Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Objednávky odeslané do 19.12. garantujeme doručit do Vánoc, po tomto datu nejspíš dorazí také, ale bez garance. Odstávka: 24.12.25–4.1.26, objednávky začneme vyřizovat od 5.1.206.

Arabeska směs koření

Arabeska – orientální směs koření se sezamem, bylinkami a jemně kouřovo-paprikovým akcentem. Skvělá do marinád, na zeleninu, luštěniny i jako posyp na pečivo. Bez glutamátu. ... více o arabesce

Kód zboží 08651
Bylík.skArabeska zmes korenia

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
35 Kč
50g
44 Kč
100g
65 Kč
150g
80 Kč
200g
100 Kč
250g
121 Kč
300g
142 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem < 500 g | doručíme tento týden
  • Balíkovna - výdejní místo doručíme tento týden
  • PPL - výdejní místo doručíme tento týden
  • Zásilkovny do 5kg - výdejní místo doručíme tento týden
  • Balíkovna - na adresu doručíme tento týden
  • Zásilkovna - na adresu doručíme tento týden
  • PPL - na adresu doručíme tento týden
  • GLS - na adresu doručíme tento týden
BEZ GLUTAMÁTU
Arabeska

Vše o arabesce

Arabeska: voňavý most do kuchyní Blízkého východu

Arabeska je moderně poskládaná směs koření a bylin, která do běžných receptů přináší lehce oříškové tóny praženého sezamu, bylinkovou svěžest tymiánu a oregana a jemně nasládlé akcenty papriky a cibule. Umí dodat šťavnatost marinádám, zvýraznit přirozenou chuť zeleniny i luštěnin a pozvednout rýži či kuskus jedinou lžičkou – a to bez použití glutamátu.

Co v Arabesce najdete a jak chutná

Profil chuti stojí na několika pečlivě vybraných složkách, které se vzájemně doplňují a skládají do harmonické, teplé a lehce bylinkové chuti:

  • Sezamové semínko celé – dodá jemnou oříškovost a strukturu, díky níž se směs uplatní i jako finální posyp.
  • Tymián a oregáno – tvoří bylinný základ s lehce pryskyřičnou, středomořskou linkou.
  • Paprika a sušená cibule – přinášejí šťavnatost, barvu a kulatější chuťový dojezd.
  • Kmín, kurkuma a mletý koriandr – kořenitá páteř se zemitostí a citrusově-kořeněným nádechem.

Výsledkem je univerzální směs, která v kuchyni funguje samostatně i v kombinaci s dalšími bylinkami (petržel, máta, pažitka) a s citronovou šťávou nebo jogurtem – ať už připravujete rychlý oběd, nebo víkendové hostiny.

Kde se Arabeska blýskne nejvíc

  • Marinády a pečení: 1–2 lžičky na 500 g masa/zeleniny smíchejte s olejem a solí. Skvělé na drůbež, vepřové, cizrnu, lilek, cuketu či květák.
  • Zelenina a luštěniny: posypte pečenou kořenovou zeleninu, hummus nebo čočku; v rýži, bulguru či kuskusu vytvoří příjemné voňavé pozadí.
  • Studená kuchyně: promíchejte s jogurtem, zakysanou smetanou nebo olivovým olejem – máte bleskový dip či dressing.
  • Posyp na pečivo: sezam se bylinkám krásně chytá – směs je výborná na pita, placky, slané loupáčky i křupavé krutony.

Tipy pro nejlepší výsledek

Směs krátce rozemnout mezi prsty – uvolní se tak vůně bylin a éterické tóny tymiánu a oregana. Při pečení pečivo lehce potřete olejem nebo vodou, posypte Arabeskou a krátce zapečte: sezam se rozvoní a směs se spojí s těstem. Do horkých omáček přidávejte část koření až na závěr, aby nezmizely jemné těkavé vůně. A pokud chcete výraznější efekt, kombinujte Arabesku s kapkou citronu: kyselina zdůrazní bylinkovou svěžest.

Proč „orientální“

Arabeska vychází z oblíbených kombinací koření a bylin používaných v domácnostech napříč Blízkým východem – kdy se sezam a bylinky pojí s teplejšími tóny papriky, kmínu a koriandru. Nejde o jeden rigidní recept, ale o styl kořenění, který je pevně zakořeněný v tamních kuchyních a krásně se adaptuje i na českou a evropskou domácí kuchyni. Díky přirozené vyváženosti působí směs přívětivě i v lehkých jídlech a dobře se kombinuje s čerstvými bylinkami a citrusy.

Klíčová slova v textu: arabeska, směs koření, orientální koření, blízkovýchodní směs, sezamové semínko, tymián, oregáno, paprika, kmín, cibule sušená, kurkuma, koriandr mletý, bez glutamátu, marináda, posyp na pečivo, zelenina a luštěniny.

Výskyt

Arabeska je směs inspirovaná recepturami Blízkého východu; podobné kombinace koření a bylin se používají v domácí kuchyni Levantu a severní Afriky. Původ jednotlivých surovin a jejich poměry se liší podle výrobce a šarže.

Lidové názvy arabesky

Arabeska, orientální směs koření, blízkovýchodní koření se sezamem

Příprava arabesky

🫖 Suché kořenění: 1–2 lžičky Arabesky na 500 g suroviny, promíchat s olejem a solí, poté péct/grilovat/smažit.

🍵 Jogurtový dip: 200 g bílého jogurtu + 1 lžička Arabesky + špetka soli a citronu; podávejte k zelenině, masu či pečivu.

🧪 Rychlá marináda: 2 lžíce oleje + 1–2 lžičky směsi + kapka citronu; nechte 20–60 min působit.

🫙 Posyp na pečivo: těsto či pita potřete olejem/vodou, posypte směsí a krátce dopečte – sezam se rozvoní a vytvoří křupavou krustu.

Dávejte si pozor!

Obsahuje sezam (alergen). Může obsahovat stopy celeru a hořčice. Směs obsahuje sůl pouze v přirozeně přítomných surovinách (není přisolovaná) – dochucujte podle chuti. Uchovávejte v suchu a temnu, dobře uzavřené.

Slevy a tipy

Diviznakvět

Divizna patří mezi nejstarší léčivé rostliny, je vhodná i pro děti ... více

Šípekdrcený s jádry

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Nespavostbylinková směs

Směs bylinek se sedativním účinkem pomohou odstranit potíže s usínáním ... více

Polévkovébez soli a glutamátu

Polévkové koření bez soli a glutamátu: vyvážená směs sušené ... více

Himalájská sůljemně mletá

Himalájská sůl obsahuje kombinaci 84 různých minerálů ... více

­-15%

Játrabylinková směs

Při různých potížích s játry vám tato bylinná směs velice uleví ... více

Konopné semínko neloupané

Vyváženým poměrem proteinů a esenciálních tuků je konopné semeno ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.