Bazalka semeno

Bazalka patří k vůbec nejoblíbenějším aromatickým bylinkám. Nezastupitelné místo má ve středomořské, zejména pak italské gastronomii.  ... více o Semenu bazalky

Kód zboží 03259
Latinský názevOcimum
Bylík.sk

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
28 Kč
100g
38 Kč
150g
47 Kč
200g
57 Kč
250g
68 Kč
300g
82 Kč
400g
102 Kč
500g
119 Kč
Dostupnost: skladem > 5 kg | dostanete do 24.5.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 24.5.
  • Balíkovna dostanete do 24.5.
  • PPL - na pobočku dostanete do 24.5.
  • GLS - na pobočku dostanete do 24.5.
  • Zásilkovna domů dostanete do 24.5.
  • PPL - na adresu dostanete do 24.5.
  • GLS - na adresu dostanete do 24.5.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 24.5.

Podobné zboží jako Bazalka

Vše o Semenu bazalky

Bazalkové semínko: Zajímavá alternativa známějších chia

BazalkaBazalka patří k vůbec nejoblíbenějším aromatickým bylinkám. Nezastupitelné místo má ve středomořské, zejména pak italské gastronomii. Skvělé využití však mají nejenom chutné listy, ale rovněž lahodná a zdravá semínka.

Miluje slunce a krásně voní

Bazalku (latinsky Ocimum) zná snad úplně každý. Mnozí si ji dokonce sami pěstují v květináči nebo na zahrádce. Jedná se o stálezelenou rostlinu z čeledi hluchavkovitých, která v závislosti na druhu dorůstá do výšky v rozmezí 20 až 60 cm. Má bohatě větvenou lodyhu s jednoduchými listy vejčitého až kopinatého tvaru, které mohou být sytě zelené až nafialovělé. Drobné pyskaté květy jsou převážně bílé, plodem jsou černé až červenohnědé tvrdky.

Pro bylinku je typická příjemná vůně. Nejčastěji se jedná o jednoletou rostlinu, ač existují i víceleté druhy. Rozšířená je především v tropických oblastech afrického kontinentu, kde se jí daří spíše na sušších prosluněných a zároveň chráněných stanovištích.

Semínka jsou plná vitaminů a minerálů

Z bazalky se většinou sklízí její listy, které se v kuchyni používají v čerstvé i sušené podobě jako výtečné aromatické zelené koření. Skvěle se hodí zejména na pizzu, do těstovin a k rajčatům v kombinaci s mozarellou.

Byla by však škoda nevyužít celý potenciál této úžasné bylinky. Za pozornost stojí totiž i její malá a poměrně nenápadná semínka. Ta jsou známá především tím, že se z nich za studena lisuje oblíbený bazalkový olej. Jejich možnosti použití v kuchyni jsou ale ještě širší. Nejenže mají lahodnou chuť, ale také obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek.

Semena bazalky obsahují především bílkoviny, tuky, sacharidy a vlákninu.  Najdeme v nich ale i provitamin A, vitaminy B1, B2, B6, B9, C, E a K, z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík, měď, vápník a železo. Není tudíž divu, že si bazalkové semínko získává stále větší popularitu v oblasti zdravé výživy, kde se stalo v posledních letech hitem a dokonce konkuruje známějším chia semínkům.

Výtečná do nápojů, ovesných kaší i salátů

Bazalková semínka jsou drobná, mají kulatý tvar a černou barvu. Na první pohled často připomínají známější chia semínka, která jsou však o něco větší a světlejší. Také jejich použití v kuchyni je podobné, avšak semínka bazalky je třeba nechat vždy před konzumací nejprve nabobtnat v tekutině, kde dokážou až mnohonásobně zvětšit svůj objem.

Namáčet je lze například ve vodě, libovolném rostlinném mléce, džusu, čerstvé ovocné šťávě nebo čaji. Bobtnat by se měla nechat minimálně 5 minut, ale pokud se v tekutině ponechají déle, vůbec to nevadí. Výsledkem je poměrně hustá želatinová hmota, kterou je možné přímo konzumovat nebo dále zpracovávat při přípravě rozličných pokrmů.

Namočená bazalková semínka se hodí například do smoothie či jiných mixovaných nápojů. Svým charakterem mohou posloužit jako účinné a zdravé zahušťovadlo, proto se uplatí mimo jiné při přípravě ovesných a jiných obilných kaší, pudingů, tvarohových a jogurtových dezertů. Coby netradiční dresing rovněž zajímavě oživí ovocné saláty.

A na závěr uveďme ještě jeden zajímavý tip. Ten, kdo chce ze semínek bazalky vytěžit opravdu maximum, může je zkusit nechat naklíčit. Proces naklíčení usnadní například speciální nakličovací miska nebo sklenice, ale jde to i bez nich. Nejdříve je třeba semena nechat několik hodin ve vodě, poté se uloží v nádobě na tmavé a teplé místo. Pro úspěch je stěžejní, aby nevyschly. Kdo nemá speciální nádobu, může v domácích podmínkách použít třeba vatu, kterou je třeba pravidelně zvlhčovat. Semínka by se měla také ideálně alespoň 2 x denně propláchnout pod čistou tekoucí vodou. Odměnou za tuto péči budou klíčky, které se objeví již během prvního nebo druhého dne. Následně je možné semínka použít jako obvykle.

 

Příprava Semeno bazalky

Přidáváme do pití jako jsou ovocné džusy nebo čaje. Dají ze rozmixovat do smoothies. Přidávají se do salátů, jogurtů nebo s čerstvým ovocem. Používají se podobně jako chia semínka. Doporučená dávka jsou 2 lžičky za den.

Slevy a tipy

Meduňka nať

Meduňka pomáhá při nespavosti, stavech neklidu a podrážděnosti, ... více

Přeslička nať

Přeslička podporuje vylučování moči a tvorbu bílých krvinek, ... více

Bez květ

Používá se při nachlazení, k vyvolání pocení, při horečkách, ... více

Divizna květ

Divizna patří mezi nejstarší léčivé rostliny, je vhodná i pro děti ... více

Maralí kořen

Má pozitivní vliv na játra, je vhodný při nechutenství, podporuje ... více

Chia semínko

Chia semínka působí blahodárně na celý náš organismus, podporují ... více

Kešu ořechy W320

Kešu jsou olejnaté ořechy se sladkou, jemnou chutí. Jsou známé zejména ... více

Himalájská sůl hrubá

Himalájská sůl obsahuje kombinaci 84 různých minerálů ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.