Chmel šištice otáčivý
Chmel otáčivý (latinsky Humulus lupulus) je pravotočivá liána s dlouze řapíkatými listy, která může výjimečně dorůstat až do výšky 10 metrů. ... více o Chmelu
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00022 |
Latinský název | Humulus lupulus |
Teplota vaporizace | do 130°C |
Bylík.sk | Chmeľ otáčavý šiška |
Doprava z WE|DO od 29 Kč, od 299 Kč zdarma Doba dodání
Vše o Chmelu
Chmel šištice
Chmel otáčivý (latinsky Humulus lupulus) je pravotočivá liána s dlouze řapíkatými listy, která může výjimečně dorůstat až do výšky 10 metrů. Její samičí květenství je složeno z nazelenalých klásků, které tvoří šištice vejčitého tvaru.
Chmel je známý svým prospěšným působením na normální činnost nervové soustavy. Má uklidňující účinek, tudíž jej lze vyzkoušet pro dobrý spánek. Náleží mezi antioxidanty, kdy chrání buňky před oxidativním stresem. Rovněž napomáhá udržovat normální trávení a udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi. U žen je vhodný pro správnou rovnováhu vaginální mikroflóry a uchování komfortu v průběhu menopauzy.
Chmelové šištice se používají v pivovarnictví k výrobě piva, kterému propůjčují jeho charakteristickou chuť a vůni. Výtažky chmelu jsou také oblíbenou složkou některých kosmetických přípravků, zejména vlasové kosmetiky.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Plodní šištice chmele obsahují pryskyřici s hořčinami (humulon 2 - 6 %, lupulon 8 - 12 %, silici 0,1 - 0,5 %). Lupulin obsahuje zejména 1 - 3 % silice a rovněž pryskyřici s hořčinou.
Výskyt
U chmelu dáváme přednost šišticím vyšlechtěných rostlin sbíraným v chmelnicích před divoce rostoucími.
Lidové názvy Chmele
Tato bylina je známa také pod názvy červeňák, humelové šištice, chmelíček, chmelníček, chmelový chřest, pazochy, pazoušky, sladovnické koření, štok, chmelový keř, zeleňák nebo zelené zlato.
Příprava Chmele
Čaj na dobré spaní - příprava: 2 vrchovaté lžičky chmele zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 15 minut vylouhovat. Potom scedíme a osladíme medem. Pijeme jeden šálek před spaním.
Dávejte si pozor!
V běžných dávkách je chmel neškodný, ale jako všechny tišící prostředky může být při předávkování nebezpečný.
Slevy a tipy
Ostropestřecmletý plod
Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více
Kopřivanať s listem
Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více
Co vás zajímá o Chmelu
Prosím, jak nejlépe usušit chmel? Lěčivé jsou jen šištice, nebo i list?
K sušení chmele je nejlepší použít suché a teplé místo s dobrým větráním, kde se nevyskytuje přímé slunce. Šištice chmele jsou nejlepší částí pro sušení, ale listy mohou být také použity. Při sušení se doporučuje oddělit šištice od listů, aby se zabránilo hnilobě a zlepšilo se kvalita sušeného materiálu.
Nejprve je třeba nechat chmel usušit na vzduchu po dobu jednoho dne, aby se odpařila voda na povrchu. Poté můžete šištice a listy rozložit v tenké vrstvě na síti nebo na papíru a umístit na suché a teplé místo. Mějte na paměti, že šištice chmele mohou být vlhké uvnitř, i když se zdají suché z vnějšku, proto je dobré je otočit každých pár dní, aby se usnadnil proces sušení.
Sušený chmel lze skladovat v suchu a temnu v uzavřené nádobě až po dobu jednoho roku.
Dotazy k bylinkám
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky