Pupava kořen bezlodyžná

Pupava bezlodyžná (latinsky Carlina acaulis) je vytrvalá rostlina, která si své přízvisko získala kvůli tomu, že má velice krátkou a na první pohled až nezřetelnou lodyhu ... více o Pupavě

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00084
Latinský názevCarlina acaulis

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
44 Kč
100g
82 Kč
150g
105 Kč
200g
139 Kč
250g
163 Kč
300g
173 Kč
400g
228 Kč
500g
284 Kč
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří
  • Na adresu do 10kg dostanete do 1.11.

Vše o Pupavě

Pupava kořen

Pupava Pupava bezlodyžná (latinsky Carlina acaulis) je vytrvalá rostlina, která si své přízvisko získala kvůli tomu, že má velice krátkou a na první pohled až nezřetelnou lodyhu. Pichlavé listy jsou peřenoklané až peřenosečné, tvoří přízemní růžici, v jejímž středu se nachází květní úbor. Ten je složen ze žlutého středového terčíku, jenž je obklopen bílými až stříbrnými listeny. Plodem je nažka s chmýrem.

S pupavou bylo možné se setkat již ve středověkých klášterních zahradách, jedná se totiž o tradiční léčivou rostlinu. Obsahuje mimo jiné silice, třísloviny, pryskyřice a inulin. K léčebným účelům se používá zejména kořen, který se připravuje nálev nebo odvar.

Někdy se pupavě lidově přezdívá „chlebíček“, květní lůžko je totiž jedlé a chutné.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Pupava obsahuje polysacharid, až 20 % inulinu, silice (asi 1,25%) s hlavní složkou carlinaoxidem a karlinenem, pryskyřice, třísloviny, flavonoidy, enzym srážející mléko.

Výskyt

Pupavu můžeme najít ve světlých lesích a pastvinách. V přírodě je potřeba rostlinku šetřit a je lépe ji pěstovat.

Lidové názvy Pupavy

Tato bylina je známa také pod názvy divoký artyčok, hnidák, hostcová bylina, hromový kořen, chameleon bílý, karolina, karolina bílá, kartáčky, kořen divokého artyčoku, krasovlásek, kupava, planý bodlák, poupava, pupava bílá malá, rákosový kořen, stříbrný bodlák, trnová koruna nebo zaječí řepka.

Příprava Pupavy

Nálev - čaj připravíme tak, že 1 kávovou lžičku kořene pupavy zalijeme 1 /4 l horké vody a necháme 15 minut stát. Denní dávka je 3 - 4x denně. Odvar získáme tak, že 1 polévkovou lžíci kořene pupavy zalijeme 1/4 l studené vody a 8 hodin necháme louhovat. Potom uvedeme do varu a necháme 15 minut odstát.

Slevy a tipy

Šípek drcený s jádry

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Kopřiva nať s listem

Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více

Skořice 5 cm celá

Kůra skořicovníku charakteristicky svinutá do ruličky ... více

Para ořechy plod

Para ořechy rostou výhradně v Amazonském pralese, kde jsou velice ceněny ... více

Maralí kořen

Má pozitivní vliv na játra, je vhodný při nechutenství, podporuje ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.