Makadamové ořechy

Zdrojem populárních makadamových ořechů je makadamie celolistá (latinsky Macadamia integrifolia), stálezelený rozložitý strom, který pochází z východní Austrálie, a ... více o makadamových ořeších

Kód zboží 00213
Latinský názevMacadamia integrifolia

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

100g
106 Kč
150g
155 Kč
200g
205 Kč
250g
254 Kč
300g
300 Kč
400g
398 Kč
500g
492 Kč
750g
697 Kč
1000g
910 Kč
Dostupnost: skladem < 1 kg | dostanete do 10.5.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 10.5.
  • Česká pošta - Balíkovna dostanete do 10.5.
  • PPL - na pobočku dostanete do 10.5.
  • PPL - na adresu dostanete do 10.5.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 10.5.

Vše o makadamových ořeších

Makadamové ořechy

Makadamové Zdrojem populárních makadamových ořechů je makadamie celolistá (latinsky Macadamia integrifolia), stálezelený rozložitý strom, který pochází z východní Austrálie, ač v současnosti je pěstován v tropických a subtropických oblastech takřka po celém světě.  Může dorůstat až do výšky 10 metrů, má velké kožovité listy a smetanově bílé květy tvořící převislé hrozny. Plodem jsou kulovité ořechy.

Makadamové ořechy obsahují až 70 % tuku, přičemž se jedná o zdravotně prospěšné mononenasycené mastné kyseliny. Dále v nich najdeme sacharidy, bílkoviny, vitaminy A, B1 a E, z minerálních látek zejména draslík, mangan, selen a zinek.

Pro makadamové ořechy je charakteristická příjemná máslová chuť s jemným smetanovým podtónem. Na první pohled mohou připomínat velké lískové ořechy zbavené hnědé slupky, ale jejich chuťové vlastnosti jsou vytříbenější. Není divu, že patří mezi vůbec nejdražší ořechy. Jsou výtečnou zdravou svačinkou, ale lze je využít i při přípravě široké škály sladkých pokrmů a dezertů. Nasekané jsou vhodné kupříkladu do salátů a připravovat z nich lze také chutné makadamové máslo či mléko.

 

 

Výskyt

Makadamské oříšky pocházejí z makadámie ze severovýchodní Austrálie. Dnes se pěstují po celém světě, hlavně na plantážích na Havaji a Austrálie zůstává s produkcí 40 000 tun ořechů se skořápkou na světové špičce.

Příprava makadamových ořechů

Makadamové ořechy si svou konzistencí získávají rozmanité způsoby zpracování. Mimo přímé konzumace je můžeme využít k přípravě moučníků, dezertů a různých dalších pochutin, lze z nich vyrobit třeba ořechové mléko či výborný ořechový krém- roztlouci je v hmoždíři s kakaem a agáve sirupem. Protože jsou nepražené a nesolené, mají výtečnou chuť a zároveň si zachovávají všechny své živiny. Výborné jsou například v müsli, kde si vychutnáte jejich jemnou křupavost a máslovou příchuť.

 

Slevy a tipy

Kozlík kořen

Kozlík se podává jako sedativum při nespavosti, stresech, bolestech ... více

Řepík nať

Řepík příznivě působí na činnost jater a žlučníku, zlepšuje ... více

Vlašské ořechy 40% půlky

Vlašský ořech je spolu s jinými olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších ... více

Heřmánek květ

Heřmánek představuje mezi léčivými rostlinami naprostou "hvězdu", ... více

Měsíček květ s kalichem

Měsíček používáme pro jeho protizánětlivé a hojivé účinky ... více

Sezam bílý semínko

Léčivé účinky sezamových semínek na lidský organismus jsou tak ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.