Ožanka nať kalamandra

Nejednu okrasnou zahrádku či skalku zdobí ožanka kalamandra (latinsky Teucrium chamaedrys), vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. ... více o Ožance

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00161
Latinský názevTeucrium chamaedrys
Bylík.skHrdobarka kalamandra vňať

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
31 Kč
50g
43 Kč
100g
52 Kč
150g
59 Kč
200g
75 Kč
250g
82 Kč
300g
88 Kč
400g
94 Kč
500g
114 Kč
Dostupnost: skladem < 250 g | dostanete do 5.7.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 5.7.
  • Balíkovna dostanete do 5.7.
  • PPL - na pobočku dostanete do 5.7.
  • GLS - na pobočku dostanete do 5.7.
  • Zásilkovna domů dostanete do 5.7.
  • PPL - na adresu dostanete do 5.7.
  • GLS - na adresu dostanete do 5.7.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 5.7.

Vše o Ožance

Ožanka nať

Ožanka Nejednu okrasnou zahrádku či skalku zdobí ožanka kalamandra (latinsky Teucrium chamaedrys), vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Dorůstá do výšky okolo 30 cm, má čtyřhrannou lodyhu, vstřícné listy pokryté chloupky a půvabné květy, které mohou mít narůžovělý, fialkový či bílý odstín. Plodem je tvrdka. Ožance se daří především v teplejších oblastech, a to na stanovištích s dostatkem slunečního svitu.

Nať bylinky obsahuje mimo jiné silice, třísloviny, hořčiny, cholin, laktony, tanin, glukosidy, flavonoidy, sculattarin, teucrioresin a další látky. Ožanka patří mezi tradiční léčivé rostliny, v současnosti se však používá zejména ve formě obkladů či v koupelích.

 

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Obsahuje silice, třísloviny, hořčiny, furantilterpenové laktony, cholin, tanin, teucrioresin, sculattarin, glykosid, flavonoidy.

Výskyt

Ožanku najdeme na mnoha místech v hájích, u cest a na lesních loukách, suchých trávnících, skalnatých stráních, vždy na slunných a teplých místech.

Lidové názvy Ožanky

Tato bylina je též známá pod názvy jako ažanka, camedreos, hrdobarka, kalamandra, kamanderle, kamanderlové koření, ožanka menší, ožáňka menší, polium, yva pižmová, zemní dub nebo žengle

Příprava Ožanky

Odvar připravíme povařením jedné polévkové lžíce v 1 l vody po dobu 5-15 minut, poté necháme 15 minut vylouhovat. Odvar se připravuje vždy čerstvý, bezprostředně před použitím

Slevy a tipy

Banán v medu sušené plátky

Banány jsou přirozeným zdrojem vlákniny a některých vitamínů ... více

Ostropestřec drcený plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Lékořice kořen

Kořen lékořice se používá k usnadnění odkašlávání a uvolnění ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.