Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Čím je slzovka významná

Slzovka
Slzovka (Coix lacryma-jobi)

Slzovka obecná (známá také jako Jobovy slzy) je obilovina, která se tradičně používá v asijské kuchyni a medicíně. Je ceněná pro své výživové hodnoty a přínosy pro zdraví. Zde je několik důvodů, proč je slzovka významná:

  1. Nutriční hodnota:

    • Slzovka obsahuje kvalitní bílkoviny, vlákninu a esenciální aminokyseliny, což z ní činí skvělý zdroj energie.
    • Je přirozeně bezlepková, takže je vhodná i pro osoby s intolerancí na lepek.
  2. Podpora trávení:

    • Díky obsahu vlákniny pomáhá podporovat zdraví trávicího traktu a pravidelnost vyprazdňování.
    • V tradiční čínské medicíně se používá k detoxikaci a harmonizaci trávení.
  3. Podpora imunity:

    • Obsahuje antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům a podporují obranyschopnost.
  4. Péče o pleť a zdraví kloubů:

    • Tradičně se věří, že slzovka pomáhá zlepšovat stav pokožky a zmírňovat otoky, díky čemuž je využívána v přírodní péči o pleť.
    • Podporuje zdraví kloubů, což z ní činí oblíbený doplněk ve stravě aktivních jedinců.
  5. Šetrná k organismu:

    • Slzovka je obecně dobře stravitelná a vhodná i pro citlivější jedince nebo osoby na odlehčovací dietě.

Lze ji připravovat na různé způsoby – jako přílohu, do polévek, kaší nebo čajů. Má příjemnou oříškovou chuť a široké využití v kuchyni i v péči o zdraví.

Zpět na všechny dotazy

Zboží související s dotazem

Podobné dotazy

  • Prosím, jak se na přípravu slzovky? Vždy jen to, co momentálně potřebuji, nebo mohu uvařit celé baleni(300g),uchovat v lednici a průběžně jist.

    Slzovku můžete připravit podle potřeby, není nutné vařit celé balení najednou. Pokud se rozhodnete uvařit větší množství a uchovávat ji v lednici, doporučuji vám zohlednit, že jako u všech připravených pokrmů, i zde platí, že by měla být spotřebována do několika dní, ideálně do 3-4 dnů. Co se týče samotného vývaru z bylinek, může být využit různě - jako nápoj, při vaření jiných jídel nebo jako základ pro polévky.

    Pokud máte zájem o větší objem a dlouhodobější uchování, můžete vývar zchladit a poté zamrazit, například v ledových kostkách, které pak můžete podle potřeby vyjmout a použít.

  • Jak připravovat slzovku?

    Slzovku můžete připravit jako běžnou přílohu- je podobná českým kroupám- nebo léčebně se z ní připravuje odvar - jednu lžíci nebo 10-30 g slzovky opražíme na suché pánvi, poté povaříme asi 15 minut ve vodě a scedíme. Další použití slzovky je uvařená jako příloha, do polévek, uvařená a rozmixovaná jako přídavek do kaší, pomazánek, nákypů a sekaných, umletá na zahuštění omáček. Slzovku propláchněte pod tekoucí vodou a namočte, čím déle, tím lépe. K slzovce připravované na slano je vždy vhodné přidat při vaření kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, mořské řasy, houbičku shitake apod.

  • Jak že slizovky uvařit čaj, kolik denně ho pít a jak dlouho?

    Příprava čaje ze slzovky je jednoduchá a zde je podrobný postup:


    Jak připravit čaj ze slzovky:

    Ingredience:

    • 1 polévková lžíce slzovky
    • 500 ml vody

    Postup:

    • Slzovku propláchněte studenou vodou.
    • Vsypte ji do hrnce s 500 ml vody.
    • Přiveďte k varu a poté vařte na mírném ohni 20–30 minut, dokud se semena nezměknou.
    • Po uvaření sceďte a čaj můžete pít teplý nebo vychladlý.

    Doporučené dávkování:

    • Pijte 1–2 šálky denně.
    • Délka užívání: Doporučuje se užívat čaj 4–6 týdnů, poté udělat přestávku alespoň na 2 týdny.

    Účinky čaje ze slzovky:

    • Podporuje trávení a pomáhá při detoxikaci organismu.
    • Posiluje imunitu a působí jako antioxidant.
    • Může pomoci při problémech s pokožkou (ekzémy) a podpořit funkci ledvin.

    Tip na využití slzovky:

    Uvařená semena nevyhazujte! Můžete je přidat do salátů, polévek nebo kaší. Jsou bohatá na bílkoviny a vlákninu.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Slevy a tipy

Konopné semínko loupané

Vyváženým poměrem proteinů a esenciálních tuků je konopné semeno ... více

Heřmánekkvět

Heřmánek představuje mezi léčivými rostlinami naprostou "hvězdu", ... více

Mateřídouška nať

Mateřídouška se užívá při bolestech hlavy, při nespavosti, závratích ... více

Meduňkanať

Meduňka pomáhá při nespavosti, stavech neklidu a podrážděnosti, ... více

Mátanať

Máta se používá ke snížení krevního tlaku, podpoře chuti k jídlu, ... více

Šípekdrcený s jádry

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Lopuch kořen

Lopuch čistí krev a pomáhá s kožnímu obtížemi jako je akné či ekzém. ... více

Máte dotaz? Napište nám zprávu.