Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Slzovka semeno obecná

Mezi prastaré kulturní plodiny patří i slzovka obecná (latinsky Coix lacryma-jobi), často označovaná jako Jobovy slzy. ... více o Slzovce

Kód zboží 00313
Země původuThajsko
Latinský názevCoix lacryma-jobi
Bylík.skSlzovka obyčajná semeno

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

Zboží je bohužel aktuálně nedostupné. Vyplňte níže Váš email. Po naskladnění Vás budeme informovat jako první.

Dostupnost: na dotaz, upřesníme

Vše o Slzovce

Slzovka semeno

 Slzovka Mezi prastaré kulturní plodiny patří i slzovka obecná (latinsky Coix lacryma-jobi), často označovaná jako Jobovy slzy. Jedná se o obilovinu z čeledi lipnicovitých, která pochází z tropických oblastí východní Asie, avšak již ve starověku byla pěstována kupříkladu v Řecku a Egyptě. Má rozvětvený stonek s výraznými kolínky, velké podlouhlé listy, květy jsou uskupeny v latách. Její semena jsou jedlá a svým vzhledem připomínají slzy, odtud je tedy i samotné pojmenování rostliny.

Mnohdy je slzovka řazena mezi takzvané superpotraviny, rovněž tvoří nedílnou součástí tradiční čínské medicíny. Obsahuje mimo jiné škrob, vodu, bílkoviny, tuk, aminokyseliny, triterpenoidy (např. coixenolid) a další látky.

V kuchyni může slzovka nahradit známější kroupy nebo jáhly, hodí se kupříkladu do polévek, salátů, karbanátků a dalších masových směsí, nádivek či pomazánek. Lze ji použít při přípravě slaných i sladkých pokrmů.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Semena slzovky obsahují přes 10 % vody, 52 % škrobu, asi 18 % bílkovin, 7 % tuku, množství vitamínů skupiny B, neobsahují však žádný vitamin A ani C.

Výskyt

Slzovka obecná je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Původně pochází z oblasti tropů východní Asie a Malajsie, pěstuje se však v celé tropické a subtropické oblasti. V mírném pásu se slzovka obecná pěstuje v zahradách a sadech jako ozdobná travina.

Příprava Slzovky

Jednu lžíci nebo 10-30 g slzovky opražíme na suché pánvi, poté povaříme asi 15 minut ve vodě a scedíme. Další použití slzovky je uvařená jako příloha, do polévek, uvařená a rozmixovaná jako přídavek do kaší, pomazánek, nákypů a sekaných, umletá na zahuštění omáček. Slzovku propláchněte pod tekoucí vodou a namočte, čím déle, tím lépe. K slzovce připravované na slano je vždy vhodné přidat při vaření kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, mořské řasy, houbičku shitake apod.

Slevy a tipy

Himalájská sůljemně mletá

Himalájská sůl obsahuje kombinaci 84 různých minerálů ... více

Slunečnicesemínko loupané

Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným ... více

Mandle naturaljádra celá

Mandle jsou bohatým přírodním zdrojem látek nezbytných pro zdraví ... více

Badyánplod

Badyán se pro svou vůni podobnou anýzu a pro svůj krásný hvězdicový ... více

Lopuch kořen

Lopuch čistí krev a pomáhá s kožnímu obtížemi jako je akné či ekzém. ... více

Co vás zajímá o Slzovce

    Dotazy k bylinkám

  • Prosím, jak se na přípravu slzovky? Vždy jen to, co momentálně potřebuji, nebo mohu uvařit celé baleni(300g),uchovat v lednici a průběžně jist.

    Slzovku můžete připravit podle potřeby, není nutné vařit celé balení najednou. Pokud se rozhodnete uvařit větší množství a uchovávat ji v lednici, doporučuji vám zohlednit, že jako u všech připravených pokrmů, i zde platí, že by měla být spotřebována do několika dní, ideálně do 3-4 dnů. Co se týče samotného vývaru z bylinek, může být využit různě - jako nápoj, při vaření jiných jídel nebo jako základ pro polévky.

    Pokud máte zájem o větší objem a dlouhodobější uchování, můžete vývar zchladit a poté zamrazit, například v ledových kostkách, které pak můžete podle potřeby vyjmout a použít.

  • Jak připravovat slzovku?

    Slzovku můžete připravit jako běžnou přílohu- je podobná českým kroupám- nebo léčebně se z ní připravuje odvar - jednu lžíci nebo 10-30 g slzovky opražíme na suché pánvi, poté povaříme asi 15 minut ve vodě a scedíme. Další použití slzovky je uvařená jako příloha, do polévek, uvařená a rozmixovaná jako přídavek do kaší, pomazánek, nákypů a sekaných, umletá na zahuštění omáček. Slzovku propláchněte pod tekoucí vodou a namočte, čím déle, tím lépe. K slzovce připravované na slano je vždy vhodné přidat při vaření kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, mořské řasy, houbičku shitake apod.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.