyt
Anýz pochází z jihu Evropy a přilehlých oblastí. Dnes se pěstuje v sušších oblastech evropských zemí.
Lidové názvy Anýzu
Tato bylina je známa také pod názvy anýzový bedrníček, anýzový bedrník, hanýsek, anýž nebo bedrníček menší.
Příprava Anýzu
Čaj - nálev k vnitřnímu použití připravíme tak, že 1 čajovou lžičku anýzových semen rozdrcených těsně před použitím zalijeme 1/4 l vroucí vody a přikryté necháme 15 minut vylouhovat. Při katarech dýchacích cest pijeme ráno a večer šálek, můžeme osladit medem. Při žaludečních a střevních potížích se užívá několikrát denně 1 polévková lžíce čaje neslazeného. Čaj připravujeme vždy čerstvý.
Dávejte si pozor!
Neužíváme v nadměrném množství a dlouhodobě, jen několik týdnů.
Slevy a tipy
Datle bez peckysušené plody
Odhaduje se, že datle jsou člověkem pěstovány déle než 5 tisíc let ... více
Ostropestřecmletý plod
Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky