Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Jalovec plod obecný pravý

Jalovec obecný (latinsky Juniperus communis) je dřevina, která může mít v závislosti na přírodních podmínkách podobu keře nebo stromu. ... více o Jalovci

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00035
Latinský názevJuniperus communis
Teplota vaporizacedo 120°C
Bylík.skBorievka obyčajný pravý plod

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

50g
58 Kč
100g
92 Kč
150g
115 Kč
200g
147 Kč
250g
179 Kč
300g
209 Kč
400g
269 Kč
500g
315 Kč
750g
438 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem > 5 kg | dostanete do 25.11.
  • GLS - na pobočku dostanete do 25.11.
  • ONE BOX dostanete do 25.11.
  • ONE POINT dostanete do 25.11.
  • ONE dostanete do 25.11.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 25.11.
  • Balíkovna dostanete do 25.11.
  • PPL - na pobočku dostanete do 25.11.
  • Zásilkovna domů dostanete do 25.11.
  • PPL - na adresu dostanete do 25.11.
  • GLS - na adresu dostanete do 25.11.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 25.11.


Vše o Jalovci

Jalovec plod

Jalovec Jalovec obecný (latinsky Juniperus communis) je dřevina, která může mít v závislosti na přírodních podmínkách podobu keře nebo stromu. Má ostré jehlice modravého zbarvení, které vyrůstají v trojčetných přeslenech a nenápadné květy, které se rozlišují na samčí a samičí. Plodem jsou bobulovité šištice modročerné barvy.

Jalovec lze vyzkoušet pro podporu vylučování vody z organismu a pročištění těla, přispívá rovněž k normální činnosti ledvin a trávení a je považován za antioxidant, kdy chrání buňky před oxidativním stresem. Napomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a pozitivně ovlivňuje přirozenou obranyschopnost organismu. V neposlední řadě může jalovec zkusit i ten, kdo si chce uchovat zdravé klouby a pokožku.

Aromatické plody jalovce mají lahodnou chuť na pomezí hořkosti a palčivosti, jejich vůně je příjemně pryskyřicová. Tyto vlastnosti se skvěle kombinují obzvláště se zvěřinou, hodí se také k dochucení omáček, do gulášů a marinád. Plody jsou rovněž oblíbenou součástí nejrůznějších likérů, jmenovitě uveďme alespoň světoznámý gin.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Éterický olej převážně se sesquiterpeny ( thujopsen, cadinen a troplon ), neobvyklé diterpeny jako sugiol a xanthoperol, lignany (mimo jiné podophyllotoxin ), katechinové třísloviny

Výskyt

Pastviny, skaliska, okraje a světliny borových, dubových nebo březových lesů, vřesoviště, rašeliniště

Lidové názvy Jalovce

Tato bylina je známá též pod názvy jalovčinky, borovička, boleraz, borovec, borovka, brin, divočinky, chvojka, jadlovec, průtahová borovička, robustní koření, ohňový strom

Příprava Jalovce

Nálev z drcených jalovčinek - 1 čajová lžička na 1/4 l šálek vody se přivede k varu a nechá se 15 minut luhovat, podává se 2x denně, nejdéle však po dobu 6 týdnů. Nebo se podávají přímo syrové plody - při revmatismu se podává první den 3x denně 1 jalovčinka, druhý den 3x denně 2 jalovčinky atd. atd. až 21. den 3x denně 21 jalovčinek a pak se jde zpět tak, že se naopak každý den jedna jalovčinka ubírá. Při poruchách trávení se vrací zpět 15. den, tedy při dávce 3x denně 15 jalovčinek. První kůra by měla být aplikována nejvíce 1x za rok, druhou (menší) kůru lze brát 2x ročně.

Dávejte si pozor!

Jalovec má i nepříjemné vlastnosti, proto se nesmí překročit dávkování. V žádném případě ho nesmějí užívat lidé s nemocnými ledvinami, zvláště při zánětu ledvin a je nebezpečný i pro těhotné ženy. 

Slevy a tipy

Ibišekkvět řezaný

Ibišek je přírodním vitamínem C. Je vhodný při horečkách, vnitřním ... více

Heřmánekkvět

Heřmánek představuje mezi léčivými rostlinami naprostou "hvězdu", ... více

Šípekslupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Kešuořechy W320

Kešu jsou olejnaté ořechy se sladkou, jemnou chutí. Jsou známé zejména ... více

Ananassušené kroužky

Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více

Lípakvět

Květ lípy se používá při chřipce a nachlazení, při horečkách ... více

Co vás zajímá o Jalovci

  • Jak poznám jalovec obecný od zahradního, který se nehodí pro léčitelství?

    Jalovec obecný (Juniperus communis) a zahradní jalovec (Juniperus sabina) jsou si vizuálně velmi podobní a jejich rozlišení může být obtížné. Existují však některé znaky, které mohou pomoci je od sebe rozlišit:

    • Listy: Jalovec obecný má jehlicovité, bodlinovité listy, které rostou v párech. Listy zahradního jalovce jsou střídavé a měkké, téměř jako šupiny.

    • Plody: Plody jalovce obecného jsou kulovité až eliptické, modro-černé bobule s voskovým povlakem, které jsou velikosti hrášku. Plody zahradního jalovce jsou mnohem menší a tmavě hnědé barvy.

    • Růstový habitus: Jalovec obecný má spíše vzpřímený růstový habitus a dorůstá výšky až 10 metrů. Zahradní jalovec má spíše poléhavý habitus a dorůstá maximálně 1 metru.

    Přestože jsou tyto rozdíly mezi oběma druhy, při sběru jalovce pro léčebné účely je vždy nutné pečlivě prověřit, že sbíráte správný druh, a v případě pochybností se poradit s odborníkem.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.