Maté list Cesmína paraguayská
Yerba maté je oblíbený nápoj, který se připravuje z listů cesmíny paraguayské (latinsky Ilex paraguariensis). ... více o Maté
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00285 |
Latinský název | Ilex paraguariensis |
Bylík.sk | Maté Cezmína paraguajská list |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
- WE|DO BOX dostanete pozítří
- WE|DO POINT dostanete pozítří
- WE|DO HOME dostanete pozítří
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
- Balíkovna dostanete pozítří
- PPL - na pobočku dostanete pozítří
- GLS - na pobočku dostanete pozítří
- Zásilkovna domů dostanete pozítří
- PPL - na adresu dostanete pozítří
- GLS - na adresu dostanete pozítří
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří
Vše o Maté
Maté list
Yerba maté je oblíbený nápoj, který se připravuje z listů cesmíny paraguayské (latinsky Ilex paraguariensis). Jedná se o až 20 metrů vysoký stálezelený strom, který pochází z jihoamerického kontinentu. Má střídavě uspořádané tuhé listy s vroubkovaným okrajem a nenápadné zelenkavě bílé květy. Plodem je kulatá červená peckovice.
Maté poutá pozornost svými zajímavými léčivými vlastnostmi. Rostlina totiž celkově pozitivně ovlivňuje fyzické a duševní zdraví člověka, podporuje paměť a kognitivní schopnosti, přispívá k osvěžení těla. Vzhledem k vysokému obsahu kofeinu se uvádí také schopnost potlačovat únavu, a to fyzickou i psychickou. Příznivě ovlivňuje oběhový systém, podporuje vylučování vody z organismu a napomáhá udržet normální činnost svalů. Vyzkoušet ji lze rovněž pro kontrolu tělesné hmotnosti, jelikož ovlivňuje metabolismus lipidů.
Maté se tradičně popíjí bambusovou nebo kovovou trubičkou (tzv. bombilla) ve speciální nádobce (kalabasa), která byla zhotovena z vydlabané tykve.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Maté obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B5 a C, vápník, hořčík, mangan, železo, selen, draslík, křemík a fosfor, asi 15 druhů aminokyselin, stopové prvky a antioxidanty, kofein, matein, heobromin, theofylin
Výskyt
Yerba maté jsou lístky a stonky cesmíny paraguayské, stálezeleného stromu, který dorůstá přibližně 15 metrů. Vyskytuje se na území Argentiny, Brazílie, Paraguaye, Peru a Chile.
Příprava Maté
K přípravě materé potřebujete speciální nádobu, která se nazývá mate gourd (též calabash) a mate bombillou, což je kovová trubička s otvory na konci, která slouží k pití čaje.
Postup přípravy:
-
Do mate gourdu nasypejte asi 2-3 lžíce materé.
-
Přidejte trochu horké vody (asi 60-70°C) a nechte čaj na 1-2 minuty odpočinout.
-
Vložte mate bombillu do materé a začněte pomalu přilévat horkou vodu (stejně jako u přípravy čaje). Mate gourd držte skloněným, tak aby materé bylo na straně, kde je bombilla.
-
Popíjejte mate pomalu přes mate bombillu. Nechte materé odpočinout alespoň 30 sekund mezi každým douškem, aby se listy stihly prohřát a uvolnit aroma.
Je důležité si uvědomit, že voda by neměla být příliš horká, protože by mohla spálit listy a čaj by se stal hořkým. Materé se také obvykle nepřelévá vodou jako jiné čaje, ale naopak se do něj voda pomalu dolévá během celého pití.
Dávejte si pozor!
Čistý odvar zeleného maté chutná natrpkle, ale jinak téměř nevýrazně.
Slevy a tipy
Datle bez peckysušené plody
Odhaduje se, že datle jsou člověkem pěstovány déle než 5 tisíc let ... více
Ostropestřecmletý plod
Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky