Sezam černý semínko neloupané

Zdrojem oblíbených sezamových semínek je sezam indický (latinsky Sesamum indicum), tropická jednoletá rostlina, která je v současnosti pěstována takřka v celém tr ... více o Sezamovém semínku

Kód zboží 00312
Latinský názevSesamum indicum
Bylík.skSezam čierny semienko nelúpané

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

100g
38 Kč
150g
45 Kč
200g
55 Kč
250g
65 Kč
300g
79 Kč
400g
98 Kč
500g
115 Kč
750g
153 Kč
1000g
202 Kč
Dostupnost: skladem > 3 kg

Vše o Sezamovém semínku

Sezam černý semínko neloupané

Sezam černý Zdrojem oblíbených sezamových semínek je sezam indický (latinsky Sesamum indicum), tropická jednoletá rostlina, která je v současnosti pěstována takřka v celém tropickém pásmu. Sezam má kopinaté listy a květy s trubkovitě zvonkovitou korunou, které jsou bělavé s nádechem do růžové, fialové nebo modré barvy. Plodem je protáhlá tobolka, ve které se nachází drobná semena, ta mohou mít v závislosti na odrůdě odlišnou barvu i tvar.

V sezamovém semínku se ukrývá celá řada cenných mikroživin. Jsou to především vitaminy A a E, některé vitaminy ze skupiny B (konkrétně thiamin, riboflavin a niacin), z minerálů pak především vápník (až 96 mg na 100 g semínek), fosfor, hořčík a draslík. Sezam také bílkoviny a rostlinné oleje.

Sezamové semínko je oblíbené pro svou příjemnou oříškovou chuť. Přidává se do sladkého i slaného pečiva, případně slouží jako jeho posypka. Lze je použít při přípravě cukrovinek, k dochucení salátů a hodí se i do mnoha asijských a orientálních pokrmů. Z podrcených semen se vyrábí sezamová pasta (tahini) a rovněž se z nich lisuje olej, který se používá v kuchyni a v kosmetice.

Černý sezam není zbavený slupky, proto si oproti bílému sezamu uchovává více mikroživin. Jeho chuť je navíc výraznější.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Sezamová semínka obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny. Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, zinek, vápník, železo a vitamínů B1, B2, B3 a karotenů.

Výskyt

Sezam původně pochází z Asie, z oblasti kolem Eufratu. Dnes se pěstuje pro komerční využití v teplých oblastech po celém světě, především v Indii, Číně, Barmě, Súdánu, Etiopii a Ugandě. Jde o jednoletou kvetoucí rostlinu z rodu Sesamum

Příprava Sezamového semínka

Nejlepší jsou neloupaná sezamová semínka, protože jejich slupka obsahuje nejvíce cenných vitamínů, minerálů a živin, o které jsou loupaná semínka ochuzena. V sezamovém krému tahini, kde jsou semena rozemletá, se živiny lépe vstřebávají. Nejčastějším využitím sezamových semínek je jejich posyp na pečivu. V jižní Evropě se ze sezamu připravuje sezamová pasta Tahini a sezamové máslo. V Arabských zemích se z něj vyrábí chalva. Jde o mletá semena s přídavkem medu či cukru.

Dávejte si pozor!

Semena sezamu mají různou barvu od bílé až po černou. 

Slevy a tipy

Bez květ

Používá se při nachlazení, k vyvolání pocení, při horečkách, ... více

Majoránkalist

Majoránka se používá při nervových poruchách a nespavosti, nemocech ... více

Lískovéořechy

Lísková jádra jsou bohatým zdrojem užitečných a zdraví prospěšných ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.