Dobromysl nať oregáno
Dobromysl obecná neboli oregano (latinsky Origanum vulgare), je pravděpodobně jednou z vůbec nejoblíbenějších zelených bylinek používaných jako koření. ... více o Dobromysli
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00024 |
Země původu | Česko |
Latinský název | Origanum vulgare |
Bylík.sk | Pamajorán oregano vňať |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
- GLS - na pobočku dostanete do 26.11.
- ONE BOX dostanete do 26.11.
- ONE POINT dostanete do 26.11.
- ONE dostanete do 26.11.
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 26.11.
- Balíkovna dostanete do 26.11.
- PPL - na pobočku dostanete do 26.11.
- Zásilkovna domů dostanete do 26.11.
- PPL - na adresu dostanete do 26.11.
- GLS - na adresu dostanete do 26.11.
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 26.11.
Vše o Dobromysli
Dobromysl nať
Dobromysl obecná neboli oregano (latinsky Origanum vulgare), je pravděpodobně jednou z vůbec nejoblíbenějších zelených bylinek používaných jako koření. Rostlina má čtyřhrannou lodyhu, listy vejčitého tvaru a něžné nachové květy tvořící laty.
Bylinka je antioxidantem, to znamená, že chrání buňky před oxidativním stresem. Přispívá k normální činnosti kardiovaskulárního a dýchacího systému, blahodárně působí na střevní trakt, žlučník i střeva. Uvádí se, že napomáhá udržovat přirozenou obranyschopnost organismu a vyzkoušet ji mohou také maminky pro bezproblémový průběh kojení. V neposlední řadě má pozitivní účinky v oblasti duševního výkonu a zdravého spánku.
Dobromysl je neodmyslitelnou součástí slavného provensálského koření. Pro svou líbeznou vůni a příjemnou lehce nahořklou chuť je vynikající do špaget a dalších těstovinových pokrmů, nejrůznějších zeleninových salátů, ale i do svěžích letních omáček nebo oblíbeného chili noc carne. Koření se hodí také do masových pokrmů včetně mletých mas.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Nať dobromysli obsahuje asi 0,4% silice (hlavně thymol thymol a karvakrol) a asi 8% tříslovin, hořčiny, tanin, těkavý olej, gumopryskyřici a další látky.
Výskyt
Dobromysl se vyskytuje na výslunných stráních, sušších trávnících, pasekách, mezích, železničních náspech
Lidové názvy Dobromysli
oregáno
Příprava Dobromysli
Nálev - čaj připravíme zalitím 1 čajové lžičky 1/4 šálkem vroucí vody, přikryté necháme 15 minut vylouhovat. Užívá se obvykle 2x denně, ráno a večer. Odvar - 2 lžičky drogy přelijeme 1/4 l vody, přiklopíme a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut a dalších 10 minut louhujeme. Poté scedíme. Odvar lze využít také ke kloktání a inhalacím nebo jako obklad na špatně se hojící rány.
Slevy a tipy
Pampeliškakořen
Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více
Ostropestřecmletý plod
Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více
Co vás zajímá o Dobromysli
Zajímá mě rozdíl v účincích nálevu a odvaru a to nejen u dobromyslu.
Obecně lze říci, že nálev a odvar jsou dvě různé metody extrakce účinných látek z bylin. Nálev se většinou připravuje zalitím bylin vroucí vodou a necháním louhovat několik minut, poté se byliny odstraňují. Naopak odvar se připravuje vařením bylin po dobu několika minut a poté se nechají louhovat v horké vodě déle, obvykle asi 10-15 minut. Po této době se byliny opět odstraňují.
Pokud jde o konkrétní účinky nálevu a odvaru, je to závislé na bylině, která je použita. Například u dobromyslu může být účinnější odvar, protože se z něj uvolní více slizů a pryskyřic. Nicméně u jiných bylin může být nálev účinnější, protože se v něm uvolní více aromatických látek.
V každém případě je důležité dodržovat doporučené dávkování a nezvyšovat množství bylin při přípravě odvaru, protože to může vést k nežádoucím účinkům.
Dotazy k bylinkám
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky