Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Ostružiník list křovitý

Ostružník křovitý neboli ostružník obecný (latinsky Rubus fruticosus) je ceněný zejména pro své chuťově výtečné plody – ostružiny. ... více o Ostružiníku

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00286
Latinský názevRubus fruticosus
Bylík.skOstružina krovitý list

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
28 Kč
50g
33 Kč
100g
45 Kč
150g
53 Kč
200g
65 Kč
250g
76 Kč
300g
91 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete do 12.2.
  • GLS - na pobočku dostanete do 12.2.
  • ONE BOX dostanete do 12.2.
  • ONE POINT dostanete do 12.2.
  • ONE dostanete do 12.2.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 12.2.
  • Balíkovna dostanete do 12.2.
  • PPL - na pobočku dostanete do 12.2.
  • Zásilkovna domů dostanete do 12.2.
  • PPL - na adresu dostanete do 12.2.
  • GLS - na adresu dostanete do 12.2.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 12.2.

Vše o Ostružiníku

Ostružiník list

Ostružiník Ostružník křovitý neboli ostružník obecný (latinsky Rubus fruticosus) je ceněný zejména pro své chuťově výtečné plody – ostružiny. Není tudíž divu, že je možné na tento trnitý keř s dlouhými plazivými nebo poléhavými výhony narazit nejenom při okrajích lesů, ale rovněž je s oblibou vysazován do zahrad (i když zde převládá spíše beztrnná forma). Poněkud stranou zájmu jsou naopak řapíkaté lichozpeřené listy rostliny, které si však pozornost také zaslouží.

Právě z ostružinového listí je možné připravit lahodný mírně nasládlý a zároveň osvěžující nálev. Pro své delikátní vlastnosti se často přidává také do různých čajových směsí, dobře se kombinuje s bylinkami i ovocem.

V plodech i v listech ostružníku se nachází vitamin C. Kromě toho obsahuje rostlina celou řadu dalších účinných látek, jsou to například třísloviny, flavonoidy, slizy, pektin, inosit, karotenoidy a organické kyseliny.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

třísloviny, galotaniny, dimerní ellagitaniny, flavonoidy, ovocné kyseliny jako kyselina citronova a isocitronová

Výskyt

Ve volné přírodě nalezneme ostružiník na slunných stráních s chudší půdou, podél železničních náspů, na okrajích lesů a cest, na pasekách a ve světlích lesích

Příprava Ostružiníku

Nálev - čaj - 2 čajové lžičky zalijte 1/4 l vroucí vody, přikryjte a nechte 15 minut louhovat, poté přeceďte. Užívá se 3x denně. V případě průjmu se popíjí několikrát denně mezi jídly.

Dávejte si pozor!

Ostružiník nemá žádně vedlejší účinky a lze jej užívat neomezeně dlouhou dobu jako součást takzvaných denních čajů, je vhodný i pro těhotné a kojící ženy a malé děti.

Slevy a tipy

Zelený čaj list

Zelené čaje se proslavily celou řadou pozitivních zdravotních účinků. ... více

Ostropestřecdrcený plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Lékořicekořen

Kořen lékořice se používá k usnadnění odkašlávání a uvolnění ... více

Přesličkanať

Přeslička podporuje vylučování moči a tvorbu bílých krvinek, ... více

­-10%

Játrabylinková směs

Při různých potížích s játry vám tato bylinná směs velice uleví ... více

Co vás zajímá o Ostružiníku

    Dotazy k bylinkám

  • Jaký čaj (kromě lipového, šípkového, meduňkového) můžeme používat pro běžné denní pití, kde nehledáme léčivý účinek, ale dobrou a příjemnou chuť? Také používáme termosku, aby byl čaj k dispozici přes den.

    Pokud hledáte čaj vhodný pro běžné denní pití, kde nejde primárně o léčivý účinek, ale o dobrou chuť, můžete vyzkoušet některé z těchto možností:

    Rooibos – Má jemnou, nasládlou chuť s lehce oříškovými tóny a neobsahuje kofein, takže je ideální pro celodenní popíjení. Skvěle se hodí i do termosky.

    Hibiscus (ibišek) – Osvěžující, mírně nakyslá chuť, která se dá zjemnit medem nebo kombinovat s ovocnými složkami. Nálev má krásně červenou barvu.

    Mateřídouška nebo tymián – Jemná chuť s lehce kořeněným aroma, skvěle se kombinuje s medem.

    Malinový nebo ostružinový list – Velmi jemná, příjemná chuť s lehce nasládlým nádechem, vhodná pro celodenní pití.

    Pokud čaj plánujete uchovávat v termosce, doporučuji nechat ho po zalití chvilku vychladnout, aby se nepřepalil (příliš dlouhé louhování v horké termosce může některé bylinky zhořknout).

    Přeji vám příjemné chvíle s dobrým čajem. Pokud byste chtěli další tipy, rádi pomůžeme.

  • Potřebuji bylinky pro činčily

    Činčily mají citlivé trávení, a proto je důležité vybírat jen bylinky, které jsou pro ně bezpečné. V našem sortimentu najdete několik druhů bylin, které jsou pro činčily vhodné:

     Vhodné bylinky pro činčily:

    • Pampeliška (list i květ) – podporuje trávení a imunitu.
    • Heřmánek – zklidňuje trávicí systém a působí protizánětlivě.
    • Jitrocel – podporuje dýchací cesty a trávení.
    • Maliník (listy) – bohatý na vitamíny a minerály.
    • Ostružiník (listy) – podporuje trávení.
    • Řebříček – vhodný v malém množství na podporu trávení.
    • Měsíček lékařský – působí protizánětlivě a podporuje trávení.

    Důležité tipy:

    • Bylinky podávejte střídmě a vždy suché.
    • Vyhýbejte se bylinám s vysokým obsahem cukru, jako je například sušené ovoce.
    • Doporučuji vybírat nesířené a přírodní produkty bez chemických úprav.

    Pokud budete mít zájem o konkrétní produkty, ráda Vám pomohu s objednávkou.

    Přeji krásný den a zdravé činčilky!

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.