Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Tymián nať obecný

Tymián obecný (latinsky Thymus vulgaris) je nízký dřevnatějící keřík milující prosluněná stanoviště.  ... více o Tymiánu

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00107
Latinský názevThymus vulgaris
Teplota vaporizacedo 235°C
Bylík.skTymian obyčajný vňať

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
28 Kč
50g
34 Kč
100g
47 Kč
150g
57 Kč
200g
70 Kč
250g
83 Kč
300g
99 Kč
400g
125 Kč
Dostupnost: skladem > 5 kg | dostanete zítra
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete zítra
  • Balíkovna dostanete zítra
  • PPL - na pobočku dostanete zítra
  • GLS - na pobočku dostanete zítra
  • Zásilkovna domů dostanete zítra
  • PPL - na adresu dostanete zítra
  • GLS - na adresu dostanete zítra
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete zítra

Vše o Tymiánu

Tymián nať

Tymián Tymián obecný (latinsky Thymus vulgaris) je nízký dřevnatějící keřík milující prosluněná stanoviště. Vyrůstají na něm početné drobné lístky, které jsou na spodní straně plstnaté, květy mají nejčastěji nachovou až namodralou barvu a jsou uspořádány do vidlanovitých svazečků.

Tato stálezelená bylinka působí blahodárně na normální činnost gastrointestinálního traktu a střev, vyzkoušet ji může také ten, kdo si chce uchovat zdravá játra. Napomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost, podporuje vylučování, respektive celkově pročištění organismu. V neposlední řadě přispívá ke správné činnosti dýchacího systému.

Pro tymián je charakteristická nasládle kořenitá chuť. Hojně je využíván především ve středomořské kuchyni, je součástí slavného provensálského koření. Toto aromatické zelené koření nalezne uplatnění v širokém spektru jídel, hodí se ke zvěřině, do mletých masových směsí i k rybám. Příjemnou chuť a vůni dodá omáčkám, paštikám a uzeninám. Dobře se kombinuje se smetanovými sýry a luštěninami, je výborným kořením na pizzu.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

1-2 % éterického oleje s thymolem, carvacrolem, cymenem, monoteropeny, terpinen, linalool, třísloviny, derivátyacetophenonu, triterpeny, flavonoidy

Výskyt

Ve Středomoří tvoří tymián porosty zakrslých keřů, u nás se pěstuje.

Lidové názvy Tymiánu

Tato bylina je známa také pod názvy démut, démuť, douška vlašská, dymián, dymiánek, mateřídouška římská, mateřídouška vlašská, thým vonný nebo tymiánek.

Příprava Tymiánu

Nálev - čaj  připravíme zalitím 1 kávové lžičky natě tymiánu 1 /4 l vroucí vody, v zakryté nádobě 15 minut louhujeme, poté scedíme a pijeme 2 - 3x denně, možno sladit medem. Na tymiánovou lázeň přelijeme 100 g bylinky vroucí vodou a po 15 minutách louhování scedíme a přidáme do vody na koupání.

Dávejte si pozor!

Tymián se nedoporučuje při akutním střevním zánětu, při srdeční slabosti a v těhotenství.

Slevy a tipy

Šípekslupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Kopřivanať s listem

Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více

Pampeliškakořen

Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více

Ostropestřecmletý plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Levandulekvět

Levandule se používá při nespavosti, nervové slabosti, špatném ... více

­-15%

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.