Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Benedikt nať čubet

Benedikt lékařský neboli benedikt čubet (latinsky Centaurea benedicta) je bylina z čeledi hvězdicovitých, která na první pohled připomíná „obyčejný“ bodlák. ... více o Benediktu

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00156
Latinský názevHerba cardui benedicti
Bylík.skBenedikt čubet vňať

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
30 Kč
50g
35 Kč
100g
49 Kč
150g
59 Kč
200g
72 Kč
250g
85 Kč
300g
102 Kč
400g
127 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: 3-4 dny | dostanete do 2.5.
  • GLS - na pobočku dostanete do 2.5.
  • ONE BOX dostanete do 2.5.
  • ONE POINT dostanete do 2.5.
  • ONE - na adresu dostanete do 2.5.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 2.5.
  • Balíkovna dostanete do 2.5.
  • PPL - na pobočku dostanete do 2.5.
  • Zásilkovna - na adresu dostanete do 2.5.
  • PPL - na adresu dostanete do 2.5.
  • GLS - na adresu dostanete do 2.5.
  • Balíkovna - na adresu dostanete do 2.5.

Vše o Benediktu

Benedikt nať

BenediktBenedikt lékařský neboli benedikt čubet (latinsky Centaurea benedicta) je bylina z čeledi hvězdicovitých, která na první pohled připomíná „obyčejný“ bodlák. Má listy podlouhle kopinatého tvaru, které mají bodlinatě zubatý okraj. Vykvétá žlutými květy, plodem jsou nažky.

Rostlina obsahuje především hořčiny, dále v ní najdeme například silice, třísloviny, glykosidy a sliz. Uvádí se, že rostlina má pozitivní vliv pro udržení normálního trávení a rovněž přispívá k normálnímu fungování celého dýchacího systému. Sbírá se většinou celá nať rostliny, ze které se dělá nejčastěji nálev.

Tuto rostlinu si oblíbil již slavný mnišský řád benediktinů, kteří oceňovali mimo jiné její hořkost a pěstovali ji ve svých klášterních zahradách. Rostlina si svou popularitu udržela také v následujících staletích, své místo má například v Mattioliho herbáři z 16. století. Benedikt je tradiční součástí hořkých žaludečních likérů.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Sesquiterpenlaktonové hořčiny, lignanlaktony, terpeny, kyselina benzoová, flavonoidy, minerální látky, draselné a hořečnaté soli

Výskyt

Benedikt lékařský pochází se Středomoří, zplaňuje ojediněle, proto se pěstuje ze semen.

Lidové názvy Benediktu

hořký bodlák, krasovlásek, ostropes, zaječí ouško.

Příprava Benediktu

Nálev - 1 čajovou lžičku drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, necháme 15 minut louhovat a poté scedíme. Užívá se obvykle 3x denně nalačno. 

Dávejte si pozor!

Benedikt se nedoporučuje při plicních chorobách, zvláště při zápalu plicNeužívat v těhotenství.

Slevy a tipy

Přesličkanať

Přeslička podporuje vylučování moči a tvorbu bílých krvinek, ... více

Mátanať

Máta se používá ke snížení krevního tlaku, podpoře chuti k jídlu, ... více

Rychlejší hubnutíbylinková směs

Bylinná směs pro rychlý boj s nadváhou. ... více

Datle bez peckysušené plody

Odhaduje se, že datle jsou člověkem pěstovány déle než 5 tisíc let ... více

Meruňkynesířené

Sušené meruňky obsahují 5x více učinných látek než čerstvě ... více

Co vás zajímá o Benediktu

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.