Čím je slzovka významná
Slzovka obecná (známá také jako Jobovy slzy) je obilovina, která se tradičně používá v asijské kuchyni a medicíně. Je ceněná pro své výživové hodnoty a přínosy pro zdraví. Zde je několik důvodů, proč je slzovka významná:
-
Nutriční hodnota:
- Slzovka obsahuje kvalitní bílkoviny, vlákninu a esenciální aminokyseliny, což z ní činí skvělý zdroj energie.
- Je přirozeně bezlepková, takže je vhodná i pro osoby s intolerancí na lepek.
-
Podpora trávení:
- Díky obsahu vlákniny pomáhá podporovat zdraví trávicího traktu a pravidelnost vyprazdňování.
- V tradiční čínské medicíně se používá k detoxikaci a harmonizaci trávení.
-
Podpora imunity:
- Obsahuje antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům a podporují obranyschopnost.
-
Péče o pleť a zdraví kloubů:
- Tradičně se věří, že slzovka pomáhá zlepšovat stav pokožky a zmírňovat otoky, díky čemuž je využívána v přírodní péči o pleť.
- Podporuje zdraví kloubů, což z ní činí oblíbený doplněk ve stravě aktivních jedinců.
-
Šetrná k organismu:
- Slzovka je obecně dobře stravitelná a vhodná i pro citlivější jedince nebo osoby na odlehčovací dietě.
Lze ji připravovat na různé způsoby – jako přílohu, do polévek, kaší nebo čajů. Má příjemnou oříškovou chuť a široké využití v kuchyni i v péči o zdraví.
Zboží související s dotazem
Podobné dotazy
Jak připravovat slzovku?
Slzovku můžete připravit jako běžnou přílohu- je podobná českým kroupám- nebo léčebně se z ní připravuje odvar - jednu lžíci nebo 10-30 g slzovky opražíme na suché pánvi, poté povaříme asi 15 minut ve vodě a scedíme. Další použití slzovky je uvařená jako příloha, do polévek, uvařená a rozmixovaná jako přídavek do kaší, pomazánek, nákypů a sekaných, umletá na zahuštění omáček. Slzovku propláchněte pod tekoucí vodou a namočte, čím déle, tím lépe. K slzovce připravované na slano je vždy vhodné přidat při vaření kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, mořské řasy, houbičku shitake apod.
Prosím, jak se na přípravu slzovky? Vždy jen to, co momentálně potřebuji, nebo mohu uvařit celé baleni(300g),uchovat v lednici a průběžně jist.
Slzovku můžete připravit podle potřeby, není nutné vařit celé balení najednou. Pokud se rozhodnete uvařit větší množství a uchovávat ji v lednici, doporučuji vám zohlednit, že jako u všech připravených pokrmů, i zde platí, že by měla být spotřebována do několika dní, ideálně do 3-4 dnů. Co se týče samotného vývaru z bylinek, může být využit různě - jako nápoj, při vaření jiných jídel nebo jako základ pro polévky.
Pokud máte zájem o větší objem a dlouhodobější uchování, můžete vývar zchladit a poté zamrazit, například v ledových kostkách, které pak můžete podle potřeby vyjmout a použít.
Slevy a tipy
Sezam černýsemínko neloupané
Léčivé účinky sezamových semínek na lidský organismus jsou tak ... více
Kopřivanať s listem
Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více
Konopné semínko loupané
Vyváženým poměrem proteinů a esenciálních tuků je konopné semeno ... více
Ananassušené kroužky
Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více