Bazalka semeno
Bazalka patří k vůbec nejoblíbenějším aromatickým bylinkám. Nezastupitelné místo má ve středomořské, zejména pak italské gastronomii. ... více o Semenu bazalky
Kód zboží | 03259 |
---|---|
Latinský název | Ocimum |
Bylík.sk | Bazalka |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
Zboží je bohužel aktuálně nedostupné. Vyplňte níže Váš email. Po naskladnění Vás budeme informovat jako první.
Vše o Semenu bazalky
Bazalkové semínko: Zajímavá alternativa známějších chia
Bazalka patří k vůbec nejoblíbenějším aromatickým bylinkám. Nezastupitelné místo má ve středomořské, zejména pak italské gastronomii. Skvělé využití však mají nejenom chutné listy, ale rovněž lahodná a zdravá semínka.
Miluje slunce a krásně voní
Bazalku (latinsky Ocimum) zná snad úplně každý. Mnozí si ji dokonce sami pěstují v květináči nebo na zahrádce. Jedná se o stálezelenou rostlinu z čeledi hluchavkovitých, která v závislosti na druhu dorůstá do výšky v rozmezí 20 až 60 cm. Má bohatě větvenou lodyhu s jednoduchými listy vejčitého až kopinatého tvaru, které mohou být sytě zelené až nafialovělé. Drobné pyskaté květy jsou převážně bílé, plodem jsou černé až červenohnědé tvrdky.
Pro bylinku je typická příjemná vůně. Nejčastěji se jedná o jednoletou rostlinu, ač existují i víceleté druhy. Rozšířená je především v tropických oblastech afrického kontinentu, kde se jí daří spíše na sušších prosluněných a zároveň chráněných stanovištích.
Semínka jsou plná vitaminů a minerálů
Z bazalky se většinou sklízí její listy, které se v kuchyni používají v čerstvé i sušené podobě jako výtečné aromatické zelené koření. Skvěle se hodí zejména na pizzu, do těstovin a k rajčatům v kombinaci s mozarellou.
Byla by však škoda nevyužít celý potenciál této úžasné bylinky. Za pozornost stojí totiž i její malá a poměrně nenápadná semínka. Ta jsou známá především tím, že se z nich za studena lisuje oblíbený bazalkový olej. Jejich možnosti použití v kuchyni jsou ale ještě širší. Nejenže mají lahodnou chuť, ale také obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek.
Semena bazalky obsahují především bílkoviny, tuky, sacharidy a vlákninu. Najdeme v nich ale i provitamin A, vitaminy B1, B2, B6, B9, C, E a K, z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík, měď, vápník a železo. Není tudíž divu, že si bazalkové semínko získává stále větší popularitu v oblasti zdravé výživy, kde se stalo v posledních letech hitem a dokonce konkuruje známějším chia semínkům.
Výtečná do nápojů, ovesných kaší i salátů
Bazalková semínka jsou drobná, mají kulatý tvar a černou barvu. Na první pohled často připomínají známější chia semínka, která jsou však o něco větší a světlejší. Také jejich použití v kuchyni je podobné, avšak semínka bazalky je třeba nechat vždy před konzumací nejprve nabobtnat v tekutině, kde dokážou až mnohonásobně zvětšit svůj objem.
Namáčet je lze například ve vodě, libovolném rostlinném mléce, džusu, čerstvé ovocné šťávě nebo čaji. Bobtnat by se měla nechat minimálně 5 minut, ale pokud se v tekutině ponechají déle, vůbec to nevadí. Výsledkem je poměrně hustá želatinová hmota, kterou je možné přímo konzumovat nebo dále zpracovávat při přípravě rozličných pokrmů.
Namočená bazalková semínka se hodí například do smoothie či jiných mixovaných nápojů. Svým charakterem mohou posloužit jako účinné a zdravé zahušťovadlo, proto se uplatí mimo jiné při přípravě ovesných a jiných obilných kaší, pudingů, tvarohových a jogurtových dezertů. Coby netradiční dresing rovněž zajímavě oživí ovocné saláty.
A na závěr uveďme ještě jeden zajímavý tip. Ten, kdo chce ze semínek bazalky vytěžit opravdu maximum, může je zkusit nechat naklíčit. Proces naklíčení usnadní například speciální nakličovací miska nebo sklenice, ale jde to i bez nich. Nejdříve je třeba semena nechat několik hodin ve vodě, poté se uloží v nádobě na tmavé a teplé místo. Pro úspěch je stěžejní, aby nevyschly. Kdo nemá speciální nádobu, může v domácích podmínkách použít třeba vatu, kterou je třeba pravidelně zvlhčovat. Semínka by se měla také ideálně alespoň 2 x denně propláchnout pod čistou tekoucí vodou. Odměnou za tuto péči budou klíčky, které se objeví již během prvního nebo druhého dne. Následně je možné semínka použít jako obvykle.
Příprava Semeno bazalky
Přidáváme do pití jako jsou ovocné džusy nebo čaje. Dají ze rozmixovat do smoothies. Přidávají se do salátů, jogurtů nebo s čerstvým ovocem. Používají se podobně jako chia semínka. Doporučená dávka jsou 2 lžičky za den.
Slevy a tipy
Kopřivanať s listem
Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více
Datle bez peckysušené plody
Odhaduje se, že datle jsou člověkem pěstovány déle než 5 tisíc let ... více
Co vás zajímá o Semenu bazalky
Rada bych se zeptala jestli je možné u vás koupit namleta chia semínka s lněné semínko?
Semínka v mleté formě obecně nenabízíme. Podléhají rychlé oxidaci a znehodnocují se. Ideální si je namlít až doma.
První výhodou je, že si můžete být jisti tím, co do svého jídla přidáváte. Při koupi již namletých semen totiž není možné zkontrolovat, jaký postup zpracování byl použit, zda byla semena správně skladována a zda nebyla vystavena působení světla, tepla či vlhkosti, což může vést ke ztrátě živin a chuťových vlastností.
Druhou výhodou je, že mletí si semena doma vám umožní získat čerstvou a vysoce kvalitní mouku. Semena ztrácí své živiny a aromatické látky během skladování, takže čím déle jsou skladována, tím méně jsou účinná.
Kromě toho mletí si semena sami doma může být i cenově výhodnější, neboť si můžete koupit semena většího množství a namelou si je vždy podle potřeby.
Jak namlít semínka?
Na běžně dostupných spotřebičích lze semínka mlít. K mletí semínek nejčastěji používají kávomlýnky s možností nastavení hrubosti mletí, mixéry nebo malé elektrické mlýnky na semena. Při použití mixéru je třeba semínka mlet co nejkratší dobu, aby nedošlo k přehřátí a oxidaci olejů v semenech. Ideální je mít kvalitní mlýnek na semínka.
Dotazy k bylinkám
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky