Maté list Cesmína paraguayská
Yerba maté je oblíbený nápoj, který se připravuje z listů cesmíny paraguayské (latinsky Ilex paraguariensis). ... více o Maté
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00285 |
Latinský název | Ilex paraguariensis |
Bylík.sk | Maté Cezmína paraguajská list |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 5.7.
- Balíkovna dostanete do 5.7.
- PPL - na pobočku dostanete do 5.7.
- GLS - na pobočku dostanete do 5.7.
- Zásilkovna domů dostanete do 5.7.
- PPL - na adresu dostanete do 5.7.
- GLS - na adresu dostanete do 5.7.
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 5.7.
Vše o Maté
Maté list
Yerba maté je oblíbený nápoj, který se připravuje z listů cesmíny paraguayské (latinsky Ilex paraguariensis). Jedná se o až 20 metrů vysoký stálezelený strom, který pochází z jihoamerického kontinentu. Má střídavě uspořádané tuhé listy s vroubkovaným okrajem a nenápadné zelenkavě bílé květy. Plodem je kulatá červená peckovice.
Maté poutá pozornost svými zajímavými léčivými vlastnostmi. Rostlina totiž celkově pozitivně ovlivňuje fyzické a duševní zdraví člověka, podporuje paměť a kognitivní schopnosti, přispívá k osvěžení těla. Vzhledem k vysokému obsahu kofeinu se uvádí také schopnost potlačovat únavu, a to fyzickou i psychickou. Příznivě ovlivňuje oběhový systém, podporuje vylučování vody z organismu a napomáhá udržet normální činnost svalů. Vyzkoušet ji lze rovněž pro kontrolu tělesné hmotnosti, jelikož ovlivňuje metabolismus lipidů.
Maté se tradičně popíjí bambusovou nebo kovovou trubičkou (tzv. bombilla) ve speciální nádobce (kalabasa), která byla zhotovena z vydlabané tykve.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Maté obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B5 a C, vápník, hořčík, mangan, železo, selen, draslík, křemík a fosfor, asi 15 druhů aminokyselin, stopové prvky a antioxidanty, kofein, matein, heobromin, theofylin
Výskyt
Yerba maté jsou lístky a stonky cesmíny paraguayské, stálezeleného stromu, který dorůstá přibližně 15 metrů. Vyskytuje se na území Argentiny, Brazílie, Paraguaye, Peru a Chile.
Příprava Maté
Čaj - 2-3 lžíčky- cca 4 g maté zalijete v konvici malým množstvím vlažné max 50°C vody tak, aby se vytvořila "řídká kaše". Je to proto, abychom vysokou teplotou nezničili chuť a cenné látky. Poté zalijte připravené maté vodou cca 70°-80 °C teplou, louhujte 5 minut a sceďte.
Dávejte si pozor!
Maté se prodává v několika variantách. Čistý odvar zeleného maté chutná natrpkle, ale jinak téměř nevýrazně. Pražené listy mají výraznou, lehce kouřovou chuť. Pokud si na ni zvyknete, určitě si tento nápoj zamilujete
Slevy a tipy
Ostropestřec drcený plod
Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky