Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Quinoa červená semínko Merlík chilský

Zdrojem těchto oblíbených semínek je merlík čilský neboli quinoa (latinsky Chenopodium quinoa). ... více o Quinoa

Kód zboží 00310
Latinský názevChenopodium quinoa
Bylík.skQuinoa červená Mrlík čilský semienko

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

100g
42 Kč
150g
50 Kč
200g
60 Kč
250g
70 Kč
300g
84 Kč
400g
104 Kč
500g
119 Kč
750g
158 Kč
1000g
206 Kč
Dostupnost: 3-4 dny | dostanete do 5.3.
  • GLS - na pobočku dostanete do 5.3.
  • WE|DO BOX dostanete do 5.3.
  • WE|DO POINT dostanete do 5.3.
  • WE|DO HOME dostanete do 5.3.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 5.3.
  • Balíkovna dostanete do 5.3.
  • PPL - na pobočku dostanete do 5.3.
  • Zásilkovna domů dostanete do 5.3.
  • PPL - na adresu dostanete do 5.3.
  • GLS - na adresu dostanete do 5.3.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 5.3.

Podobné zboží jako Quinoa červená

Vše o Quinoa

Quinoa červená

Quinoa červená Zdrojem těchto oblíbených semínek je merlík čilský neboli quinoa (latinsky Chenopodium quinoa), až 2 metry vysoká jednoletá bylina, která je tradiční jihoamerickou obilovinou. Její vzhled může být velmi variabilní, má přímou lodyhu, široké listy a hroznovitá květenství. Plodem je nažka, drobná semena jsou nejčastěji bílá, černá nebo červená.

Pro své složení je quinoa řazena mezi tzv. superpotraviny a na základě doporučení NASA nechybí dokonce ani v jídelníčku astronautů. Navíc obsahuje pouze minimální množství lepku, tudíž je vhodná i pro osoby s bezlepkovou dietou. Najdeme v ní mimo jiné bílkoviny, vlákninu, esenciální aminokyseliny, celou řadu vitaminů a minerálních látek. Jmenovitě se jedná například o vitaminy B1, B2, B6 a E, z minerálních látek to je hořčík, mangan, měď, vápník, zinek a železo.

Červená quinoa je oproti její bílé variantě chuťově výraznější a zároveň více křupe. V kuchyni najde široké uplatnění při přípravě sladkých i slaných jídel. Je chutnou přílohou k masu či rybě, skvěle se hodí do zeleninových salátů, rozličných polévek, luštěninových i masitých pokrmů. Může být také součástí ovocných kaší a zdravých dezertů, které zároveň zajímavě barevně oživí.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Semena jsou dobrým zdrojem vitaminů A, B2, B1, B6, C, E, kyseliny listové, vápníku, železa, hořčíku, draslíku, mědi, manganu a zinku, obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků

Výskyt

Quinoa je stará kulturní plodina původem z Peru, Chile a Bolívie a již před 5000 roky byla potravinou Inků žijících na horských plošinách a v kopcovitých údolích. Po kolonizaci Evropanů přišel úpadek a její pěstování bylo nahrazeno obilovinami. Dochovala se jen v odlehlých oblastech Jižní Ameriky. Po roce 1975 se quinoa znovu navrací do původních oblastí, dnes se aktivně pěstuje v Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile. V rámci zdravé výživy se první větší pokusy o její pěstování od roku 1982 datují také v Evropě ve Velké Británii, Holandsku, Německu a Dánsku. V České republice se pěstuje v botanických zahradách jako dekorativní rostlina. 

Příprava Quinoa

Příprava: Quinoa během vaření nabývá na objemu, což je dobré mít na paměti při odměřování porcí. Quinou propláchněte na hustém sítku vodou, nechte odkapat a přidejte do hrnce s vodou, můžete podle vašich zvyklostí použít třeba vývar, nebo jen mírně osolit. Přiveďte k varu a přiklopenou vařte na mírném ohni 10 minut. Poté ji nechte ještě 5 minut odpočinout, načechrejte vidličkou a můžete podávat. Uvařenou quinou poznáte snadno podle toho, že "pustí" klíček a na pohled je velmi dekorativní. Quinoa má jemně oříškovou chuť a lze ji kombinovat s různými druhy zeleniny i koření. Připravuje se podobně jako pohanka, jáhly nebo kuskus, někdy ji stačí jen nechat nabobtnat v horké tekutině, někdy je nutné ji krátce povařit. Vařená quinoa má jemnou chuť, dá se použít všemi možnými způsoby – naslano, jako příloha k masu a omáčkám, jako ingredience do salátů s masem či zeleninou, jako zavářka do polévek. Nasladko na přípravu dezertů nebo třeba ke snídani smíchaná s medem, ořechy, ovocem či jogurtem. Fantazii se meze nekladou, lze ji přidat všude tam, kde jste byli zvyklí konzumovat rýži.

Dávejte si pozor!

Mouka z quinoi nevyniká dobrými pečícími schopnostmi, právě díky deficitu lepku by se pečivo mohlo rozpadat.

Slevy a tipy

Ibišekkvět řezaný

Ibišek je přírodním vitamínem C. Je vhodný při horečkách, vnitřním ... více

Zázvor mletý

Jemně pomletý zázvor je vynikající nejenom do sušenek ... více

­-20%

Maliníklist

Malinové listy působí jako mírný močopudný a protikřečový prostředek. ... více

Šípekcelý plod

Celé plody šípku jsou známým zdrojem vitaminu C. ... více

Hlohplod

Plody hlohu, tzv. hložinky mají také léčivé účinky, jen o něco ... více

Himalájská sůljemně mletá

Himalájská sůl obsahuje kombinaci 84 různých minerálů ... více

Česnekgranulát

Oblíbené koření v podobě malých granulí sušeného česneku ... více

Lopuch kořen

Lopuch čistí krev a pomáhá s kožnímu obtížemi jako je akné či ekzém. ... více

Fenyklplod

Fenykl je známý především pro své působení proti nadýmání a ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.