Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Chmel šištice otáčivý

Chmel otáčivý (latinsky Humulus lupulus) je pravotočivá liána s dlouze řapíkatými listy, která může výjimečně dorůstat až do výšky 10 metrů. ... více o Chmelu

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00022
Latinský názevHumulus lupulus
Teplota vaporizacedo 130°C
Bylík.skChmeľ otáčavý šiška

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

10g
27 Kč
30g
42 Kč
50g
55 Kč
100g
86 Kč
150g
107 Kč
Dostupnost: skladem > 3 kg | dostanete do 22.4.
  • GLS - na pobočku dostanete do 22.4.
  • WE|DO BOX dostanete do 22.4.
  • WE|DO POINT dostanete do 22.4.
  • WE|DO HOME dostanete do 22.4.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 22.4.
  • Balíkovna dostanete do 22.4.
  • PPL - na pobočku dostanete do 22.4.
  • Zásilkovna domů dostanete do 22.4.
  • PPL - na adresu dostanete do 22.4.
  • GLS - na adresu dostanete do 22.4.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 22.4.

Vše o Chmelu

Chmel Otáčivý: Mnohostranně prospěšná léčivá bylina

ChmelChmel otáčivý (latinsky Humulus lupulus) je fascinující rostlina, která se v posledních letech stává stále více populární nejen v pivovarském průmyslu, ale i v oblasti bylinné medicíny a kosmetiky. Tato pravotočivá liána, dosahující výjimečně až do výšky 10 metrů, je známá svými dlouze řapíkatými listy a jedinečným samičím květenstvím. Klásky šišticovitého tvaru, zbarvené do nazelenala, jsou nejen esteticky přitažlivé, ale skrývají v sobě i řadu prospěšných látek.

Chmel je ceněný zejména pro své uklidňující účinky na nervovou soustavu. Jeho použití je tradičně spojováno s podporou dobrého spánku a celkového uklidnění organismu. Tímto způsobem přispívá k harmonizaci těla a mysli, což je v dnešní uspěchané době více než žádoucí.

Kromě toho chmel patří mezi účinné antioxidanty. Jeho schopnost chránit buňky před oxidativním stresem hraje důležitou roli v prevenci mnoha civilizačních onemocnění. Podporuje také normální trávení a udržuje zdravou hladinu cholesterolu v krvi, což je pro moderního člověka velmi důležité.

Zajímavým aspektem chmelu je jeho příznivý vliv na ženské zdraví. Je považován za přirozeného pomocníka pro udržení rovnováhy vaginální mikroflóry a poskytuje komfort v průběhu menopauzy.

Nejznámějším využitím chmelu je ale bezpochyby pivovarnictví. Chmelové šištice dodávají pivu jeho charakteristickou chuť a vůni, kterou milují pivní aficióni po celém světě.

V posledních letech se chmel stává také oblíbenou složkou v kosmetickém průmyslu, zejména v oblasti vlasové péče. Jeho výtažky jsou ceněny pro své posilující a regenerační vlastnosti, které přispívají k zdravému vzhledu vlasů.

Ve světle všech těchto vlastností se chmel otáčivý jeví jako rostlina s mimořádným potenciálem, ať už jde o jeho terapeutické, kosmetické nebo gastronomické využití. Jeho rozmanité prospěšné účinky a přirozená krása dělají z něj cennou součást naší přírodní lékárny. Chmelový čaj je tedy nejen chutný, ale i prospěšný, a jeho příprava je snadná a rychlá. Užijte si jeho relaxační účinky a příjemnou chuť jako součást vašeho večerního odpočinku.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Plodní šištice chmele obsahují pryskyřici s hořčinami (humulon 2 - 6 %, lupulon 8 - 12 %, silici 0,1 - 0,5 %). Lupulin obsahuje zejména 1 - 3 % silice a rovněž pryskyřici s hořčinou.

Výskyt

U chmelu dáváme přednost šišticím vyšlechtěných rostlin sbíraným v chmelnicích před divoce rostoucími.

Lidové názvy Chmele

Tato bylina je známa také pod názvy červeňák, humelové šištice, chmelíček, chmelníček, chmelový chřest, pazochy, pazoušky, sladovnické koření, štok, chmelový keř, zeleňák nebo zelené zlato.

Příprava Chmele

Příprava čaje z chmele je poměrně jednoduchá a může být velmi uklidňující částí vaší večerní rutiny. Chmelový čaj je znám svými relaxačními a uklidňujícími účinky, což jej činí ideálním nápojem před spaním. Zde je postup, jak si připravit chmelový čaj:

Postup

  • Voda: Začněte tím, že si přivedete k varu asi 250 ml vody. Kvalita vody může ovlivnit chuť čaje, takže je lepší použít filtrovanou nebo pramenitou vodu.

  • Chmel: Pro jeden šálek čaje budete potřebovat přibližně 1 až 2 čajové lžičky sušených chmelových šištic.

  • Louhování: Chmelové šištice vložte do šálku a zalijte horkou vodou. Nechte louhovat přibližně 5 až 10 minut. Doba louhování závisí na tom, jak silný čaj preferujete. Delší louhování zesílí chuť i účinky.

  • Scezení: Po uplynutí doby louhování čaj sceďte, abyste odstranili všechny zbytky chmelu. Můžete použít čajové sítko nebo jemný cedník.

  • Dochucení: Podle chuti můžete přidat med pro sladkost nebo několik kapek citronové šťávy pro osvěžující chuť.

  • Podávání: Čaj podávejte teplý. Je doporučeno pít ho večer, jelikož může pomoci s uklidněním a usnadněním usínání.

Dávejte si pozor!

  • Při pravidelné konzumaci chmelového čaje je dobré se poradit se zdravotnickým pracovníkem, zvláště pokud užíváte jiné léky nebo máte zdravotní problémy.
  • Těhotné a kojící ženy by se měly před pitím chmelového čaje poradit s lékařem.

Slevy a tipy

Pepř černýmletý

Chuťově nejvýraznější pepř namletý najemno ... více

­-20%

Diviznakvět

Divizna patří mezi nejstarší léčivé rostliny, je vhodná i pro děti ... více

Šípekdrcený s jádry

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Pampeliškakořen

Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více

Lékořicekořen

Kořen lékořice se používá k usnadnění odkašlávání a uvolnění ... více

Přesličkanať

Přeslička podporuje vylučování moči a tvorbu bílých krvinek, ... více

Konopné semínko neloupané

Vyváženým poměrem proteinů a esenciálních tuků je konopné semeno ... více

­-20%

Řepík nať

Řepík příznivě působí na činnost jater a žlučníku, zlepšuje ... více

Skořice 5 cmcelá

Kůra skořicovníku charakteristicky svinutá do ruličky ... více

Co vás zajímá o Chmelu

    Dotazy k bylinkám

  • Prosím, jak nejlépe usušit chmel? Lěčivé jsou jen šištice, nebo i list?

    K sušení chmele je nejlepší použít suché a teplé místo s dobrým větráním, kde se nevyskytuje přímé slunce. Šištice chmele jsou nejlepší částí pro sušení, ale listy mohou být také použity. Při sušení se doporučuje oddělit šištice od listů, aby se zabránilo hnilobě a zlepšilo se kvalita sušeného materiálu.

    Nejprve je třeba nechat chmel usušit na vzduchu po dobu jednoho dne, aby se odpařila voda na povrchu. Poté můžete šištice a listy rozložit v tenké vrstvě na síti nebo na papíru a umístit na suché a teplé místo. Mějte na paměti, že šištice chmele mohou být vlhké uvnitř, i když se zdají suché z vnějšku, proto je dobré je otočit každých pár dní, aby se usnadnil proces sušení.

    Sušený chmel lze skladovat v suchu a temnu v uzavřené nádobě až po dobu jednoho roku.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.