15% SLEVA NA BYLINKY A BYLINKOVÉ SMĚSI. ZADEJTE V KOŠÍKU KÓD BYLINKY15 AKCE PLATÍ POUZE DO 23:59 3.12.

Quinoa červená semínko Merlík chilský

Zdrojem těchto oblíbených semínek je merlík čilský neboli quinoa (latinsky Chenopodium quinoa). ... více o Quinoa

Kód zboží 00310
Latinský názevChenopodium quinoa
Bylík.skQuinoa červená Mrlík čilský semienko

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

100g
36 Kč
150g
43 Kč
200g
52 Kč
250g
61 Kč
300g
74 Kč
400g
92 Kč
500g
107 Kč
750g
142 Kč
1000g
187 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete do 6.12.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 6.12.
  • Balíkovna dostanete do 6.12.
  • PPL - na pobočku dostanete do 6.12.
  • GLS - na pobočku dostanete do 6.12.
  • Zásilkovna domů dostanete do 6.12.
  • PPL - na adresu dostanete do 6.12.
  • GLS - na adresu dostanete do 6.12.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 6.12.

Podobné zboží jako Quinoa červená

Vše o Quinoa

Quinoa červená

Quinoa červená Zdrojem těchto oblíbených semínek je merlík čilský neboli quinoa (latinsky Chenopodium quinoa), až 2 metry vysoká jednoletá bylina, která je tradiční jihoamerickou obilovinou. Její vzhled může být velmi variabilní, má přímou lodyhu, široké listy a hroznovitá květenství. Plodem je nažka, drobná semena jsou nejčastěji bílá, černá nebo červená.

Pro své složení je quinoa řazena mezi tzv. superpotraviny a na základě doporučení NASA nechybí dokonce ani v jídelníčku astronautů. Navíc obsahuje pouze minimální množství lepku, tudíž je vhodná i pro osoby s bezlepkovou dietou. Najdeme v ní mimo jiné bílkoviny, vlákninu, esenciální aminokyseliny, celou řadu vitaminů a minerálních látek. Jmenovitě se jedná například o vitaminy B1, B2, B6 a E, z minerálních látek to je hořčík, mangan, měď, vápník, zinek a železo.

Červená quinoa je oproti její bílé variantě chuťově výraznější a zároveň více křupe. V kuchyni najde široké uplatnění při přípravě sladkých i slaných jídel. Je chutnou přílohou k masu či rybě, skvěle se hodí do zeleninových salátů, rozličných polévek, luštěninových i masitých pokrmů. Může být také součástí ovocných kaší a zdravých dezertů, které zároveň zajímavě barevně oživí.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Semena jsou dobrým zdrojem vitaminů A, B2, B1, B6, C, E, kyseliny listové, vápníku, železa, hořčíku, draslíku, mědi, manganu a zinku, obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků

Výskyt

Quinoa je stará kulturní plodina původem z Peru, Chile a Bolívie a již před 5000 roky byla potravinou Inků žijících na horských plošinách a v kopcovitých údolích. Po kolonizaci Evropanů přišel úpadek a její pěstování bylo nahrazeno obilovinami. Dochovala se jen v odlehlých oblastech Jižní Ameriky. Po roce 1975 se quinoa znovu navrací do původních oblastí, dnes se aktivně pěstuje v Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile. V rámci zdravé výživy se první větší pokusy o její pěstování od roku 1982 datují také v Evropě ve Velké Británii, Holandsku, Německu a Dánsku. V České republice se pěstuje v botanických zahradách jako dekorativní rostlina. 

Příprava Quinoa

Příprava: Quinoa během vaření nabývá na objemu, což je dobré mít na paměti při odměřování porcí. Quinou propláchněte na hustém sítku vodou, nechte odkapat a přidejte do hrnce s vodou, můžete podle vašich zvyklostí použít třeba vývar, nebo jen mírně osolit. Přiveďte k varu a přiklopenou vařte na mírném ohni 10 minut. Poté ji nechte ještě 5 minut odpočinout, načechrejte vidličkou a můžete podávat. Uvařenou quinou poznáte snadno podle toho, že "pustí" klíček a na pohled je velmi dekorativní. Quinoa má jemně oříškovou chuť a lze ji kombinovat s různými druhy zeleniny i koření. Připravuje se podobně jako pohanka, jáhly nebo kuskus, někdy ji stačí jen nechat nabobtnat v horké tekutině, někdy je nutné ji krátce povařit. Vařená quinoa má jemnou chuť, dá se použít všemi možnými způsoby – naslano, jako příloha k masu a omáčkám, jako ingredience do salátů s masem či zeleninou, jako zavářka do polévek. Nasladko na přípravu dezertů nebo třeba ke snídani smíchaná s medem, ořechy, ovocem či jogurtem. Fantazii se meze nekladou, lze ji přidat všude tam, kde jste byli zvyklí konzumovat rýži.

Dávejte si pozor!

Mouka z quinoi nevyniká dobrými pečícími schopnostmi, právě díky deficitu lepku by se pečivo mohlo rozpadat.

Slevy a tipy

Šípekcelý plod

Celé plody šípku jsou známým zdrojem vitaminu C. ... více

Hlohplod

Plody hlohu, tzv. hložinky mají také léčivé účinky, jen o něco ... více

Mateřídouška nať

Mateřídouška se užívá při bolestech hlavy, při nespavosti, závratích ... více

Himalájská sůlhrubá

Himalájská sůl obsahuje kombinaci 84 různých minerálů ... více

Meruňkynesířené

Sušené meruňky obsahují 5x více učinných látek než čerstvě ... více

Jitrocellist

Jitrocel je spolu s řebříčkem nejlepší rostlinný lék na rány ... více

Badyánplod

Badyán se pro svou vůni podobnou anýzu a pro svůj krásný hvězdicový ... více

Kmíncelý

Celá semena kmínu jsou výtečná do pečiva ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.