Jablečník nať obecný

Jablečník obecný (latinsky Marrubium vulgare) může na první pohled připomínat poněkud známější hluchavku. ... více o Jablečníku

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00033
Latinský názevMarrubium vulgare

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
19 Kč
50g
27 Kč
100g
48 Kč
150g
54 Kč
200g
71 Kč
250g
78 Kč
300g
85 Kč
400g
93 Kč
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete pozítří

Vše o Jablečníku

Jablečník nať

JablečníkJablečník obecný (latinsky Marrubium vulgare) může na první pohled připomínat poněkud známější hluchavku. Není to náhodou, protože skutečně náleží do čeledi hluchavkovitých. Má hranatou dřevnatějící lodyhu pokrytou chloupky, vstřícné silně svraskalé listy a drobné bílé, případně světle fialové květy.

Jablečník je známý svým příznivým účinkem na trávení, povzbuzuje chuť k jídlu a napomáhá udržovat normální funkci jater a žlučníku. Je považován za antioxidant, kdy přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Je vhodný pro udržení zdravého krevního tlaku i normální hladiny cukru v krvi, blahodárně působí rovněž na správné fungování dýchacího systému. V neposlední řadě jej lze vyzkoušet k navození relaxace a duševní i fyzické pohody.

Listy rostliny jsou charakteristické tím, že příjemně voní po jablkách, jejich chuť však překvapí, protože je výrazně nahořklá.

Účinné látky

Droga obsahuje hořčiny, z nichž nejdůležitější je marrubiin, asi 7 % tříslovin, dále silice, saponiny, pryskyřice, sliz, tanin, cholin, lipidy a další látky.

Výskyt

Okolí obcí, podél cest, rumiště, suché pastviny a stráně, štěrkoviště, kamenitá místa

Lidové názvy Jablečníku

Tato bylina je známa také pod názvy buřina bílá, buřina lékařská, býčí krev, dunda, jablečník bílý, jablečník vonný, jablounek, jablouneklas, samaritánka, šedivá zelina, šedivek, šedivka, šedivka zelená, vonný klas nebo vonoklas.

Příprava Jablečníku

Nálev - čaj připravíme zalitím 1 čajové lžičky sušené natě 1/4 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 10-15 minut louhovat. Scedíme. Užívá se 2 - 3 x denně. Sirup -100 g sušeného jablečníku zalijeme 0,7 l studené převařené vody a 24 hodin macerujeme. Následující den scedíme a tekutinu svaříme s 0,5 kg cukru. Vaříme do zhoustnutí. Slijeme do vyvařených skleniček a uložíme v chladu. Užívá se 3x denně 1 lžička.

Slevy a tipy

Řepík nať

Řepík příznivě působí na činnost jater a žlučníku, zlepšuje ... více

Šípek drcený s jádry

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

­-10%

Ostropestřec plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.