Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Rooibos list čajovníkovec kapský

Zdrojem tohoto výtečného nápoje je čajovec kapský (latinsky Aspalathus linearit), poměrně variabilní stálezelený keř, který roste pouze v Jižní Africe. ... více o rooibosu

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00393
Latinský názevAspalathus linearit
Bylík.skRooibos čajovníkovec kapský list
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete tento týden
  • GLS - na pobočku dostanete tento týden
  • ONE POINT dostanete tento týden
  • ONE BOX dostanete tento týden
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete tento týden
  • Balíkovna dostanete tento týden
  • PPL - na pobočku dostanete tento týden
  • Zásilkovna - na adresu dostanete tento týden
  • PPL - na adresu dostanete tento týden
  • GLS - na adresu dostanete tento týden
  • ONE - na adresu dostanete tento týden
  • Balíkovna - na adresu dostanete tento týden

Vše o rooibosu

Rooibos list

Rooibos Zdrojem tohoto výtečného nápoje je čajovec kapský (latinsky Aspalathus linearit), poměrně variabilní stálezelený keř, který roste pouze v Jižní Africe. Může být vzpřímený i rozkladitý, dorůstá však nanejvýš do výšky okolo 2 metrů. Má dlouhé trojčetné listy a nažloutlé květy. Plodem rostliny je lusk, který svým tvarem připomíná harpunu.

Rooibos obsahuje mimo jiné flavonoidy, taniny, polysacharidy, vitamin C, z minerálních látek zejména draslík, mangan, měď, vápník, zinek a železo. Na rozdíl od pravého čaje není v tomto čajovém nápoji zastoupen kofein, tudíž je vhodný i pro děti, těhotné a kojící ženy. Patří mezi antioxidanty, tudíž chrání buňky před oxidativním stresem.

Rooibos je vysoce ceněný pro své vlastnosti. Výsledný nálev má totiž krásnou načervenalou barvu, příjemnou vůni a lehce nasládlou chuť.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

flavonoidy, organické kyseliny, aspalathin, vitamín C, řada minerálních a stopových prvků, železo, draslík, vápník, sodík, mangan, zinek, měď, fluor, molybden, hořčík.

Výskyt

Čajovníkovec australský pochází z Jižní Afriky. Je to vytrvalá rostlina s jemně jehličkovitými listy, které se po sklizni suší na slunci - fermentují, čímž získávají charakteristickou červenohnědou barvu. Nefermentovaný rooibos má zelenou barvu.

 

Jedná se o červervený fermentovaný Rooibos

Příprava rooibosu

Nálev - čaj: jednu vrchovatou čajovou lžičku zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 3 -5 minut louhovat, přičemž ani delší doba louhování nemá žádně nežádoucí účinky. Další možný způsob přípravy může být několika minutové povaření za současného míchání, kdy se maximálně uvolní chutě a silice do nápoje. Zajímavé a lahodné chutě můžete vyzkoušet přidáním dalších bylinek při přípravě, např. citronovou trávu nebo jasmín. V afrických zemích nápoj sladí a doplňují mlékem.

Slevy a tipy

Srdečník nať

Srdečník se používá na srdeční obtíže nervového původu, při ... více

­-20%

Pelyněk pravýnať

Pelyněk se uplatňuje při nechutenství, střevních a žlučníkových ... více

Vlašské ořechy 40% půlky

Vlašský ořech je spolu s jinými olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších ... více

Datle bez peckysušené plody

Odhaduje se, že datle jsou člověkem pěstovány déle než 5 tisíc let ... více

Co vás zajímá o rooibosu

    Dotazy k bylinkám

  • Jaký čaj (kromě lipového, šípkového, meduňkového) můžeme používat pro běžné denní pití, kde nehledáme léčivý účinek, ale dobrou a příjemnou chuť? Také používáme termosku, aby byl čaj k dispozici přes den.

    Pokud hledáte čaj vhodný pro běžné denní pití, kde nejde primárně o léčivý účinek, ale o dobrou chuť, můžete vyzkoušet některé z těchto možností:

    Rooibos – Má jemnou, nasládlou chuť s lehce oříškovými tóny a neobsahuje kofein, takže je ideální pro celodenní popíjení. Skvěle se hodí i do termosky.

    Hibiscus (ibišek) – Osvěžující, mírně nakyslá chuť, která se dá zjemnit medem nebo kombinovat s ovocnými složkami. Nálev má krásně červenou barvu.

    Mateřídouška nebo tymián – Jemná chuť s lehce kořeněným aroma, skvěle se kombinuje s medem.

    Malinový nebo ostružinový list – Velmi jemná, příjemná chuť s lehce nasládlým nádechem, vhodná pro celodenní pití.

    Pokud čaj plánujete uchovávat v termosce, doporučuji nechat ho po zalití chvilku vychladnout, aby se nepřepalil (příliš dlouhé louhování v horké termosce může některé bylinky zhořknout).

    Přeji vám příjemné chvíle s dobrým čajem. Pokud byste chtěli další tipy, rádi pomůžeme.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.