Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Objednávky odeslané do 19.12. garantujeme doručit do Vánoc, po tomto datu nejspíš dorazí také, ale bez garance. Odstávka: 24.12.25–4.1.26, objednávky začneme vyřizovat od 5.1.206.

Adžika směs koření

Adžika – aromatická kavkazská směs koření. Vyniká paprikovo-bylinkovou chutí, lehkou pikantností a univerzálním použitím: gril, pečeně, mleté maso, ryby, zelenina i luště ... více o Adžice

Kód zboží 01137
Bylík.skAdžika zmes korenia

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
34 Kč
50g
43 Kč
100g
63 Kč
150g
76 Kč
200g
96 Kč
250g
115 Kč
300g
136 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem < 1 kg | doručíme tento týden
  • Balíkovna - výdejní místo doručíme tento týden
  • PPL - výdejní místo doručíme tento týden
  • Zásilkovny do 5kg - výdejní místo doručíme tento týden
  • Balíkovna - na adresu doručíme tento týden
  • Zásilkovna - na adresu doručíme tento týden
  • PPL - na adresu doručíme tento týden
  • GLS - na adresu doručíme tento týden
BEZ GLUTAMÁTU
Adžika

Vše o Adžice

Adžika – směs koření s vůní Kavkazu

/ Adžika

Adžika je tradiční kavkazská směs koření s výraznou paprikovo-bylinkovou chutí a jemně pikantním vyzněním. V suché podobě se hodí k rychlému dochucení na grilu i v kuchyni – od kuřecího a vepřového masa přes ryby a mleté směsi až po pečenou zeleninu, luštěniny a rýži. Na Bylík.cz najdete adžiku namíchanou bez glutamátu; receptura stojí na soli (max. 19 %), koriandru, paprice, kopru, pískavici, česneku, petrželi, celeru a sumahu.

Co dělá adžiku jedinečnou

Adžika pochází z gruzínsko-abchazského regionu a existuje ve dvou hlavních podobách – jako pastovitá chilli omáčka a jako suchá kořenicí směs. Suchá varianta je pro každodenní vaření mimořádně praktická: vytváří plný základ chuti (paprika, česnek, koriandr), přidává lehce trpký, osvěžující akcent (sumah) a kořenitou hloubku (pískavice – fenugreek). Díky této skladbě funguje adžika skvěle jak na mase, tak v čistě rostlinných jídlech. V chuti je kulatá, aromatická a snadno se kombinuje s olejem či jogurtem do rychlých marinád.

Využití v kuchyni

Adžiku můžete použít „nasucho“ i „namokro“. Nasucho se hodí k rychlému posypu před grilováním nebo pečením. V marinádách stačí smíchat 1–2 lžičky koření se 2–3 lžícemi oleje a případně s kyselou složkou (citrónová šťáva, jogurt). Lépe tak obalí suroviny a pomůže chuti proniknout do hloubky. Do mletých směsí (sekaná, špízy, zeleninové placičky) přidává ucelenou vůni i barvu bez nutnosti sahat po několika jednotlivých kořeních.

  • Na gril a do trouby: vepřová krkovice, kuřecí křídla a stehna, ryby s pevnějším masem (losos, pstruh), pečený květák, cuketa či batáty.
  • Do hrnce a pánve: mleté maso do karbanátků a plněných tortill, fazolové a čočkové směsi, rajčatové omáčky, srbské rizoto, rýže nebo bulgur.

Chuťový profil pod lupou

Paprika vytváří kulatou, lehce sladkou linku a přidává barvu. Koriandr a kopr přinášejí svěží bylinkové tóny, česnek dodá říz a tělo chuti. Pískavice (fenugreek) podkreslí kořenitost o oříškové, lehce karamelové tóny. Sumah (sušené mleté plody škumpy) přidá jiskru s příjemnou trpkostí, která „probudí“ maso i zeleninu. Malý podíl soli (do 19 %) pomáhá chuti sjednotit; další solení proto přizpůsobte receptu.

Rychlý recept: Gruzínská adžika marináda na kuře nebo květák

Potřebujete jen pár surovin a 20 minut práce. Marináda je univerzální – skvěle funguje na kuřecích stehnech i na růžičkách květáku.

Ingredience (na ~1 kg surovin): 2 lžíce adžiky, 3 lžíce oleje, 1 lžíce citrónové šťávy (nebo 3 lžíce bílého jogurtu), 1 lžička medu nebo třtinového cukru, 1 stroužek česneku (volitelně), sůl dle chuti.

Postup: 1) Smíchejte vše do hladké marinády. 2) Promíchejte s masem či květákem a nechte 30–120 min odležet. 3) Pečte při 200 °C 25–35 min (nebo grilujte na středním žáru), v polovině obraťte. Na závěr dochuťte solí či bylinkami.

Tipy pro nejlepší výsledek

Pro intenzivnější vůni adžiku krátce rozvoněte na oleji na začátku vaření. V mletých směsích stačí 1–2 lžičky na 500 g surovin. Do studené kuchyně zkuste špetku do jogurtového dipu k pečené zelenině nebo piti chlebu. Pokud používáte další pikantní koření (chilli, pepř), přidávejte je postupně – adžika už sama o sobě přináší příjemnou, nikoli však extrémní pálivost.

Klíčová slova: adžika, adjika, směs koření, kavkazské koření, gruzínské koření, grilování, mleté maso, ryby, zelenina, sumah, pískavice, koriandr, papriková směs, bez glutamátu, suchá adžika.

Výskyt

Adžika má původ v oblasti Gruzie a Abcházie na Kavkaze, kde se tradičně připravuje jako pasta i jako suchá směs. Regionální varianty se liší, ale společným jmenovatelem je kombinace papriky, česneku, bylinek a koření (často s koriandrem, pískavicí či sumah). Informace o přesném původu jednotlivých surovin v této směsi výrobce neuvádí.

Lidové názvy Adžiku

adžika, adjika, kavkazské koření

Příprava Adžiku

🍗 Gril a pečení: 1–2 lžičky adžiky na 500 g masa/zeleniny. Nasucho posypte těsně před úpravou, nebo promíchejte s olejem do marinády a nechte 30–120 min odležet.

🍲 Pánve a omáčky: špetku až 1 lžičku krátce rozvonět na oleji, poté přidat hlavní suroviny a podlít. Skvělé do mletých směsí i luštěnin.

🥣 Studená kuchyně: vmíchejte špetku do jogurtu či majonézy jako dip k pečené zelenině nebo do sendvičů.

Dávejte si pozor!

Obsahuje sůl (max. 19 %) a alergen celer. Skladujte v suchu a po použití balení pečlivě uzavírejte. Další solení přizpůsobte chuti pokrmu.

Slevy a tipy

Mandle loupanéjádra

Mandle jsou bohatým přírodním zdrojem látek nezbytných pro zdraví ... více

­-15%

Ananassušené kroužky

Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více

Datle bez peckysušené plody

Datle bez pecky Deglet Nour jsou sušené plody datlovníku pravého s vysokým ... více

Ostropestřecdrcený plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Kozlíkkořen

Kozlík lékařský – tradiční kořen, který může přispívat ... více

Konopné semínko neloupané

Vyváženým poměrem proteinů a esenciálních tuků je konopné semeno ... více

Lípakvět

Květ lípy se používá při chřipce a nachlazení, při horečkách ... více

Badyánplod

Badyán se pro svou vůni podobnou anýzu a pro svůj krásný hvězdicový ... více

Třezalkanať

Třezalka se používá při léčbě trávicího traktu, žaludku, jater ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.