Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Benedikt nať čubet

Benedikt lékařský neboli benedikt čubet (latinsky Centaurea benedicta) je bylina z čeledi hvězdicovitých, která na první pohled připomíná „obyčejný“ bodlák. ... více o Benediktu

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00156
Latinský názevHerba cardui benedicti
Bylík.skBenedikt čubet vňať

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
28 Kč
50g
32 Kč
100g
44 Kč
150g
52 Kč
200g
62 Kč
250g
73 Kč
300g
88 Kč
400g
109 Kč
Dostupnost: skladem > 5 kg | dostanete do 23.4.
  • GLS - na pobočku dostanete do 23.4.
  • WE|DO BOX dostanete do 23.4.
  • WE|DO POINT dostanete do 23.4.
  • WE|DO HOME dostanete do 23.4.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 23.4.
  • Balíkovna dostanete do 23.4.
  • PPL - na pobočku dostanete do 23.4.
  • Zásilkovna domů dostanete do 23.4.
  • PPL - na adresu dostanete do 23.4.
  • GLS - na adresu dostanete do 23.4.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 23.4.

Vše o Benediktu

Benedikt nať

BenediktBenedikt lékařský neboli benedikt čubet (latinsky Centaurea benedicta) je bylina z čeledi hvězdicovitých, která na první pohled připomíná „obyčejný“ bodlák. Má listy podlouhle kopinatého tvaru, které mají bodlinatě zubatý okraj. Vykvétá žlutými květy, plodem jsou nažky.

Rostlina obsahuje především hořčiny, dále v ní najdeme například silice, třísloviny, glykosidy a sliz. Uvádí se, že rostlina má pozitivní vliv pro udržení normálního trávení a rovněž přispívá k normálnímu fungování celého dýchacího systému. Sbírá se většinou celá nať rostliny, ze které se dělá nejčastěji nálev.

Tuto rostlinu si oblíbil již slavný mnišský řád benediktinů, kteří oceňovali mimo jiné její hořkost a pěstovali ji ve svých klášterních zahradách. Rostlina si svou popularitu udržela také v následujících staletích, své místo má například v Mattioliho herbáři z 16. století. Benedikt je tradiční součástí hořkých žaludečních likérů.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Sesquiterpenlaktonové hořčiny, lignanlaktony, terpeny, kyselina benzoová, flavonoidy, minerální látky, draselné a hořečnaté soli

Výskyt

Benedikt lékařský pochází se Středomoří, zplaňuje ojediněle, proto se pěstuje ze semen.

Lidové názvy Benediktu

hořký bodlák, krasovlásek, ostropes, zaječí ouško.

Příprava Benediktu

Nálev - 1 čajovou lžičku drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, necháme 15 minut louhovat a poté scedíme. Užívá se obvykle 3x denně nalačno. 

Dávejte si pozor!

Benedikt se nedoporučuje při plicních chorobách, zvláště při zápalu plicNeužívat v těhotenství.

Slevy a tipy

Gojivýběr sušených plodů

Výběr extra velkých a šťavnatý plodů goji. Goji jsou výborným ... více

Česnekgranulát

Oblíbené koření v podobě malých granulí sušeného česneku ... více

Konopné semínko loupané

Vyváženým poměrem proteinů a esenciálních tuků je konopné semeno ... více

Lékořicekořen

Kořen lékořice se používá k usnadnění odkašlávání a uvolnění ... více

Co vás zajímá o Benediktu

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.