Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Benedikt nať čubet

Benedikt lékařský neboli benedikt čubet (latinsky Centaurea benedicta) je bylina z čeledi hvězdicovitých, která na první pohled připomíná „obyčejný“ bodlák. ... více o Benediktu

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00156
Latinský názevHerba cardui benedicti
Bylík.skBenedikt čubet vňať

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
23 Kč
50g
28 Kč
100g
42 Kč
150g
52 Kč
200g
65 Kč
250g
78 Kč
300g
95 Kč
400g
120 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: 3-4 dny | doručíme do 5.12.
  • Balíkovna - výdejní místo doručíme do 5.12.
  • PPL - výdejní místo doručíme do 5.12.
  • Zásilkovny do 5kg - výdejní místo doručíme do 5.12.
  • Balíkovna - na adresu doručíme do 5.12.
  • Zásilkovna - na adresu doručíme do 5.12.
  • PPL - na adresu doručíme do 5.12.
  • GLS - na adresu doručíme do 5.12.


Vše o Benediktu

Benedikt nať

Herba cardui benedicti Herba cardui benedicti / Benedikt čubet

Benedikt lékařský neboli benedikt čubet (latinsky Centaurea benedicta) je bylina z čeledi hvězdicovitých, která na první pohled připomíná „obyčejný“ bodlák. Má listy podlouhle kopinatého tvaru, které mají bodlinatě zubatý okraj. Vykvétá žlutými květy, plodem jsou nažky.

Rostlina obsahuje především hořčiny, dále v ní najdeme například silice, třísloviny, glykosidy a sliz. Uvádí se, že rostlina má pozitivní vliv pro udržení normálního trávení a rovněž přispívá k normálnímu fungování celého dýchacího systému. Sbírá se většinou celá nať rostliny, ze které se dělá nejčastěji nálev.

Tuto rostlinu si oblíbil již slavný mnišský řád benediktinů, kteří oceňovali mimo jiné její hořkost a pěstovali ji ve svých klášterních zahradách. Rostlina si svou popularitu udržela také v následujících staletích, své místo má například v Mattioliho herbáři z 16. století. Benedikt je tradiční součástí hořkých žaludečních likérů.

Účinné látky

Sesquiterpenlaktonové hořčiny, lignanlaktony, terpeny, kyselina benzoová, flavonoidy, minerální látky, draselné a hořečnaté soli

Výskyt

Benedikt lékařský pochází se Středomoří, zplaňuje ojediněle, proto se pěstuje ze semen.

Lidové názvy Benediktu

hořký bodlák, krasovlásek, ostropes, zaječí ouško.

Příprava Benediktu

Nálev - 1 čajovou lžičku drogy přelijeme 0,25 l vroucí vody, necháme 15 minut louhovat a poté scedíme. Užívá se obvykle 3x denně nalačno. 

Dávejte si pozor!

Benedikt se nedoporučuje při plicních chorobách, zvláště při zápalu plicNeužívat v těhotenství.

Slevy a tipy

Kozlíkkořen

Kozlík lékařský – tradiční kořen, který může přispívat ... více

Vrbovka nať

Vrbovku malokvětou používáme při zánětech močových cest a při ... více

Kurkumamletá

Indický šafrán dodá jídlům nádhernou žlutou barvu ... více

Co vás zajímá o Benediktu

Na co se nás zákazníci ptají...

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověď? Napište nám, rádi odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.