Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Sumah koření

Sumak je tradiční orientální koření s osvěžující kyselou chutí, ideální pro dochucení salátů, masa a dipů. ... více o sumaku

Kód zboží 01128
Latinský názevRhus coriaria
Bylík.skSumak Mleté korenie z bobúľ škumpy korenie

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
39 Kč
50g
50 Kč
100g
76 Kč
150g
94 Kč
200g
119 Kč
250g
144 Kč
300g
169 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete do 2.6.
  • GLS - na pobočku dostanete do 2.6.
  • ONE POINT dostanete do 2.6.
  • ONE BOX dostanete do 2.6.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 2.6.
  • Balíkovna dostanete do 2.6.
  • PPL - na pobočku dostanete do 2.6.
  • Zásilkovna - na adresu dostanete do 2.6.
  • PPL - na adresu dostanete do 2.6.
  • GLS - na adresu dostanete do 2.6.
  • ONE - na adresu dostanete do 2.6.
  • Balíkovna - na adresu dostanete do 2.6.

Vše o sumaku

Sumak – orientální koření s osvěžující chutí

Sumak je mleté koření získávané ze sušených bobulí škumpy koželužské (Rhus coriaria). Má výraznou kyselou chuť a tmavě červenou barvu, která dodá pokrmům nejen chuťový, ale i vizuální zážitek. V kuchyni Blízkého východu je sumak nepostradatelný a stále více si nachází cestu i do evropských receptů.

Využití v kuchyni

Sumak se používá jako náhrada citronové šťávy nebo octa. Skvěle se hodí k dochucení salátů, masa, ryb, zeleniny, hummusu, jogurtových dipů a marinád. Díky své sypké konzistenci je ideální i pro finální dochucení pokrmů těsně před podáváním.

Recept: Cibulový salát se sumakem

Suroviny:

  • 2 červené cibule
  • 1 lžička sumaku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl podle chuti

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte na tenké plátky.
  2. V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sumak a sůl.
  3. Do směsi přidejte nakrájenou cibuli a dobře promíchejte.
  4. Nechte odležet alespoň 30 minut v lednici.
  5. Podávejte jako přílohu k masu nebo jako součást studených předkrmů.

Účinné látky

Sumak je bohatý na antioxidanty, zejména flavonoidy a polyfenoly, které přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem. Obsahuje také vitamín C a třísloviny, které podporují trávení a mají protizánětlivé účinky.

Výskyt

Původem z oblasti Středomoří a Blízkého východu, dnes se pěstuje v Turecku, Íránu a dalších zemích regionu.

Lidové názvy sumaku

sumach, sumah

Příprava sumaku

Sumak přidávejte do pokrmů podle chuti. Doporučené dávkování je 1–2 lžičky na 500 g suroviny. Pro intenzivnější chuť lze sumak před použitím krátce namočit ve vodě a použít vzniklý nálev.

Dávejte si pozor!

Skladujte na suchém a tmavém místě. Uchovávejte mimo dosah dětí.

Slevy a tipy

Kozlíkkořen

Kozlík se podává jako sedativum při nespavosti, stresech, bolestech ... více

Zelený čaj list

Zelené čaje se proslavily celou řadou pozitivních zdravotních účinků. ... více

Mátanať

Máta se používá ke snížení krevního tlaku, podpoře chuti k jídlu, ... více

Maralíkořen

Má pozitivní vliv na játra, je vhodný při nechutenství, podporuje ... více

Lichořeřišnice semeno

Tato rostlina se hojně užívá jako ozdoba balkónů, zahrad, skleníků ... více

­-20%

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.