Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Quinoa červená semínko Merlík chilský

Zdrojem těchto oblíbených semínek je merlík čilský neboli quinoa (latinsky Chenopodium quinoa). ... více o Quinoa

Kód zboží 00310
Latinský názevChenopodium quinoa
Bylík.skQuinoa červená Mrlík čilský semienko
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete tento týden
  • GLS - na pobočku dostanete tento týden
  • ONE POINT dostanete tento týden
  • ONE BOX dostanete tento týden
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete tento týden
  • Balíkovna dostanete tento týden
  • PPL - na pobočku dostanete tento týden
  • Zásilkovna - na adresu dostanete tento týden
  • PPL - na adresu dostanete tento týden
  • GLS - na adresu dostanete tento týden
  • ONE - na adresu dostanete tento týden
  • Balíkovna - na adresu dostanete tento týden

Podobné zboží jako Quinoa červená

Vše o Quinoa

Quinoa červená

Quinoa červená Zdrojem těchto oblíbených semínek je merlík čilský neboli quinoa (latinsky Chenopodium quinoa), až 2 metry vysoká jednoletá bylina, která je tradiční jihoamerickou obilovinou. Její vzhled může být velmi variabilní, má přímou lodyhu, široké listy a hroznovitá květenství. Plodem je nažka, drobná semena jsou nejčastěji bílá, černá nebo červená.

Pro své složení je quinoa řazena mezi tzv. superpotraviny a na základě doporučení NASA nechybí dokonce ani v jídelníčku astronautů. Navíc obsahuje pouze minimální množství lepku, tudíž je vhodná i pro osoby s bezlepkovou dietou. Najdeme v ní mimo jiné bílkoviny, vlákninu, esenciální aminokyseliny, celou řadu vitaminů a minerálních látek. Jmenovitě se jedná například o vitaminy B1, B2, B6 a E, z minerálních látek to je hořčík, mangan, měď, vápník, zinek a železo.

Červená quinoa je oproti její bílé variantě chuťově výraznější a zároveň více křupe. V kuchyni najde široké uplatnění při přípravě sladkých i slaných jídel. Je chutnou přílohou k masu či rybě, skvěle se hodí do zeleninových salátů, rozličných polévek, luštěninových i masitých pokrmů. Může být také součástí ovocných kaší a zdravých dezertů, které zároveň zajímavě barevně oživí.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Semena jsou dobrým zdrojem vitaminů A, B2, B1, B6, C, E, kyseliny listové, vápníku, železa, hořčíku, draslíku, mědi, manganu a zinku, obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků

Výskyt

Quinoa je stará kulturní plodina původem z Peru, Chile a Bolívie a již před 5000 roky byla potravinou Inků žijících na horských plošinách a v kopcovitých údolích. Po kolonizaci Evropanů přišel úpadek a její pěstování bylo nahrazeno obilovinami. Dochovala se jen v odlehlých oblastech Jižní Ameriky. Po roce 1975 se quinoa znovu navrací do původních oblastí, dnes se aktivně pěstuje v Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile. V rámci zdravé výživy se první větší pokusy o její pěstování od roku 1982 datují také v Evropě ve Velké Británii, Holandsku, Německu a Dánsku. V České republice se pěstuje v botanických zahradách jako dekorativní rostlina. 

Příprava Quinoa

Příprava: Quinoa během vaření nabývá na objemu, což je dobré mít na paměti při odměřování porcí. Quinou propláchněte na hustém sítku vodou, nechte odkapat a přidejte do hrnce s vodou, můžete podle vašich zvyklostí použít třeba vývar, nebo jen mírně osolit. Přiveďte k varu a přiklopenou vařte na mírném ohni 10 minut. Poté ji nechte ještě 5 minut odpočinout, načechrejte vidličkou a můžete podávat. Uvařenou quinou poznáte snadno podle toho, že "pustí" klíček a na pohled je velmi dekorativní. Quinoa má jemně oříškovou chuť a lze ji kombinovat s různými druhy zeleniny i koření. Připravuje se podobně jako pohanka, jáhly nebo kuskus, někdy ji stačí jen nechat nabobtnat v horké tekutině, někdy je nutné ji krátce povařit. Vařená quinoa má jemnou chuť, dá se použít všemi možnými způsoby – naslano, jako příloha k masu a omáčkám, jako ingredience do salátů s masem či zeleninou, jako zavářka do polévek. Nasladko na přípravu dezertů nebo třeba ke snídani smíchaná s medem, ořechy, ovocem či jogurtem. Fantazii se meze nekladou, lze ji přidat všude tam, kde jste byli zvyklí konzumovat rýži.

Dávejte si pozor!

Mouka z quinoi nevyniká dobrými pečícími schopnostmi, právě díky deficitu lepku by se pečivo mohlo rozpadat.

Slevy a tipy

Šalvěj nať

Šalvěj se používá při zánětech v krku, zánětech dásní, jazyka ... více

Kurkumamletá

Indický šafrán dodá jídlům nádhernou žlutou barvu ... více

Sennalist

List senny patří k nejpoužívanějším přírodním projímadlům ... více

Koriandrsemeno

Celé plody koriandru se používají hlavně při nakládání zeleniny ... více

Ostropestřecmletý plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Šípekdrcený s jádry

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Ananassušené kroužky

Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více

Játrabylinková směs

Při různých potížích s játry vám tato bylinná směs velice uleví ... více

Co vás zajímá o Quinoa

    Dotazy k bylinkám

  • Možnost pěstování merlíku chilského v našich podmínkách?

    Merlík chilský (Physalis peruviana) lze v ČR pěstovat, ale kvůli našim klimatickým podmínkám se obvykle pěstuje jako jednoletá rostlina, neboť není dostatečně odolný na mrazy. Doporučuje se vysévat semena do výsevních květináčů v únoru nebo březnu, a když jsou semenáče dostatečně velké, přesadit je do větších květináčů s kvalitní půdou. Rostlina potřebuje dostatek slunce a vláhy, ale vyžaduje také dobrou drenáž půdy a vyšší obsah živin. Na podzim může být citlivý na nízké teploty, takže je třeba ho chránit například přikrytím netkanou textilií. Pokud se rozhodnete merlík pěstovat, doporučuji vám vyhledat informace o konkrétních podmínkách pro pěstování v ČR a postupovat podle nich.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.