Maté list Cesmína paraguayská

Yerba maté je oblíbený nápoj, který se připravuje z listů cesmíny paraguayské (latinsky Ilex paraguariensis). ... více o Maté

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00285
Latinský názevIlex paraguariensis

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
21 Kč
50g
30 Kč
100g
52 Kč
150g
68 Kč
200g
87 Kč
250g
103 Kč
300g
121 Kč
400g
158 Kč
500g
189 Kč
Dostupnost: skladem > 5 kg | dostanete do 22.6.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 22.6.
  • Česká pošta - Balíkovna dostanete do 22.6.
  • PPL - na pobočku dostanete do 22.6.
  • PPL - na adresu dostanete do 22.6.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 22.6.

Vše o Maté

Maté list

Maté Yerba maté je oblíbený nápoj, který se připravuje z listů cesmíny paraguayské (latinsky Ilex paraguariensis). Jedná se o až 20 metrů vysoký stálezelený strom, který pochází z jihoamerického kontinentu. Má střídavě uspořádané tuhé listy s vroubkovaným okrajem a nenápadné zelenkavě bílé květy. Plodem je kulatá červená peckovice.

Maté poutá pozornost svými zajímavými léčivými vlastnostmi. Rostlina totiž celkově pozitivně ovlivňuje fyzické a duševní zdraví člověka, podporuje paměť a kognitivní schopnosti, přispívá k osvěžení těla. Vzhledem k vysokému obsahu kofeinu se uvádí také schopnost potlačovat únavu, a to fyzickou i psychickou. Příznivě ovlivňuje oběhový systém, podporuje vylučování vody z organismu a napomáhá udržet normální činnost svalů. Vyzkoušet ji lze rovněž pro kontrolu tělesné hmotnosti, jelikož ovlivňuje metabolismus lipidů.

Maté se tradičně popíjí bambusovou nebo kovovou trubičkou (tzv. bombilla) ve speciální nádobce (kalabasa), která byla zhotovena z vydlabané tykve.

 

Účinné látky

Maté obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B5 a C, vápník, hořčík, mangan, železo, selen, draslík, křemík a fosfor, asi 15 druhů aminokyselin, stopové prvky a antioxidanty, kofein, matein, heobromin, theofylin

Výskyt

Yerba maté jsou lístky a stonky cesmíny paraguayské, stálezeleného stromu, který dorůstá přibližně 15 metrů. Vyskytuje se na území Argentiny, Brazílie, Paraguaye, Peru a Chile.

Příprava Maté

Čaj - 2-3 lžíčky- cca 4 g maté zalijete v konvici malým množstvím vlažné max 50°C vody tak, aby se vytvořila "řídká kaše". Je to proto, abychom vysokou teplotou nezničili chuť a cenné látky. Poté zalijte připravené maté vodou cca 70°-80 °C teplou, louhujte 5 minut a sceďte.

Dávejte si pozor!

Maté se prodává v několika variantách. Čistý odvar zeleného maté chutná natrpkle, ale jinak téměř nevýrazně. Pražené listy mají výraznou, lehce kouřovou chuť. Pokud si na ni zvyknete, určitě si tento nápoj zamilujete

Slevy a tipy

Ostropestřec mletý plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Třezalka nať

Třezalka se používá při léčbě trávicího traktu, žaludku, jater ... více

Játra bylinková směs

Při různých potížích s játry vám tato bylinná směs velice uleví ... více

Mandle natural

Mandle jsou bohatým přírodním zdrojem látek nezbytných pro zdraví ... více

Skořice 5 cm celá

Kůra skořicovníku charakteristicky svinutá do ruličky ... více

Kopřiva nať s listem

Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.