Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Celer semínko miřík

Drobné a nenápadné, přesto ukrývá celou řadu kouzelných benefitů. Nejenže má skvělou chuť a pronikavou vůni, ale pokud si ho v kuchyni oblíbíte, podpoříte dokonce i sv ... více o Celeru

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 05706
Latinský názevApium graveolens
Bylík.sk

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

50g
48 Kč
100g
73 Kč
150g
90 Kč
200g
114 Kč
250g
138 Kč
300g
162 Kč
400g
207 Kč
500g
241 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: do týdne | dostanete do 17.12.
  • GLS - na pobočku dostanete do 17.12.
  • ONE BOX dostanete do 17.12.
  • ONE POINT dostanete do 17.12.
  • ONE dostanete do 17.12.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 17.12.
  • Balíkovna dostanete do 17.12.
  • PPL - na pobočku dostanete do 17.12.
  • Zásilkovna domů dostanete do 17.12.
  • PPL - na adresu dostanete do 17.12.
  • GLS - na adresu dostanete do 17.12.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 17.12.

Vše o Celeru

Celerové semínko: Jídlo ochutí a tělu dodá minerály

Drobné a nenápadné, přesto ukrývá celou řadu kouzelných benefitů. Nejenže má skvělou chuť a pronikavou vůni, ale pokud si ho v kuchyni oblíbíte, podpoříte dokonce i své zdraví. Celerové semínko je bohatým zdrojem minerálních látek a blahodárným balzámem pro trávicí soustavu.

Zelenina, která chutná „od hlavy až k patě“

CelerMiřík celer (latinsky Apium graveolens) je poměrně nenáročná dvouletá rostlina z čeledi miříkovitých, která je oblíbenou zeleninou a kořením. Pěstuje se ve třech základních variantách jako celer bulvový, řapíkatý a listový. A jak již jejich názvy napovídají, v kuchyni se z nich využívají chutné bulvy, šťavnaté řapíky, případně svěží zelená nať.

V našich končinách má dlouhou tradici zejména bulvový celer, který se uplatní především v rozličných polévkách, omáčkách a pomazánkách. Ale cestu do českých kuchyní si našel i řapíkatý celer. Také on má velice pestré možnosti využití, dokonce bývá součástí zdravých smoothie nápojů. Všechny druhy celeru se dají konzumovat syrové či tepelně upravené.

Celerové semínko pro zdraví

Zatímco jako zelenina se celer používá běžně, celerové semínko stojí poněkud stranou zájmu, přestože i ono má rozhodně co nabídnout. Nejenže dokáže jídlo skvěle ochutit, ale navíc je nutričně bohaté a prospívá zdraví. Není divu, že se již po dlouhá staletí používá v tradiční indické medicíně, takzvané ájurvédě.

Celerové semínko je zdrojem minerálních látek, především vápníku, manganu a železa. Kromě toho v něm najdeme rovněž zinek, mangan, hořčík a fosfor. Pochlubit se může i obsahem vlákniny a vyváženým poměrem bílkovin, sacharidů a tuků.

Konzumace semínek celeru přispívá především k normální činnosti činnost trávení. Podporuje také diurézu neboli vylučování moči. V neposlední řadě jsou semínka celeru pro nízký obsah kalorií velice vhodná do redukčního jídelníčku, jehož cílem je zbavení se přebytečných kilogramů.

Celerové semínko kuchyni

Pokud si pozvete celerové semínko do kuchyně, můžete se těšit na jeho lehce nahořklou až pikantní chuť, stejně jako intenzivní nezaměnitelné aroma.

Celerové semínko se používá samostatně nebo v kořenících směsích. K dostání je celé nebo rozemleté na jemný prášek. Využijete ho hlavně při přípravě domácího pečiva, a to přímo do těsta nebo jako posypku. Dobře se kombinuje s masem, zejména rybami a drůbeží. Dochutí zeleninové polévky, vaječné a jiné pomazánky, bramborové pokrmy, stejně jako rozmanité marinády a zálivky do salátů.

Jak si vyrobit vlastní celerovou sůl

Budete potřebovat 3 polévkové lžíce celerových semínek, 6 lžic oblíbené kuchyňské soli (může být i mořská či himalájská) a ½ lžičky nevařené bílé rýže.

V elektrickém mlýnku umelte celerová semínka na jemný prášek. Přidejte sůl a ručně promíchejte s pomletými semínky. Na dno skleněné kořenky nebo jiné vhodné nádoby nasypte rýži (ta absorbuje vlhkost, a proto zabrání tvorbě nežádoucích hrudek). Poté přidejte směs ze soli a celerových semínek. Uzavřete a skladujte na suchém a temném místě.

Celerová sůl je vynikající k oživení zeleninových salátů, zapečené zeleniny, polévek, omáček, bramborových a rybích jídel. Hodí se také do marinád a domácích majonéz.

Zajímavé odkazy

Příprava Celer

  • Celá celerová semínka: Celá semínka můžete přidávat do vařících polévek a omáček, kde uvolní svou chuť a vůni. Také se často používají jako součást kořenící směsi nebo marinád.

  • Celerový čaj: Můžete připravit čaj z celerových semínek tím, že povaříte 1 čajovou lžičku semínek ve 250 ml vody po dobu 10-15 minut. Poté scedíte a můžete pít tento čaj. Je oblíbený pro své povzbuzující účinky a možné zdravotní výhody.

Při přípravě selerových semínek si můžete upravit množství podle své chuti a preferencí. Můžete začít s menším množstvím a postupně přidávat podle svého vkusu.

Dávejte si pozor!

Je důležité si uvědomit, že celerová semínka mohou mít určité kontraindikace pro určité skupiny lidí, jako jsou těhotné ženy, kojící matky nebo jedinci s určitými zdravotními problémy. Pokud máte jakékoliv obavy nebo otázky ohledně užívání celerových semínek, je nejlepší se poradit s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Slevy a tipy

Ananassušené kroužky

Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více

Skořice 5 cmcelá

Kůra skořicovníku charakteristicky svinutá do ruličky ... více

­-10%

Kopřivanať s listem

Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více

Himalájská sůlhrubá

Himalájská sůl obsahuje kombinaci 84 různých minerálů ... více

­-15%

Levandulekvět

Levandule se používá při nespavosti, nervové slabosti, špatném ... více

Šípekslupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Ostropestřecplod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Badyánplod

Badyán se pro svou vůni podobnou anýzu a pro svůj krásný hvězdicový ... více

Ostropestřecdrcený plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Slunečnicesemínko loupané

Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným ... více

Kmíncelý

Celá semena kmínu jsou výtečná do pečiva ... více

Co vás zajímá o Celeru

    Dotazy k bylinkám

  • Zůstalo mi letos několik bulev celeru v zemi a vyběhly do květu. Jelikož jsem to nikdy neviděl, vůbec netuším z čeho se semínka vytvoří. Jsou to koncové květy rostliny nebo na jiné části rostliny a kdy se asi sklízí?

    Semínka celeru se tvoří na koncových květech rostliny. Když celer vykvete, vytvoří květy, které následně producují semena. Bule celeru v zemi mohou vytvořit květy a semena, pokud byly ponechány v zemi déle než jeden rok a zůstaly nepřesázeny.

    Sklizeň semen celeru se provádí, když jsou semena zralá. Semena by měla být suchá a snadno se uvolňovat z květenství. Když začnou semena hnědnout a suchnout, je obvykle správný čas na sklizeň.

    Květy celeru jsou obvykle bílé nebo světle zelené a mají charakteristickou parapleční strukturu. Při sklizni se květy stříhnou nebo se jednoduše oddělí od rostliny, a semena se pak sbírají do suché nádoby.

    Semínka celeru můžete využít pro pěstování nových rostlin v další sezóně nebo je můžete použít v kuchyni jako koření či přísadu do různých jídel.

    Pokud chcete zachovat semena celeru, je důležité je uchovávat na suchém a chladném místě, aby si udržela svou klíčivost a kvalitu.

  • Jak získat z rostliny celeru semínka. Celer mi nekvete. To mám nechat celer na zahradě další rok? To nezmrzne?

    Celer je dvouletá rostlina, což znamená, že kvete a produkuje semena až ve svém druhém roce růstu. Během prvního roku celér produkuje hlavně listy a kořen (v případě bulvového celeru), které se obvykle sklízejí na konci rostoucí sezóny.

    Pokud chcete získat semena z celeru, budete muset ponechat některé rostliny na zahradě během zimy a do dalšího roku. To může být trochu náročné, protože celér je citlivý na mrazivé teploty a může zmrznout, pokud jsou teploty příliš nízké.

    Pro zajištění přežití celeru během zimy byste měli:

    1. Přikrýt rostliny chráněné proti mrazu, jako je sláma nebo listí, které poskytuje izolaci a pomáhá chránit rostliny před chladem.

    2. Pokud žijete v oblasti s velmi chladnými zimami, můžete zkusit přenést rostliny do nádob a přes zimu je uchovávat v interiéru nebo ve skleníku.

    3. Pokud se rostlina dostane do druhého roku a začne kvést, nechejte květy zcela dozrát až do fáze semene.

    Semena můžete sklízet, když jsou plně dozrála a hnědá. Musíte je nechat úplně vyschnout, než je skladujete pro budoucí výsadbu.

    Doufám, že toto vám pomůže s vaším celerem. Mějte na paměti, že pěstování celeru pro semena může být náročné, ale také velmi odměňující. Přeji vám hodně štěstí!

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.