Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
DOPRAVA ZDARMA NA VÝDEJNY PICKUP A DO BOXŮ DPD! AKCE PLATÍ OD 14.5. DO 27.5.

Sumak koření

Sumak je tradiční orientální koření s osvěžující kyselou chutí, ideální pro dochucení salátů, masa a dipů. ... více o sumaku

Kód zboží 01128
Latinský názevRhus coriaria
Bylík.skSumak Mleté korenie z bobúľ škumpy korenie

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
47 Kč
50g
62 Kč
100g
98 Kč
150g
123 Kč
200g
158 Kč
250g
193 Kč
300g
225 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem < 500 g | dostanete pozítří
  • GLS - na pobočku dostanete pozítří
  • ONE POINT dostanete pozítří
  • ONE BOX dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna - na adresu dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • GLS - na adresu dostanete pozítří
  • ONE - na adresu dostanete pozítří
  • Balíkovna - na adresu dostanete pozítří

Vše o sumaku

Sumak – orientální koření s osvěžující chutí

Sumak je mleté koření získávané ze sušených bobulí škumpy koželužské (Rhus coriaria). Má výraznou kyselou chuť a tmavě červenou barvu, která dodá pokrmům nejen chuťový, ale i vizuální zážitek. V kuchyni Blízkého východu je sumak nepostradatelný a stále více si nachází cestu i do evropských receptů.

Využití v kuchyni

Sumak se používá jako náhrada citronové šťávy nebo octa. Skvěle se hodí k dochucení salátů, masa, ryb, zeleniny, hummusu, jogurtových dipů a marinád. Díky své sypké konzistenci je ideální i pro finální dochucení pokrmů těsně před podáváním.

Recept: Cibulový salát se sumakem

Suroviny:

  • 2 červené cibule
  • 1 lžička sumaku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl podle chuti

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte na tenké plátky.
  2. V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sumak a sůl.
  3. Do směsi přidejte nakrájenou cibuli a dobře promíchejte.
  4. Nechte odležet alespoň 30 minut v lednici.
  5. Podávejte jako přílohu k masu nebo jako součást studených předkrmů.

Účinné látky

Sumak je bohatý na antioxidanty, zejména flavonoidy a polyfenoly, které přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem. Obsahuje také vitamín C a třísloviny, které podporují trávení a mají protizánětlivé účinky.

Výskyt

Původem z oblasti Středomoří a Blízkého východu, dnes se pěstuje v Turecku, Íránu a dalších zemích regionu.

Lidové názvy sumaku

sumach, sumah

Příprava sumaku

Sumak přidávejte do pokrmů podle chuti. Doporučené dávkování je 1–2 lžičky na 500 g suroviny. Pro intenzivnější chuť lze sumak před použitím krátce namočit ve vodě a použít vzniklý nálev.

Dávejte si pozor!

Skladujte na suchém a tmavém místě. Uchovávejte mimo dosah dětí.

Slevy a tipy

Moruše plod

Moruše jsou nejen sladkým ovocem, ale také výživnou superpotravinou. ... více

Skořice cejlonskámletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Kopřivanať s listem

Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více

Quinoa červenásemínko

Quinoa je nenápadná nutriční bomba, obohatí jídelníček nejen ... více

­-20%

Chia semínko

Chia semínka působí blahodárně na celý náš organismus, podporují ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.