Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Slzovka semeno obecná

Mezi prastaré kulturní plodiny patří i slzovka obecná (latinsky Coix lacryma-jobi), často označovaná jako Jobovy slzy. ... více o Slzovce

Kód zboží 00313
Země původuThajsko
Latinský názevCoix lacryma-jobi
Bylík.skSlzovka obyčajná semeno

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

100g
76 Kč
150g
94 Kč
200g
119 Kč
250g
144 Kč
300g
169 Kč
400g
217 Kč
500g
253 Kč
750g
349 Kč
1000g
457 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem > 5 kg

Vše o Slzovce

Slzovka semeno

 Slzovka Mezi prastaré kulturní plodiny patří i slzovka obecná (latinsky Coix lacryma-jobi), často označovaná jako Jobovy slzy. Jedná se o obilovinu z čeledi lipnicovitých, která pochází z tropických oblastí východní Asie, avšak již ve starověku byla pěstována kupříkladu v Řecku a Egyptě. Má rozvětvený stonek s výraznými kolínky, velké podlouhlé listy, květy jsou uskupeny v latách. Její semena jsou jedlá a svým vzhledem připomínají slzy, odtud je tedy i samotné pojmenování rostliny.

Mnohdy je slzovka řazena mezi takzvané superpotraviny, rovněž tvoří nedílnou součástí tradiční čínské medicíny. Obsahuje mimo jiné škrob, vodu, bílkoviny, tuk, aminokyseliny, triterpenoidy (např. coixenolid) a další látky.

V kuchyni může slzovka nahradit známější kroupy nebo jáhly, hodí se kupříkladu do polévek, salátů, karbanátků a dalších masových směsí, nádivek či pomazánek. Lze ji použít při přípravě slaných i sladkých pokrmů.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Semena slzovky obsahují přes 10 % vody, 52 % škrobu, asi 18 % bílkovin, 7 % tuku, množství vitamínů skupiny B, neobsahují však žádný vitamin A ani C.

Výskyt

Slzovka obecná je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Původně pochází z oblasti tropů východní Asie a Malajsie, pěstuje se však v celé tropické a subtropické oblasti. V mírném pásu se slzovka obecná pěstuje v zahradách a sadech jako ozdobná travina.

Příprava Slzovky

Jednu lžíci nebo 10-30 g slzovky opražíme na suché pánvi, poté povaříme asi 15 minut ve vodě a scedíme. Další použití slzovky je uvařená jako příloha, do polévek, uvařená a rozmixovaná jako přídavek do kaší, pomazánek, nákypů a sekaných, umletá na zahuštění omáček. Slzovku propláchněte pod tekoucí vodou a namočte, čím déle, tím lépe. K slzovce připravované na slano je vždy vhodné přidat při vaření kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, mořské řasy, houbičku shitake apod.

Slevy a tipy

Slunečnicesemínko loupané

Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným ... více

Ibišekkvět řezaný

Ibišek je přírodním vitamínem C. Je vhodný při horečkách, vnitřním ... více

Rychlejší hubnutíbylinková směs

Bylinná směs pro rychlý boj s nadváhou. ... více

Makadamovéořechy

Makadamové ořechy jsou plné zdravých tuků, velmi chutné a mají pozitivní ... více

­-20%

Konopné semínko neloupané

Vyváženým poměrem proteinů a esenciálních tuků je konopné semeno ... více

Co vás zajímá o Slzovce

    Dotazy k bylinkám

  • Jak že slizovky uvařit čaj, kolik denně ho pít a jak dlouho?

    Příprava čaje ze slzovky je jednoduchá a zde je podrobný postup:


    Jak připravit čaj ze slzovky:

    Ingredience:

    • 1 polévková lžíce slzovky
    • 500 ml vody

    Postup:

    • Slzovku propláchněte studenou vodou.
    • Vsypte ji do hrnce s 500 ml vody.
    • Přiveďte k varu a poté vařte na mírném ohni 20–30 minut, dokud se semena nezměknou.
    • Po uvaření sceďte a čaj můžete pít teplý nebo vychladlý.

    Doporučené dávkování:

    • Pijte 1–2 šálky denně.
    • Délka užívání: Doporučuje se užívat čaj 4–6 týdnů, poté udělat přestávku alespoň na 2 týdny.

    Účinky čaje ze slzovky:

    • Podporuje trávení a pomáhá při detoxikaci organismu.
    • Posiluje imunitu a působí jako antioxidant.
    • Může pomoci při problémech s pokožkou (ekzémy) a podpořit funkci ledvin.

    Tip na využití slzovky:

    Uvařená semena nevyhazujte! Můžete je přidat do salátů, polévek nebo kaší. Jsou bohatá na bílkoviny a vlákninu.

  • Čím je slzovka významná

    Slzovka obecná (známá také jako Jobovy slzy) je obilovina, která se tradičně používá v asijské kuchyni a medicíně. Je ceněná pro své výživové hodnoty a přínosy pro zdraví. Zde je několik důvodů, proč je slzovka významná:

    1. Nutriční hodnota:

      • Slzovka obsahuje kvalitní bílkoviny, vlákninu a esenciální aminokyseliny, což z ní činí skvělý zdroj energie.
      • Je přirozeně bezlepková, takže je vhodná i pro osoby s intolerancí na lepek.
    2. Podpora trávení:

      • Díky obsahu vlákniny pomáhá podporovat zdraví trávicího traktu a pravidelnost vyprazdňování.
      • V tradiční čínské medicíně se používá k detoxikaci a harmonizaci trávení.
    3. Podpora imunity:

      • Obsahuje antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům a podporují obranyschopnost.
    4. Péče o pleť a zdraví kloubů:

      • Tradičně se věří, že slzovka pomáhá zlepšovat stav pokožky a zmírňovat otoky, díky čemuž je využívána v přírodní péči o pleť.
      • Podporuje zdraví kloubů, což z ní činí oblíbený doplněk ve stravě aktivních jedinců.
    5. Šetrná k organismu:

      • Slzovka je obecně dobře stravitelná a vhodná i pro citlivější jedince nebo osoby na odlehčovací dietě.

    Lze ji připravovat na různé způsoby – jako přílohu, do polévek, kaší nebo čajů. Má příjemnou oříškovou chuť a široké využití v kuchyni i v péči o zdraví.

  • Prosím, jak se na přípravu slzovky? Vždy jen to, co momentálně potřebuji, nebo mohu uvařit celé baleni(300g),uchovat v lednici a průběžně jist.

    Slzovku můžete připravit podle potřeby, není nutné vařit celé balení najednou. Pokud se rozhodnete uvařit větší množství a uchovávat ji v lednici, doporučuji vám zohlednit, že jako u všech připravených pokrmů, i zde platí, že by měla být spotřebována do několika dní, ideálně do 3-4 dnů. Co se týče samotného vývaru z bylinek, může být využit různě - jako nápoj, při vaření jiných jídel nebo jako základ pro polévky.

    Pokud máte zájem o větší objem a dlouhodobější uchování, můžete vývar zchladit a poté zamrazit, například v ledových kostkách, které pak můžete podle potřeby vyjmout a použít.

  • Jak připravovat slzovku?

    Slzovku můžete připravit jako běžnou přílohu- je podobná českým kroupám- nebo léčebně se z ní připravuje odvar - jednu lžíci nebo 10-30 g slzovky opražíme na suché pánvi, poté povaříme asi 15 minut ve vodě a scedíme. Další použití slzovky je uvařená jako příloha, do polévek, uvařená a rozmixovaná jako přídavek do kaší, pomazánek, nákypů a sekaných, umletá na zahuštění omáček. Slzovku propláchněte pod tekoucí vodou a namočte, čím déle, tím lépe. K slzovce připravované na slano je vždy vhodné přidat při vaření kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, mořské řasy, houbičku shitake apod.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.