Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Ibišek květ řezaný súdánský

Ibišek súdánský neboli sléz africký (latinsky Hibiscus sabdariffa) je známý především jako okrasná rostlina, která okouzlí svými velkými růžovými až načervenalými ... více o Ibišku

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00233
Latinský názevHibiscus sabdariffa
Bylík.skIbištek sudánsky kvet rezaný

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

50g
47 Kč
100g
71 Kč
150g
87 Kč
200g
110 Kč
250g
133 Kč
300g
156 Kč
400g
200 Kč
500g
232 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg

Vše o Ibišku

Ibišek květ řezaný

Ibišek Ibišek súdánský neboli sléz africký (latinsky Hibiscus sabdariffa) je známý především jako okrasná rostlina, která okouzlí svými velkými růžovými až načervenalými květy. V zahradách je nepřehlédnutelná i pro svou výšku, může mít totiž až úctyhodné 2 metry. Ibišku se daří především v subtropických a tropických oblastech, a to na prosluněných stanovištích s dostatkem vláhy.

Květ ibišku, respektive zdužnatělý květní kalich, je ceněný pro své léčivé vlastnosti. Jedná se o antioxidant, tudíž chrání buňky před oxidativním stresem. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, příznivě působí na dýchací systém i funkce střevního traktu. Přispívá rovněž k normální činnosti cévní soustavy a lze jej vyzkoušet při nepříjemném pocitu těžkých nohou. Je vhodným doplňkem při kontrole tělesné hmotnosti a hubnutí, podporuje vylučování vody z organismu. V neposlední řadě působí blahodárně na mentální zdraví, napomáhá udržovat emoční komfort, přispívá k relaxaci a vitalitě. Má tonizující účinky na tělo i mysl.

Květy ibišku jsou oblíbenou součástí mnoha čajových směsí. Výsledný nálev má nádhernou červenou barvu a mírně nakyslou chuť. V oblastech přirozeného výskytu se květy také kandují, používají při přípravě rozličných nápojů a široké uplatnění mají i při přípravě pokrmů.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Ibišek obsahuje řadu biologicky aktivních látek: quercetin, kaempferol, apigenidin, pelargonidin, cyanin, cyanidin, teraxeryl acetát, cyklopeptidové alkaloidy, ß-sitosterol, kys. šťavelovou, kys. citronovou, vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin), vitamin C, karoten a mastné kyseliny, dále minerální látky, vápník, železo, fosfor, mangan, selen, draslík.

Výskyt

Pěstuje se ve velkém v Africe, Asii, v Jižní Americe a na jihu Evropy.



Lidové názvy Ibišku

tato bylina je známá též pod názvy čínská růže

Příprava Ibišku

Nálev-čaj - jednu lžičku ibišku zalijte 1/4 l vroucí vody a 10 minut louhujte. Užívá se až 4x denně. Připravujte vždy čerstvý.

Dávejte si pozor!

Květ ibišku je vhodný i pro těhotné a kojící ženy

 

Slevy a tipy

Skořice 5 cmcelá

Kůra skořicovníku charakteristicky svinutá do ruličky ... více

Datle bez peckysušené plody

Odhaduje se, že datle jsou člověkem pěstovány déle než 5 tisíc let ... více

Omankořen

Oman pravý léčí kašel, zahlenění, astma a problémy se zažíváním. ... více

­-15%

Ostropestřecdrcený plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Konopné semínko neloupané

Vyváženým poměrem proteinů a esenciálních tuků je konopné semeno ... více

­-20%

Ostropestřecmletý plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Co vás zajímá o Ibišku

    Dotazy k bylinkám

  • Koupil jsem si Ibišek květ řezaný. Chutná to trochu sladce, je v tom cukr? Je do produktu nějak přidáván?

    Ibišek (Hibiscus sabdariffa) je bylina, která je známá svou mírně kyselou a osvěžujícím chutí. Někteří lidé mohou vnímat chut' ibišku jako lehce sladkou, ale to je přirozená chuť samotné byliny. Ibišek není nijak přislazován.

  • Nabízíte sušené květy klitorie ternatské nebo-li motýlí hrachový květ? Dají se tyto byliny něčím nahradit?

    Květy klitorie ternatské a motýlí hrachový květ jsou využívány především pro svou výraznou modrou barvu, kterou do potravin dodávají. Existují však i jiné bylinky, které mohou sloužit jako potravinářské barvivo a nahradit je. Tyto bylinky nejsou u dodavatelů bohužel běžně dostupné.

    Bohužel, neexistuje žádná česká bylinka, která by mohla nahradit modrou barvu potravinářských výrobků. V přírodě se totiž běžně nevyskytují rostliny, které by produkovaly modrou barvu. Modrá barva potravinářských výrobků se získává zpravidla synteticky, pomocí chemických látek.

    Bylinky které mabízíme a můžou být náhradou barviv je například kurkuma, která dodává jídlu zlatavý odstín, nebo skořice, která může dodat potravinám hnědou až červenou barvu. Také se používají květy ibišku, které dodávají červenou barvu, a šafrán, který je výborným zdrojem žluté barvy.

    Je však důležité si uvědomit, že každá bylina má své specifické vlastnosti a chuť, takže nahrazování bylinek by mohlo ovlivnit chuť i vůni jídla. Proto by mělo být nahrazování bylinek zvaženo a případně vyzkoušeno v malém množství před použitím v celém jídle.

     

     

  • Můžu si smíchat ginko, zelený čaj, jasmín a ibišek?

    Ano, můžete si tyto bylinky smíchat do čajové směsi. Tyto bylinky mají různé účinky a chutě, takže by mohly vytvořit zajímavou a chutnou kombinaci. Pokud máte konkrétní důvod pro užívání těchto bylinek, můžete přizpůsobit poměr jednotlivých bylinek podle toho, který účinek potřebujete posílit.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.