Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Jestřabina nať lékařská

Jestřabina lékařská (latinsky Galega officinalis) je vytrvalá bylina, která upoutá především svými převislými zvonkovitými květy. ... více o Jestřabině

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00038
Latinský názevGalega officinalis
Bylík.skJastrabina lekárska vňať

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

10g
22 Kč
30g
29 Kč
50g
35 Kč
100g
48 Kč
150g
57 Kč
200g
70 Kč
250g
82 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete tento týden
  • GLS - na pobočku dostanete tento týden
  • ONE BOX dostanete tento týden
  • ONE POINT dostanete tento týden
  • ONE dostanete tento týden
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete tento týden
  • Balíkovna dostanete tento týden
  • PPL - na pobočku dostanete tento týden
  • Zásilkovna domů dostanete tento týden
  • PPL - na adresu dostanete tento týden
  • GLS - na adresu dostanete tento týden
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete tento týden

Vše o Jestřabině

Jestřabina nať

 Jestřabina Jestřabina lékařská (latinsky Galega officinalis) je vytrvalá bylina, která upoutá především svými převislými zvonkovitými květy. Ty mohou nést různý odstín od světlých a krémových tónů až po narůžovělou, fialovou či modrou barvu. Lodyha je vzpřímená, ve spodní části může být větvená. Pod zemí se ukrývá kůlový kořen, plodem je mnohosemenný lusk.

Sbíranou částí rostliny je její nať, která se připravuje nejčastěji jako nálev. Jestřabina obsahuje mimo jiné hořčiny, třísloviny, saponiny, flavonový glykosid, aminokyseliny a sacharidy. Lze ji doporučit maminkách, protože svým složení přispívá k bezproblémovému průběhu kojení.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Obsahuje zejména alkaloid galegin (v semenech), flavonový glykosid galuteolin, aminokyseliny, sacharidy, hořčinu, saponiny a třísloviny.Semena jestřabiny obsahují jedovatý kanavanin a pinitol a dále toxický galegin a hydroxylgalegin. 

Výskyt

Louky, rumiště, okraje cest, břehy, náplavy, preferuje půdy mírně vlhké až vlhké, na živiny bohaté, hlinité až jílovité.

Lidové názvy Jestřabiny

Tato bylina je známa také pod názvy kozí routa, polní štědřenec nebo štědřenec.

Příprava Jestřabiny

Nálev - čaj si připravíme zalitím 1 až 2 kávových lžiček natě  1/4 l vroucí vody, přikryté 15 minut louhujeme a pijeme 2 - 3x denně.

Dávejte si pozor!

Při obvyklém dávkování se žádné nepříznivé účinky při užívání této bylinky nezjistily, velké dávky by však mohly vyvolat lehkou otravu.

Slevy a tipy

Jitrocellist

Jitrocel je spolu s řebříčkem nejlepší rostlinný lék na rány ... více

Ostropestřecplod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Moruše plod

Moruše jsou nejen sladkým ovocem, ale také výživnou superpotravinou. ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.