Tymián nať obecný
Tymián obecný (latinsky Thymus vulgaris) je nízký dřevnatějící keřík milující prosluněná stanoviště. ... více o Tymiánu
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00107 |
Latinský název | Thymus vulgaris |
Teplota vaporizace | do 235°C |
Bylík.sk | Tymian obyčajný vňať |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
- GLS - na pobočku dostanete do 2.4.
- WE|DO BOX dostanete do 2.4.
- WE|DO POINT dostanete do 2.4.
- WE|DO HOME dostanete do 2.4.
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 2.4.
- Balíkovna dostanete do 2.4.
- PPL - na pobočku dostanete do 2.4.
- Zásilkovna domů dostanete do 2.4.
- PPL - na adresu dostanete do 2.4.
- GLS - na adresu dostanete do 2.4.
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 2.4.
Vše o Tymiánu
Tymián nať
Tymián obecný (latinsky Thymus vulgaris) je nízký dřevnatějící keřík milující prosluněná stanoviště. Vyrůstají na něm početné drobné lístky, které jsou na spodní straně plstnaté, květy mají nejčastěji nachovou až namodralou barvu a jsou uspořádány do vidlanovitých svazečků.
Tato stálezelená bylinka působí blahodárně na normální činnost gastrointestinálního traktu a střev, vyzkoušet ji může také ten, kdo si chce uchovat zdravá játra. Napomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost, podporuje vylučování, respektive celkově pročištění organismu. V neposlední řadě přispívá ke správné činnosti dýchacího systému.
Pro tymián je charakteristická nasládle kořenitá chuť. Hojně je využíván především ve středomořské kuchyni, je součástí slavného provensálského koření. Toto aromatické zelené koření nalezne uplatnění v širokém spektru jídel, hodí se ke zvěřině, do mletých masových směsí i k rybám. Příjemnou chuť a vůni dodá omáčkám, paštikám a uzeninám. Dobře se kombinuje se smetanovými sýry a luštěninami, je výborným kořením na pizzu.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
1-2 % éterického oleje s thymolem, carvacrolem, cymenem, monoteropeny, terpinen, linalool, třísloviny, derivátyacetophenonu, triterpeny, flavonoidy
Výskyt
Ve Středomoří tvoří tymián porosty zakrslých keřů, u nás se pěstuje.
Lidové názvy Tymiánu
Tato bylina je známa také pod názvy démut, démuť, douška vlašská, dymián, dymiánek, mateřídouška římská, mateřídouška vlašská, thým vonný nebo tymiánek.
Příprava Tymiánu
Nálev - čaj připravíme zalitím 1 kávové lžičky natě tymiánu 1 /4 l vroucí vody, v zakryté nádobě 15 minut louhujeme, poté scedíme a pijeme 2 - 3x denně, možno sladit medem. Na tymiánovou lázeň přelijeme 100 g bylinky vroucí vodou a po 15 minutách louhování scedíme a přidáme do vody na koupání.
Dávejte si pozor!
Tymián se nedoporučuje při akutním střevním zánětu, při srdeční slabosti a v těhotenství.
Slevy a tipy
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky