Pupava kořen bezlodyžná

Pupava bezlodyžná (latinsky Carlina acaulis) je vytrvalá rostlina, která si své přízvisko získala kvůli tomu, že má velice krátkou a na první pohled až nezřetelnou lodyhu ... více o Pupavě

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00084
Latinský názevCarlina acaulis

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
44 Kč
100g
82 Kč
150g
105 Kč
200g
139 Kč
250g
163 Kč
300g
173 Kč
400g
228 Kč
500g
284 Kč
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete do 3.8.
  • Balíkovna dostanete do 3.8.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 3.8.
  • PPL - na pobočku dostanete do 3.8.
  • PPL - na adresu dostanete do 3.8.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 3.8.

Vše o Pupavě

Pupava kořen

Pupava Pupava bezlodyžná (latinsky Carlina acaulis) je vytrvalá rostlina, která si své přízvisko získala kvůli tomu, že má velice krátkou a na první pohled až nezřetelnou lodyhu. Pichlavé listy jsou peřenoklané až peřenosečné, tvoří přízemní růžici, v jejímž středu se nachází květní úbor. Ten je složen ze žlutého středového terčíku, jenž je obklopen bílými až stříbrnými listeny. Plodem je nažka s chmýrem.

S pupavou bylo možné se setkat již ve středověkých klášterních zahradách, jedná se totiž o tradiční léčivou rostlinu. Obsahuje mimo jiné silice, třísloviny, pryskyřice a inulin. K léčebným účelům se používá zejména kořen, který se připravuje nálev nebo odvar.

Někdy se pupavě lidově přezdívá „chlebíček“, květní lůžko je totiž jedlé a chutné.

Účinné látky

Pupava obsahuje polysacharid, až 20 % inulinu, silice (asi 1,25%) s hlavní složkou carlinaoxidem a karlinenem, pryskyřice, třísloviny, flavonoidy, enzym srážející mléko.

Výskyt

Pupavu můžeme najít ve světlých lesích a pastvinách. V přírodě je potřeba rostlinku šetřit a je lépe ji pěstovat.

Lidové názvy Pupavy

Tato bylina je známa také pod názvy divoký artyčok, hnidák, hostcová bylina, hromový kořen, chameleon bílý, karolina, karolina bílá, kartáčky, kořen divokého artyčoku, krasovlásek, kupava, planý bodlák, poupava, pupava bílá malá, rákosový kořen, stříbrný bodlák, trnová koruna nebo zaječí řepka.

Příprava Pupavy

Nálev - čaj připravíme tak, že 1 kávovou lžičku kořene pupavy zalijeme 1 /4 l horké vody a necháme 15 minut stát. Denní dávka je 3 - 4x denně. Odvar získáme tak, že 1 polévkovou lžíci kořene pupavy zalijeme 1/4 l studené vody a 8 hodin necháme louhovat. Potom uvedeme do varu a necháme 15 minut odstát.

Slevy a tipy

Ostropestřec drcený plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Lískové ořechy

Lísková jádra jsou bohatým zdrojem užitečných a zdraví prospěšných ... více

Mateřídouška nať

Mateřídouška se užívá při bolestech hlavy, při nespavosti, závratích ... více

Badyán plod

Badyán se pro svou vůni podobnou anýzu a pro svůj krásný hvězdicový ... více

Skořice 5 cm celá

Kůra skořicovníku charakteristicky svinutá do ruličky ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.