Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Ožanka nať kalamandra

Nejednu okrasnou zahrádku či skalku zdobí ožanka kalamandra (latinsky Teucrium chamaedrys), vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. ... více o Ožance

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00161
Latinský názevTeucrium chamaedrys
Bylík.skHrdobarka kalamandra vňať

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
29 Kč
50g
34 Kč
100g
47 Kč
150g
56 Kč
200g
69 Kč
250g
81 Kč
300g
97 Kč
400g
121 Kč
500g
138 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete do 29.4.
  • GLS - na pobočku dostanete do 29.4.
  • WE|DO BOX dostanete do 29.4.
  • WE|DO POINT dostanete do 29.4.
  • WE|DO HOME dostanete do 29.4.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 29.4.
  • Balíkovna dostanete do 29.4.
  • PPL - na pobočku dostanete do 29.4.
  • Zásilkovna domů dostanete do 29.4.
  • PPL - na adresu dostanete do 29.4.
  • GLS - na adresu dostanete do 29.4.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 29.4.

Vše o Ožance

Ožanka nať

Ožanka Nejednu okrasnou zahrádku či skalku zdobí ožanka kalamandra (latinsky Teucrium chamaedrys), vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Dorůstá do výšky okolo 30 cm, má čtyřhrannou lodyhu, vstřícné listy pokryté chloupky a půvabné květy, které mohou mít narůžovělý, fialkový či bílý odstín. Plodem je tvrdka. Ožance se daří především v teplejších oblastech, a to na stanovištích s dostatkem slunečního svitu.

Nať bylinky obsahuje mimo jiné silice, třísloviny, hořčiny, cholin, laktony, tanin, glukosidy, flavonoidy, sculattarin, teucrioresin a další látky. Ožanka patří mezi tradiční léčivé rostliny, v současnosti se však používá zejména ve formě obkladů či v koupelích.

 

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Obsahuje silice, třísloviny, hořčiny, furantilterpenové laktony, cholin, tanin, teucrioresin, sculattarin, glykosid, flavonoidy.

Výskyt

Ožanku najdeme na mnoha místech v hájích, u cest a na lesních loukách, suchých trávnících, skalnatých stráních, vždy na slunných a teplých místech.

Lidové názvy Ožanky

Tato bylina je též známá pod názvy jako ažanka, camedreos, hrdobarka, kalamandra, kamanderle, kamanderlové koření, ožanka menší, ožáňka menší, polium, yva pižmová, zemní dub nebo žengle

Příprava Ožanky

Odvar připravíme povařením jedné polévkové lžíce v 1 l vody po dobu 5-15 minut, poté necháme 15 minut vylouhovat. Odvar se připravuje vždy čerstvý, bezprostředně před použitím

Slevy a tipy

Pepř černýmletý

Chuťově nejvýraznější pepř namletý najemno ... více

­-20%

Zázvor mletý

Jemně pomletý zázvor je vynikající nejenom do sušenek ... více

­-10%

Česnekgranulát

Oblíbené koření v podobě malých granulí sušeného česneku ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.