Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Kmín drcený český kořenný

Kmín kořenný neboli kmín luční (latinsky Carum carvi) je rostlina dorůstající až do výšky jednoho metru. ... více o Kmínu

Kód zboží 01072
Země původuČesko
Latinský názevCarum carvi
Bylík.skRasca český koreňový drvený

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
28 Kč
50g
33 Kč
100g
44 Kč
150g
52 Kč
200g
63 Kč
250g
74 Kč
300g
89 Kč
400g
110 Kč
500g
126 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete do 10.12.
  • GLS - na pobočku dostanete do 10.12.
  • ONE BOX dostanete do 10.12.
  • ONE POINT dostanete do 10.12.
  • ONE dostanete do 10.12.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 10.12.
  • Balíkovna dostanete do 10.12.
  • PPL - na pobočku dostanete do 10.12.
  • Zásilkovna domů dostanete do 10.12.
  • PPL - na adresu dostanete do 10.12.
  • GLS - na adresu dostanete do 10.12.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 10.12.

Podobné zboží jako Kmín

Vše o Kmínu

Český kmín je malým zázrakem nejenom v kuchyni

KmínV poslední době se k nám dostává čím dál více zajímavých plodin, bylin a potravin z často velmi exotických koutů světa. Je proto snadné zapomenout na to, že i v naší vlasti máme několik skutečných rostlinných pokladů. A bezesporu se k nim řadí i český kmín.

Kmín kořenný neboli kmín luční (latinsky Carum carvi) je rostlina dorůstající až do výšky jednoho metru, která má pouze málo větvenou přímou lodyhu, na jejímž vrcholu se nachází výrazné květenství. Je jím složený okolík z drobných bílých či narůžovělých kvítků. Plodem je hnědá dvounažka protáhlého srpovitého tvaru. Kmín má tenký kořen, který se příliš nevětví a zpeřené listy uspořádané do kříže.

Nepleťte si kmín a kmín

Kmín není pouze jeden, a proto je dobré vědět, jak se vlastně v kmínech vyznat. Velmi často se plete či zaměňuje římský kmín a ten “klasický“. Římský kmín se tomu našemu sice trochu podobá, tím ale veškerá podobnost končí. Pochází totiž nejenom z jiné rostliny (konkrétně se jedná o šabrej kmínovitý), ale odlišuje se také svou chutí a vůní. Je hojný především ve Středomoří, kde je běžnou součástí mnoha oblíbených pokrmů. Sehnat jej jako koření je však možné běžně i u nás.

Tou druhou rostlinou je kmín kořenný, který se rovněž označuje jako kmín luční a v Evropě roste více jeho odrůd. Některé z nich jsou mnoholeté, jiné pouze dvouleté nebo dokonce jednoleté. Existuje dokonce chráněné označení s názvem “Český kmín“. Jedná se vždy pouze o dvouletou rostlinu, která vykvétá právě druhým rokem a vyniká především vysokým obsahem silic, je proto považována za velmi kvalitní.

Kmín kořenný

Kmín kořenný (latinsky Carum carvi) náleží do čeledi miříkovitých. Jedná se o rostlinu dorůstající až do výšky jednoho metru, která má málo větvenou přímou lodyhu, na jejímž vrcholu se nachází výrazné květenství. Tím je složený okolík s množstvím drobných bílých či narůžovělých kvítků. Plodem je hnědá dvounažka protáhlého srpovitého tvaru. Kmín má tenký kořen, který se nepříliš větví, listy jsou zpeřené a uspořádány do kříže.

Ve volné přírodě se lze s kmínem kořenným setkat hlavně na loukách, mezích, v příkopech, na okraji polních cest, podél plotů a podobně. Nejlépe se mu daří v dobře propustné půdě na slunném stanovišti.

Typickou kmínovou chuť a vůni má na svědomí obsah přítomným silic. Jedná se zejména o silice karvonu a limonenu, kromě toho lze však v kmínu nalézt celou řadu dalších zajímavých látek. Z těch hlavních uveďme vedle již zmíněných éterických olejů například bílkoviny, sacharidy, vápník, fosfor, draslík a dokonce i beta karoten.

Kmín se pyšní prastarou tradicí

Takřka na celém evropském kontinentu naše území nevyjímaje má kmín kořenný prastarou tradici. U nás se jedná pravděpodobně o jedno z nejstarších koření vůbec.

Své uplatnění nalezl kmín zejména v kuchyni. Je neodmyslitelnou součástí mnoha jídel, používá se především při přípravě chleba a dalšího pečiva, výtečně ochutí nejrůznější polévky i omáčky, hodí se pod maso a k bramborovým pokrmům. Neobejdeme se bez něj ani při přípravě zelí, hub či ryb.

Kmín je také běžnou součástí receptur mnoha likérů, mimo jiné známé kmínky.

Opomenout nesmíme ani jeho zajímavé účinky na lidské zdraví.

Kmín přispívá k normální činnosti trávení a příznivě ovlivňuje hladinu lipidů v krvi. Napomáhá správnému fungování imunitního systému a vyzkoušet jej mohou také maminky pro bezproblémový průběh kojení.

Z kmínu se připravuje nejenom odvar, ale dělají se z něj například i léčivé oleje či sirupy.

Zajímavé odkazy

Lidové názvy Kmín

kmín luční, kmín perský, kmín krámský, raška, raska

Slevy a tipy

Skořice cejlonskámletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Česnekgranulát

Oblíbené koření v podobě malých granulí sušeného česneku ... více

Mátanať

Máta se používá ke snížení krevního tlaku, podpoře chuti k jídlu, ... více

Kurkumamletá

Indický šafrán dodá jídlům nádhernou žlutou barvu ... více

Hořčice bílácelá

Nezbytné koření k zavařování zeleniny ... více

­-10%

Lékořicekořen

Kořen lékořice se používá k usnadnění odkašlávání a uvolnění ... více

Pampeliškakořen

Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více

Levandulekvět

Levandule se používá při nespavosti, nervové slabosti, špatném ... více

Majoránkalist

Majoránka se používá při nervových poruchách a nespavosti, nemocech ... více

­-20%

Ostropestřecmletý plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Co vás zajímá o Kmínu

    Dotazy k bylinkám

  • Jakou kmínovou esencí na brambory proti klicivosti.

    Na brambory proti klíčivosti se běžně používá kmínová esence (silice), která je známá pro své konzervační vlastnosti. V případě kmínu by mohla být vhodná kmínová silice, která se získává z plodů kmínu kořenného.

    Kmínová silice se v praxi využívá jako přírodní konzervant a má i určité antibakteriální vlastnosti, které by mohly pomoci zpomalit klíčení brambor. Důležité je však použít esenci v rozumném množství, protože jde o silný extrakt.

    Je dobré brambory skladovat na chladném a suchém místě mimo přímé světlo, což také pomůže zpomalit proces klíčení.

    Výroba kmínové esence (silice) z plodů kmínu kořenného doma je složitější proces, protože vyžaduje destilaci, která se běžně provádí ve specializovaných zařízeních. Nicméně existuje domácí metoda, kterou si můžete vytvořit méně koncentrovanou esenci, i když to nebude čistá silice. Postup je následující:

    Ingredience:

    • Sušené plody kmínu kořenného
    • Olej (např. slunečnicový, olivový nebo jiný neutrální olej)

    Postup:

    1. Příprava kmínu: Rozdrťte lehce sušené plody kmínu, abyste uvolnili aroma. Nepoužívejte mixér, aby se z plodů neuvolnily hořké látky.

    2. Macerace: Kmínové semínka vložte do čisté sklenice a zalijte je olejem tak, aby byly zcela ponořené. Sklenici uzavřete a nechte ji stát na teplém, slunném místě po dobu 1 až 2 týdnů. Každý den sklenici lehce protřepejte.

    3. Filtrace: Po několika týdnech směs přeceďte přes jemné plátno nebo jemné sítko do jiné čisté sklenice. Tento olej bude obsahovat esenciální látky z kmínu a můžete ho použít jako domácí kmínový extrakt.

    Tato metoda nevyprodukuje koncentrovanou silici, jakou byste získali destilací párou, ale olej bude obsahovat aromatické složky a esenci kmínu, které můžete použít například k aplikaci na brambory proti klíčení nebo v kuchyni. Pokud byste chtěl získat koncentrovanější kmínovou silici, bylo by nutné využít destilačního přístroje.

  • Kde se dá zakoupit kminová silice v tekutém stavu davá se do sklepa aby neklíčily brambory

    Kmínová silice v tekutém stavu je specializovaný produkt, který se často používá pro různé účely, včetně aromaterapie a jako přísada do potravin. Pro použití ve sklepě k zabránění klíčení brambor může být také vhodná, avšak je důležité zvolit správný typ produktu určený pro tento účel.

    Můžete ji zakoupit v následujících místech:

    1. Bylinné obchody a specializované prodejny: Některé prodejny zaměřené na přírodní produkty a bylinky mohou nabízet kmínovou silici.

    2. Online obchody: Existuje mnoho online obchodů specializovaných na esenciální oleje a bylinky, kde lze kmínovou silici zakoupit.

    3. Lékárny a obchody se zdravou výživou: Některé lékárny a obchody se zdravou výživou mohou také mít tento produkt v nabídce.

    Pokud nakupujete online nebo v obchodě, ujistěte se, že kupujete čistou kmínovou silici, která je vhodná pro daný účel. Vždy zkontrolujte, zda je výrobek určen pro použití v potravinářství, pokud jej plánujete používat ve spojení s potravinami, jako je skladování brambor.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.