Čága kousky Rezavec šikmý

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00355
Latinský názevInonotus obliquus

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

Zboží je bohužel dočasně nedostupné, v případě zájmu o zboží prosím zašlete dotaz na info@bylik.cz. Budeme Vás obratem informovat o termínu naskladnění zboží.

Dostupnost: na dotaz, upřesníme
Čága
Čága
kousky
Příprava: Polévkovou lžíci nadrcené čagy louhujeme přes noc v 2,5 l studené vody, ráno ve stejné vodě 5 minut povaříme. Dalších 5 minut necháme vyluhovat a poté scedíme.
Balení Čága

Vše o čaze

Čága

ČágaČaga sibiřská neboli rezavec šikmý, někdy též ryšavec šikmý (latinsky Inonotus obliquus) patří mezi víceleté dřevokazné houby.  Nejlépe se jim daří na břízách, ale roste také na jiných listnatých stromech – například na jilmech, jasanech, olších, dubech či bucích. V přírodě se lze setkat s plodnicemi, které jsou takzvaně nedokonalé nebo dokonalé. Zatímco ty první se v lesích objevují po celý rok a mohou se dožívat až neuvěřitelných 20 let, ty druhé se vyskytují pouze od léta do podzimu a jsou jednoleté. Mohou zabírat značnou část kmene stromu, na kterém parazitují. Plodnice mají různou barvu (obecně se stářím tmavne), jejich podhoubí je žlutohnědé.

Areálem rozšíření čagy sibiřské jsou především rozsáhlé lesní porosty severní Evropy a Asie. Uvádí se ale, že výjimečně lze na houbu narazit i v české přírodě.

Čaga obsahuje spektrum zajímavých látek, z nichž pravděpodobně největší pozornost si zaslouží betaglukany. Kromě nich však obsahuje i celou řadu minerálních látek, kyselinu čagovou, betulin, proteiny, steroidy, buničinu a další. Sušené kousky čagy se nejčastěji užívají ve formě odvaru.

Účinné látky

Ergo steroly, melanin, beta glukany, saponiny, steroly, triterpeny, SOD, aminokyselinové komplexy, stopové prvky, dvojsytné alkoholy ze skupiny triterpenů jako betulin, inoitodiol a obliquol, dále polysacharidy, steroidy, chromogeny, puriny, sloučeniny křemíku, železa, hliníku, vápníku, hořčíku, zinku, měďi, manganu a draslíku.

Výskyt

Houba čaga roste zejména na Sibiři a je to vlastně druh choroše. Nejvíce roste na břízách, dále na jilmu, jasanu či jeřabině.Čaga rostoucí na břízách přejímá nutriční hodnoty tohoto stromu a má nejvyšší léčivé účinky. Čaga je na povrchu černá, na řezu má hnědavé zabarvení.

Příprava čagy

Odvar z léčivé houby lze přiravit několika způsoby. Vyberte si, který bude nejvíce vyhovovat Vám.

Jednu polévkovou lžíci prášku louhujeme přes noc v 2,5 l studené vody, ráno ve stejné vodě 5 minut povaříme. Dalších 5 minut necháme vyluhovat a poté scedíme. Čaj popíjíme v malých dávkách několikrát denně nalačno, alespoň půl hodiny před jídlem.

Jednu lžičku čagy přelijeme 1/4 l vroucí vody a necháme 1 hodinu vylouhovat, poté přecedíme. Užívá se 3x denně šálek, nejlépe před jídlem. Kúra by měla trvat alespoň 1 měsíc.

Slevy a tipy

Puškvorec kořen

Puškvorec patří mezi hořké byliny, to zdůvodňuje jeho hlavní použití ... více

Meruňky nesířené

Sušené meruňky obsahují 5x více učinných látek než čerstvě ... více

Dýně semínko loupané

Dýňová semínka jsou nejlepším přírodním zdrojem zinku. Zinek ... více

Mandle natural

Mandle jsou bohatým přírodním zdrojem látek nezbytných pro zdraví ... více

Šípek drcený s jádry

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Meruňky sířené

Sušené meruňky obsahují 5x více učinných látek než čerstvě ... více

Co vás zajímá o čaze

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.