Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Kakaové boby plod Kakaovník pravý

Kakaovník pravý (latinsky Theobroma cacao) je stálezelený strom, jehož původním domovem je Jižní Amerika. V současnosti je však pěstován i v dalších tropických obla ... více o kakaových bobech

Kód zboží 00189
Země původuPeru
Latinský názevTheobroma cacao
Bylík.skKakaové bôby Kakaovník pravý plod

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

100g
142 Kč
150g
182 Kč
200g
236 Kč
250g
290 Kč
300g
336 Kč
400g
439 Kč
500g
517 Kč
750g
725 Kč
1000g
958 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: do týdne | dostanete do 27.1.
  • GLS - na pobočku dostanete do 27.1.
  • ONE BOX dostanete do 27.1.
  • ONE POINT dostanete do 27.1.
  • ONE dostanete do 27.1.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 27.1.
  • Balíkovna dostanete do 27.1.
  • PPL - na pobočku dostanete do 27.1.
  • Zásilkovna domů dostanete do 27.1.
  • PPL - na adresu dostanete do 27.1.
  • GLS - na adresu dostanete do 27.1.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 27.1.

Vše o kakaových bobech

Kakaové boby plod

Kakaové boby  Kakaovník pravý (latinsky Theobroma cacao) je stálezelený strom, jehož původním domovem je Jižní Amerika. V současnosti je však pěstován i v dalších tropických oblastech světa. Má silný kmen, ze kterého vyrůstají plstnaté větve. Lesklé listy jsou celokrajné, květy narůžovělé a oboupohlavní. Zajímavostí stromu je takzvaná kmenokvětost, kdy květy vyrůstají přímo z kmene či větví. Je tomu tak proto, že následný plod je poměrně těžký a velký, může dosahovat až 30 cm. Uvnitř se ukrývají hnědavá semena – kakaové boby.

Kakaovník je považován za antioxidant, kdy chrání buňky před oxidativním stresem. V kakaových bobech nalezneme tuky (ty jsou zastoupeny více než 50 %), především kyselinu stearovou, z mikroživin dále například hořčík, mangan, železo, zinek a měď.

Kakaové boby mají celou řadu zajímavých možností využití v kuchyni. Nadrcené je lze použít jako posypku při výrobě dezertů a cukrovinek, vynikající jsou v ovesných a jiných obilných kaších nebo v domácím műsli. Boby lze přidat rovněž do oblíbených smoothie nápojů a zajímavě ochutí třeba i marinády k nakládání masa.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Semena obsahují 56% tuku - z glyceridů kyseliny palmitové, stearové, olejové a linolové, purinové alkaloidy- především theobromin, lipid anandamid, katechinové třísloviny, malé množství kofeinu.

Výskyt

Kakaovník pochází z deštných lesů Střední a Jižní Ameriky, dnes se již pěstuje v mnoha odrůdách v tropech na celém světě.

Příprava kakaových bobů

Pokud máte rádi čokoládu, ale jste zastánci zdravého životního stylu a nechcete krmit své tukové buňky cukrem, zkuste nepražené kakaové boby. Jsou skvělé, neosahují cukr a tuky v nich obsažené v podobě kakaového másla nemají negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi.

Slevy a tipy

Heřmánekkvět

Heřmánek představuje mezi léčivými rostlinami naprostou "hvězdu", ... více

Mátanať

Máta se používá ke snížení krevního tlaku, podpoře chuti k jídlu, ... více

Kmíncelý

Celá semena kmínu jsou výtečná do pečiva ... více

­-20%

Co vás zajímá o kakaových bobech

    Dotazy k bylinkám

  • Kakaové boby jsou čerstvé nebo nějakým způsobem upravovány?

    Naše kakaové boby jsou pražené, což znamená, že prošly procesem tepelné úpravy. Pražení pomáhá zvýraznit jejich chuť, snížit hořkost a zároveň zlepšit jejich stravitelnost.

    🌱 Jak probíhá úprava kakaových bobů:

    1. Fermentace – Po sklizni se kakaové boby nechávají několik dní fermentovat, což přispívá k rozvoji jejich charakteristické chuti a odstranění přirozené hořkosti.
    2. Sušení – Boby se suší na slunci, aby ztratily přebytečnou vlhkost.
    3. Pražení – Naše kakaové boby jsou následně praženy při kontrolované teplotě, což zajišťuje jejich příjemnou chuť a zároveň zachování co největšího množství živin.

    Pražené kakaové boby mají intenzivnější chuť než nepražené (raw) boby a jsou připraveny k přímé konzumaci.


    Výhody pražených kakaových bobů:

    • Příjemnější chuť – Pražení snižuje hořkost a dodává bobům čokoládový nádech.
    • Lepší stravitelnost – Proces pražení rozkládá některé složité látky, což usnadňuje jejich trávení.
    • Zachování živin – Při šetrném pražení zůstává v bobech vysoký podíl antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.
  • Musí se kakaové boby rozlousknout jako vlašské ořechy, nebo se jí se skořápkou?

    Kakaové boby mají vnější slupku, která se odstraňuje během fermentace a sušení. Po odstranění slupky zůstává pouze vnitřní jádro, které se používá k výrobě kakaa a čokolády. Protože vnitřní jádro je to, co se nejčastěji používá, kakaové boby se obvykle nepoužívají se slupkou. Pokud jsou však použity se slupkou, mohou dodat hloubku a složitost chuti, ale mohou také přidat mírně hořkou chuť. Celkově lze tedy říci, že kakaové boby se používají buď s odstraněnou slupkou, nebo s ní, v závislosti na preferencích a účelu použití.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.