Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Anýz plod vonný

Bedrník anýz, běžně pouze anýz (latinsky Pimpinella visum) je jednoletá rostlina dorůstající do výšky přibližně 0,5 metru, která upoutá především svou příjemnou vůní. ... více o Anýzu

Kód zboží 00015
Latinský názevFructus anisi
Teplota vaporizacedo 130 °C
Bylík.skAníz vonný plod

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

50g
37 Kč
100g
52 Kč
150g
62 Kč
200g
76 Kč
250g
91 Kč
300g
108 Kč
400g
135 Kč
500g
156 Kč
750g
211 Kč
1000g
279 Kč
Dostupnost: skladem > 3 kg | dostanete pozítří
  • GLS - na pobočku dostanete pozítří
  • WE|DO BOX dostanete pozítří
  • WE|DO POINT dostanete pozítří
  • WE|DO HOME dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna domů dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • GLS - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří

Podobné zboží jako Anýz

Vše o Anýzu

Anýz plod

AnýzBedrník anýz, běžně pouze anýz (latinsky Pimpinella visum) je jednoletá rostlina dorůstající do výšky přibližně 0,5 metru, která upoutá především svou příjemnou vůní. Původní domovinou je mírné a středozemní pásmo, lze jej pěstovat i v teplejších oblastech u nás. Ale pozor na záměnu, svým vzhledem připomíná jedovatý bolehlav.

Plody anýzu mohou přispět k normální funkci střevního traktu a dýchacího systému, přispívají také k normálnímu trávení. Vyzkoušet by jej mohli rovněž ti, kteří si chtějí udržet zdravou tělesnou hmotnost.

Plodem rostliny je dvounažka, která je oblíbeným kořením již od starověku. Vyznačuje se výrazným aroma a nasládlou kořenitou chutí. V kuchyni má pestré možnosti využití, skvěle se hodí například do pečiva, při nakládání zeleniny, ale i k dochucení ovocných kompotů. Anýz je možné zkusit přidat pod maso, k rybám a do houbových pokrmů. Je běžnou součástí mnoha likérů.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Plody obsahují hlavně silici (1,5 - 6 %) s hlavní obsahovou složkou anetholem, metylchavicol, anisaldehyd, deriváty kyseliny kávové, flavonoidy, kumariny

Výskyt

Anýz pochází z jihu Evropy a přilehlých oblastí. Dnes se pěstuje v sušších oblastech evropských zemí. 

Lidové názvy Anýzu

Tato bylina je známa také pod názvy anýzový bedrníček, anýzový bedrník, hanýsek, anýž nebo bedrníček menší.

Příprava Anýzu

Čaj - nálev k vnitřnímu použití připravíme tak, že 1 čajovou lžičku anýzových semen rozdrcených těsně před použitím zalijeme 1/4 l vroucí vody a přikryté necháme 15 minut vylouhovat. Při katarech dýchacích cest pijeme ráno a večer šálek, můžeme osladit medem. Při žaludečních a střevních potížích se užívá několikrát denně 1 polévková lžíce čaje neslazeného. Čaj připravujeme vždy čerstvý.

Dávejte si pozor!

Neužíváme v nadměrném množství a dlouhodobě, jen několik týdnů.

Slevy a tipy

Zázvor mletý

Jemně pomletý zázvor je vynikající nejenom do sušenek ... více

­-20%

Himalájská sůljemně mletá

Himalájská sůl obsahuje kombinaci 84 různých minerálů ... více

Kontryhel nať

Kontryhel pomáhá při všech zánětlivých problémech v oblasti podbřišku, ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.