Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Ožanka nať kalamandra

Nejednu okrasnou zahrádku či skalku zdobí ožanka kalamandra (latinsky Teucrium chamaedrys), vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. ... více o Ožance

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00161
Latinský názevTeucrium chamaedrys
Bylík.skHrdobarka kalamandra vňať

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
28 Kč
50g
34 Kč
100g
48 Kč
150g
58 Kč
200g
72 Kč
250g
85 Kč
300g
102 Kč
400g
128 Kč
500g
147 Kč
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete zítra
  • WE|DO BOX dostanete zítra
  • WE|DO POINT dostanete zítra
  • WE|DO HOME dostanete zítra
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete zítra
  • Balíkovna dostanete zítra
  • PPL - na pobočku dostanete zítra
  • GLS - na pobočku dostanete zítra
  • Zásilkovna domů dostanete zítra
  • PPL - na adresu dostanete zítra
  • GLS - na adresu dostanete zítra
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete zítra

Vše o Ožance

Ožanka nať

Ožanka Nejednu okrasnou zahrádku či skalku zdobí ožanka kalamandra (latinsky Teucrium chamaedrys), vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Dorůstá do výšky okolo 30 cm, má čtyřhrannou lodyhu, vstřícné listy pokryté chloupky a půvabné květy, které mohou mít narůžovělý, fialkový či bílý odstín. Plodem je tvrdka. Ožance se daří především v teplejších oblastech, a to na stanovištích s dostatkem slunečního svitu.

Nať bylinky obsahuje mimo jiné silice, třísloviny, hořčiny, cholin, laktony, tanin, glukosidy, flavonoidy, sculattarin, teucrioresin a další látky. Ožanka patří mezi tradiční léčivé rostliny, v současnosti se však používá zejména ve formě obkladů či v koupelích.

 

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Obsahuje silice, třísloviny, hořčiny, furantilterpenové laktony, cholin, tanin, teucrioresin, sculattarin, glykosid, flavonoidy.

Výskyt

Ožanku najdeme na mnoha místech v hájích, u cest a na lesních loukách, suchých trávnících, skalnatých stráních, vždy na slunných a teplých místech.

Lidové názvy Ožanky

Tato bylina je též známá pod názvy jako ažanka, camedreos, hrdobarka, kalamandra, kamanderle, kamanderlové koření, ožanka menší, ožáňka menší, polium, yva pižmová, zemní dub nebo žengle

Příprava Ožanky

Odvar připravíme povařením jedné polévkové lžíce v 1 l vody po dobu 5-15 minut, poté necháme 15 minut vylouhovat. Odvar se připravuje vždy čerstvý, bezprostředně před použitím

Slevy a tipy

Mandle naturaljádra celá

Mandle jsou bohatým přírodním zdrojem látek nezbytných pro zdraví ... více

Moruše plod

Moruše jsou nejen sladkým ovocem, ale také výživnou superpotravinou. ... více

Jitrocellist

Jitrocel je spolu s řebříčkem nejlepší rostlinný lék na rány ... více

Meruňkynesířené

Sušené meruňky obsahují 5x více učinných látek než čerstvě ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.