Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Objednávky odeslané do 19.12. garantujeme doručit do Vánoc, po tomto datu nejspíš dorazí také, ale bez garance. Odstávka: 24.12.25–4.1.26, objednávky začneme vyřizovat od 5.1.206.

Můžu si smíchat ginko, zelený čaj, jasmín a ibišek?

Ibišek
Ibišek (Hibiscus sabdariffa)

Ano, můžete si tyto bylinky smíchat do čajové směsi. Tyto bylinky mají různé účinky a chutě, takže by mohly vytvořit zajímavou a chutnou kombinaci. Pokud máte konkrétní důvod pro užívání těchto bylinek, můžete přizpůsobit poměr jednotlivých bylinek podle toho, který účinek potřebujete posílit.

Zpět na všechny dotazy

Podobné dotazy

  • Jaký je rozdíl v samčích a samičích listech Ginkgo biloba?

    Existuje několik hypotéz a pozorování, které naznačují potenciální rozdíly mezi samčími a samičími listy Ginkgo biloba:

    • Ginkgolidy: Některé studie naznačují, že samičí listy Ginkgo biloba by mohly obsahovat vyšší koncentrace ginkgolidů, které jsou specifické pro tuto rostlinu. Ginkgolidy jsou považovány za jednu z hlavních bioaktivních látek v Ginkgo biloba.

    • Flavonoidy: Další studie naznačují, že samčí listy by mohly mít vyšší obsah flavonoidů než samičí listy. Flavonoidy jsou další skupinou bioaktivních látek s antioxidantními a protizánětlivými účinky.

    Je však třeba zdůraznit, že přesné rozdíly v obsahu účinných látek mezi samčími a samičími listy Ginkgo biloba nejsou zcela objasněné. Další výzkum je potřebný k potvrzení těchto rozdílů a jejich případným vlivům na účinnost a léčebné vlastnosti.

  • Je stejně účinné užívání bylin v zeleném stavu místo čaje? Např kopřivy, nebo drcený ostropestřec užívat přímo místo čaje.....apod. ?

    Užívání bylin v jejich zeleném (čerstvém) stavu a v sušené formě, například ve formě čaje, může mít mírně odlišné účinky. Čerstvé bylinky, jako například kopřiva, mohou obsahovat více vody a některých aktivních látek, které se mohou částečně ztrácet během sušení. Na druhou stranu, sušené bylinky mají koncentrovanější obsah určitých látek, protože proces sušení odstraní vlhkost.

    Co se týče například ostropestřce mariánského, jeho semena se často užívají rozdrcená přímo, protože obsahují účinné látky, jako je silymarin, který se při přípravě čaje nemusí extrahovat ve velkém množství. Užívání rozdrcených semen je tedy velmi oblíbené, a může být stejně, ne-li více účinné než čaj.

    Obecně platí, že pro některé byliny je přímá konzumace vhodná (například drcený ostropestřec), zatímco jiné byliny, jako kopřiva, se častěji užívají ve formě nálevu (čaje), protože jejich látky se lépe uvolní v horké vodě.

  • Která bylinka je na lepší zrak?

    Několik bylin se tradičně používá k podpoře zdraví očí a zlepšení zraku. Zde je několik příkladů:

    • Ginkgo biloba: Tato bylina je známá svými schopnostmi zlepšovat krevní oběh, což může být prospěšné pro zdraví očí.

    • Borůvka: Borůvky jsou bohaté na antioxidanty, zejména na flavonoidy známé jako anthocyaniny, které mohou chránit oči před poškozením způsobeným oxidativním stresem

    • Mrkev: Ačkoli to není technicky bylina, mrkev je bohatá na beta-karoten, který tělo přeměňuje na vitamin A. Vitamin A je nezbytný pro zdraví očí a může pomoci předcházet noční slepotě a suchým očím.

    Pamatujte, že i když tyto byliny mohou podpořit zdraví očí, je také důležité udržovat zdravý životní styl, včetně vyvážené stravy a pravidelného cvičení, a pravidelně navštěvovat očního lékaře. Rovněž vždy konzultujte jakékoliv doplňky stravy se zdravotnickým odborníkem.

  • Jak zpracovat a používat listy a plody stromu Ginkgo biloba?

    U nás se pro domácí použití zpracovávají především listy jinanu; „plody“ (lepivé kuličky se semenem uvnitř) nejsou vhodné na čaj a při neopatrné manipulaci mohou kůži dráždit.

    Listy – sběr, sušení, čaj

    • sbírejte na podzim těsně před plným zežloutnutím, jen zdravé, nepoškozené listy,
    • sušte v tenké vrstvě ve stínu a průvanu (max. 40 °C), skladujte v suchu a temnu,
    • na šálek čaje: 1 čajová lžička sušených listů (≈ 1,5 g) na 250 ml horké vody, 10 min louhovat a scedit; chuť je lehce nahořklá a bylinná.

    Tinktura z listu (volitelně)

    • 1 díl sušených, nahrubo nadrcených listů : 5 dílů 40–60 % lihu,
    • macerovat 2–3 týdny v temnu, denně protřepat, přefiltrovat do tmavé lahvičky,
    • užívejte po kapkách do vody (běžně 15–20 kapek 1–2× denně); při užívání léků a před plánovaným zákrokem se poraďte s lékařem.

    „Plody“ (kuličky) a semena

    • lepivá dužnina silně zapáchá a může podráždit kůži – při sběru stromu v rukavicích se jí vyhněte,
    • semínka uvnitř se v některých zemích jí až po speciální tepelné úpravě a v malém množství; pro domácí použití je nedoporučujeme, syrová jsou nevhodná.

    Pokud budete listy používat pravidelně, dělejte po 3 týdnech týdenní pauzu. Máte-li zájem o hotovou sušenou surovinu, dejte vědět – rádi poradíme s výběrem aktuální šarže.

  • Mohu smíchat sušenou směs ibišku se směsí hlohu, jaký poměr ?

    Ano, ibišek a hloh lze bez problémů smíchat, protože se dobře doplňují jak chuťově, tak svými vlastnostmi. Ibišek dodá směsi svěží, lehce kyselou chuť a hloh ji zjemní svými jemnými ovocnými tóny.

    Doporučený poměr:
    Pokud chcete vyváženou chuť i účinky, doporučuji 2:1 ve prospěch hlohu (například 2 díly hlohu a 1 díl ibišku).

    Pokud preferujete kyselejší nálev, můžete poměr upravit na 1:1 nebo přidat více ibišku.

    Směs připravíte stejně jako běžný čaj – 1 čajovou lžičku směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte louhovat 10–15 minut. Pokud je čaj příliš kyselý, můžete ho osladit medem nebo přidat kousky sušeného jablka.

  • Jaký čaj (kromě lipového, šípkového, meduňkového) můžeme používat pro běžné denní pití, kde nehledáme léčivý účinek, ale dobrou a příjemnou chuť? Také používáme termosku, aby byl čaj k dispozici přes den.

    Pokud hledáte čaj vhodný pro běžné denní pití, kde nejde primárně o léčivý účinek, ale o dobrou chuť, můžete vyzkoušet některé z těchto možností:

    Rooibos – Má jemnou, nasládlou chuť s lehce oříškovými tóny a neobsahuje kofein, takže je ideální pro celodenní popíjení. Skvěle se hodí i do termosky.

    Hibiscus (ibišek) – Osvěžující, mírně nakyslá chuť, která se dá zjemnit medem nebo kombinovat s ovocnými složkami. Nálev má krásně červenou barvu.

    Mateřídouška nebo tymián – Jemná chuť s lehce kořeněným aroma, skvěle se kombinuje s medem.

    Malinový nebo ostružinový list – Velmi jemná, příjemná chuť s lehce nasládlým nádechem, vhodná pro celodenní pití.

    Pokud čaj plánujete uchovávat v termosce, doporučuji nechat ho po zalití chvilku vychladnout, aby se nepřepalil (příliš dlouhé louhování v horké termosce může některé bylinky zhořknout).

    Přeji vám příjemné chvíle s dobrým čajem. Pokud byste chtěli další tipy, rádi pomůžeme.

  • Kdy se se sbírají semena jasanu?

    Semena jasanu, známá také jako "nažky", se sbírají, když jsou zralá, což je obvykle na konci léta nebo na podzim. Zde jsou některé obecné pokyny, jak určit správný čas na sběr:

    1. Doba zrání: Semena jasanu dozrávají obvykle od srpna do října, v závislosti na klimatických podmínkách a lokalitě.

    2. Známky zralosti: Semena jsou připravena ke sběru, když jejich barva přechází z zelené na hnědou nebo žlutohnědou. Semena by měla být pevná a suchá na dotek.

    3. Sběr: Sbírejte semena přímo ze stromu nebo je sbírejte z půdy pod stromem, pokud již opadávají. Pokud semena stále drží na větvích, můžete je jemně otřít nebo setřást.

    4. Skladování: Po sběru nechte semena důkladně vyschnout na suchém a vzdušném místě, aby se předešlo plísním. Semena lze skladovat v suchu a chladu v uzavřených nádobách, což pomáhá zachovat jejich klíčivost.

    Pokud plánujete semena vysévat, můžete je stratifikovat, což je proces, který simuluje zimní podmínky a zlepšuje klíčivost. Tento proces zahrnuje uložení semen na chladném místě (například v lednici) po dobu několika týdnů až měsíců před výsevem.

  • Nabízíte sušené květy klitorie ternatské nebo-li motýlí hrachový květ? Dají se tyto byliny něčím nahradit?

    Květy klitorie ternatské a motýlí hrachový květ jsou využívány především pro svou výraznou modrou barvu, kterou do potravin dodávají. Existují však i jiné bylinky, které mohou sloužit jako potravinářské barvivo a nahradit je. Tyto bylinky nejsou u dodavatelů bohužel běžně dostupné.

    Bohužel, neexistuje žádná česká bylinka, která by mohla nahradit modrou barvu potravinářských výrobků. V přírodě se totiž běžně nevyskytují rostliny, které by produkovaly modrou barvu. Modrá barva potravinářských výrobků se získává zpravidla synteticky, pomocí chemických látek.

    Bylinky které mabízíme a můžou být náhradou barviv je například kurkuma, která dodává jídlu zlatavý odstín, nebo skořice, která může dodat potravinám hnědou až červenou barvu. Také se používají květy ibišku, které dodávají červenou barvu, a šafrán, který je výborným zdrojem žluté barvy.

    Je však důležité si uvědomit, že každá bylina má své specifické vlastnosti a chuť, takže nahrazování bylinek by mohlo ovlivnit chuť i vůni jídla. Proto by mělo být nahrazování bylinek zvaženo a případně vyzkoušeno v malém množství před použitím v celém jídle.

     

     

  • Máme doma 5 ročný strom ginco. Zaujíma ma, keď mám vysoký krvný tlak, či môžem konzumovať čaj z jeho listov. Manžel má cukrovku, tiež môže konzumovať čaj z listov ginco?

  • Koupil jsem si Ibišek květ řezaný. Chutná to trochu sladce, je v tom cukr? Je do produktu nějak přidáván?

    Ibišek (Hibiscus sabdariffa) je bylina, která je známá svou mírně kyselou a osvěžujícím chutí. Někteří lidé mohou vnímat chut' ibišku jako lehce sladkou, ale to je přirozená chuť samotné byliny. Ibišek není nijak přislazován.

Na co se nás zákazníci ptají...

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověď? Napište nám, rádi odpovíme.

Slevy a tipy

Len zlatýsemeno

Lněné semínko pro svůj obsah škrobu, oleje a vlákniny působí jako ... více

Maralíkořen

Má pozitivní vliv na játra, je vhodný při nechutenství, podporuje ... více

Pýroddenek

Používá se k léčbě močových cest, dny, revmatismu, žaludku, dvanácterníku ... více

­-20%
Máte dotaz? Napište nám zprávu.