Sezam černý semínko neloupané
Zdrojem oblíbených sezamových semínek je sezam indický (latinsky Sesamum indicum), tropická jednoletá rostlina, která je v současnosti pěstována takřka v celém tr ... více o Sezamovém semínku
Kód zboží | 00312 |
---|---|
Latinský název | Sesamum indicum |
Bylík.sk | Sezam čierny semienko nelúpané |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
- GLS - na pobočku dostanete pozítří
- ONE BOX dostanete pozítří
- ONE POINT dostanete pozítří
- ONE dostanete pozítří
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
- Balíkovna dostanete pozítří
- PPL - na pobočku dostanete pozítří
- Zásilkovna domů dostanete pozítří
- PPL - na adresu dostanete pozítří
- GLS - na adresu dostanete pozítří
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří
Vše o Sezamovém semínku
Sezam černý semínko neloupané
Zdrojem oblíbených sezamových semínek je sezam indický (latinsky Sesamum indicum), tropická jednoletá rostlina, která je v současnosti pěstována takřka v celém tropickém pásmu. Sezam má kopinaté listy a květy s trubkovitě zvonkovitou korunou, které jsou bělavé s nádechem do růžové, fialové nebo modré barvy. Plodem je protáhlá tobolka, ve které se nachází drobná semena, ta mohou mít v závislosti na odrůdě odlišnou barvu i tvar.
V sezamovém semínku se ukrývá celá řada cenných mikroživin. Jsou to především vitaminy A a E, některé vitaminy ze skupiny B (konkrétně thiamin, riboflavin a niacin), z minerálů pak především vápník (až 96 mg na 100 g semínek), fosfor, hořčík a draslík. Sezam také bílkoviny a rostlinné oleje.
Sezamové semínko je oblíbené pro svou příjemnou oříškovou chuť. Přidává se do sladkého i slaného pečiva, případně slouží jako jeho posypka. Lze je použít při přípravě cukrovinek, k dochucení salátů a hodí se i do mnoha asijských a orientálních pokrmů. Z podrcených semen se vyrábí sezamová pasta (tahini) a rovněž se z nich lisuje olej, který se používá v kuchyni a v kosmetice.
Černý sezam není zbavený slupky, proto si oproti bílému sezamu uchovává více mikroživin. Jeho chuť je navíc výraznější.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Sezamová semínka obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny. Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, zinek, vápník, železo a vitamínů B1, B2, B3 a karotenů.
Výskyt
Sezam původně pochází z Asie, z oblasti kolem Eufratu. Dnes se pěstuje pro komerční využití v teplých oblastech po celém světě, především v Indii, Číně, Barmě, Súdánu, Etiopii a Ugandě. Jde o jednoletou kvetoucí rostlinu z rodu Sesamum
Příprava Sezamového semínka
Nejlepší jsou neloupaná sezamová semínka, protože jejich slupka obsahuje nejvíce cenných vitamínů, minerálů a živin, o které jsou loupaná semínka ochuzena. V sezamovém krému tahini, kde jsou semena rozemletá, se živiny lépe vstřebávají. Nejčastějším využitím sezamových semínek je jejich posyp na pečivu. V jižní Evropě se ze sezamu připravuje sezamová pasta Tahini a sezamové máslo. V Arabských zemích se z něj vyrábí chalva. Jde o mletá semena s přídavkem medu či cukru.
Dávejte si pozor!
Semena sezamu mají různou barvu od bílé až po černou.
Slevy a tipy
Ananassušené kroužky
Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více
Vlašské ořechy 40% půlky
Vlašský ořech je spolu s jinými olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších ... více
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky