Maté list Cesmína paraguayská

Yerba maté je oblíbený nápoj, který se připravuje z listů cesmíny paraguayské (latinsky Ilex paraguariensis). ... více o Maté

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00285
Latinský názevIlex paraguariensis

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
27 Kč
50g
37 Kč
100g
60 Kč
150g
76 Kč
200g
96 Kč
250g
113 Kč
300g
132 Kč
400g
171 Kč
500g
203 Kč
Dostupnost: skladem > 5 kg | dostanete do 25.1.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 25.1.
  • Balíkovna dostanete do 25.1.
  • PPL - na pobočku dostanete do 25.1.
  • Zásilkovna domů dostanete do 25.1.
  • PPL - na adresu dostanete do 25.1.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 25.1.

Vše o Maté

Maté list

Maté Yerba maté je oblíbený nápoj, který se připravuje z listů cesmíny paraguayské (latinsky Ilex paraguariensis). Jedná se o až 20 metrů vysoký stálezelený strom, který pochází z jihoamerického kontinentu. Má střídavě uspořádané tuhé listy s vroubkovaným okrajem a nenápadné zelenkavě bílé květy. Plodem je kulatá červená peckovice.

Maté poutá pozornost svými zajímavými léčivými vlastnostmi. Rostlina totiž celkově pozitivně ovlivňuje fyzické a duševní zdraví člověka, podporuje paměť a kognitivní schopnosti, přispívá k osvěžení těla. Vzhledem k vysokému obsahu kofeinu se uvádí také schopnost potlačovat únavu, a to fyzickou i psychickou. Příznivě ovlivňuje oběhový systém, podporuje vylučování vody z organismu a napomáhá udržet normální činnost svalů. Vyzkoušet ji lze rovněž pro kontrolu tělesné hmotnosti, jelikož ovlivňuje metabolismus lipidů.

Maté se tradičně popíjí bambusovou nebo kovovou trubičkou (tzv. bombilla) ve speciální nádobce (kalabasa), která byla zhotovena z vydlabané tykve.

 

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Maté obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B5 a C, vápník, hořčík, mangan, železo, selen, draslík, křemík a fosfor, asi 15 druhů aminokyselin, stopové prvky a antioxidanty, kofein, matein, heobromin, theofylin

Výskyt

Yerba maté jsou lístky a stonky cesmíny paraguayské, stálezeleného stromu, který dorůstá přibližně 15 metrů. Vyskytuje se na území Argentiny, Brazílie, Paraguaye, Peru a Chile.

Příprava Maté

Čaj - 2-3 lžíčky- cca 4 g maté zalijete v konvici malým množstvím vlažné max 50°C vody tak, aby se vytvořila "řídká kaše". Je to proto, abychom vysokou teplotou nezničili chuť a cenné látky. Poté zalijte připravené maté vodou cca 70°-80 °C teplou, louhujte 5 minut a sceďte.

Dávejte si pozor!

Maté se prodává v několika variantách. Čistý odvar zeleného maté chutná natrpkle, ale jinak téměř nevýrazně. Pražené listy mají výraznou, lehce kouřovou chuť. Pokud si na ni zvyknete, určitě si tento nápoj zamilujete

Slevy a tipy

Máta nať

Máta se používá ke snížení krevního tlaku, podpoře chuti k jídlu, ... více

Ostropestřec drcený plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Goji výběr sušených plodů

Výběr extra velkých a šťavnatý plodů goji. Goji jsou výborným ... více

Ananas sušené kroužky

Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více

Himalájská sůl jemně mletá

Himalájská sůl obsahuje kombinaci 84 různých minerálů ... více

Šalvěj nať

Šalvěj se používá při zánětech v krku, zánětech dásní, jazyka ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.