Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Máta kadeřavá list crispa

Máta patří mezi vůbec nejoblíbenější zelené bylinky současnosti. ... více o Mátě

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00447
Latinský názevMentha crispa
Bylík.skMäta kučeravá crispa list

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
30 Kč
50g
37 Kč
100g
52 Kč
150g
62 Kč
200g
77 Kč
250g
91 Kč
300g
109 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete do 18.6.
  • GLS - na pobočku dostanete do 18.6.
  • WE|DO BOX dostanete do 18.6.
  • WE|DO POINT dostanete do 18.6.
  • WE|DO HOME dostanete do 18.6.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 18.6.
  • Balíkovna dostanete do 18.6.
  • PPL - na pobočku dostanete do 18.6.
  • Zásilkovna domů dostanete do 18.6.
  • PPL - na adresu dostanete do 18.6.
  • GLS - na adresu dostanete do 18.6.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 18.6.

Podobné zboží jako Máta kadeřavá

Vše o Mátě

Máta kadeřavá list

 Máta kadeřavá Máta patří mezi vůbec nejoblíbenější zelené bylinky současnosti. Uvádí se, že existuje více než dvacet různých druhů máty a kromě toho i několik tisíc hybridních odrůd. Nejznámějším druhem je máta peprná, ale za pozornost stojí také její blízká příbuzná – máta kadeřavá (latinsky Mentha crispa), pro kterou jsou charakteristické zkadeřené listy.

Máta kadeřavá obsahuje mimo jiné silice (zejména menthol), třísloviny, hořčiny a flavonoidy. Svým složením přispívá k normální činnost trávicí soustavy a střev.

Oproti „běžné“ mátě se její kadeřavá varianta vyznačuje poněkud jemnější chutí. Uplatní se i v kuchyni, výtečně se hodí kupříkladu k dochucení domácích limonád a dalších studených i teplých nápojů, kterým dodá charakteristickou osvěžující chuť a vůni.

Příprava Mátu

Jedna nebo dvě čajové lžičky přelijeme 1/4 litrem vroucí vody. Necháme 15 minut odstát a následně scedíme.  Nálev připravujeme vždy čerstvý.  Užívá se 1 - 2 x denně.

Slevy a tipy

Skořice cejlonskámletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Levandulekvět

Levandule se používá při nespavosti, nervové slabosti, špatném ... více

Co vás zajímá o Mátě

    Dotazy k bylinkám

  • Podzimní prevence zdraví pomocí bylinek

     

    Podzim je roční období plné barev, ale také čas, kdy je potřeba více pečovat o své zdraví. S blížícími se chladnými dny je důležité posílit svůj imunitní systém a vyvarovat se různým nemocem. Bylinky jsou tradiční a přírodní způsob, jak posílit naše tělo a duši. Zde je několik bylinek, které vám mohou pomoci připravit se na podzimní období:

    Echinacea je oblíbená bylinka známá pro své schopnosti posilovat imunitní systém. Často se používá ve formě čaje nebo tinktury a je známa svou schopností stimulovat produkci bílých krvinek.

    Šípek je bohatý na vitamin C a je skvělým antioxidantem. Často se konzumuje ve formě čaje nebo sirupu, a je známý svými antioxidačními vlastnostmi.

    Kopřiva je bohatá na železo a vitaminy. Tuto bylinu můžete použít ve formě čaje nebo ji přidat do různých jídel jako je polévka nebo omáčka. Kopřiva je také známá pro své protizánětlivé účinky.

    Bez (květ i plod) je bylinka, která je známá pro své uklidňující a protizánětlivé vlastnosti. Bezové květy i plody se obvykle používají ve formě čaje nebo sirupu.

    Rakytník je známý svým vysokým obsahem vitaminu C a omega mastných kyselin. Může být užíván ve formě čaje, oleje nebo v potravinových doplňcích.

    Černý rybíz je bohatý na vitaminy a antioxidanty. Černý rybíz může být užíván ve formě čaje, džemu nebo jako sušené plody. Je známý svými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi.

    Máta je známá svými osvěžujícími a antiseptickými vlastnostmi. Máta pomáhá při trávení a může také uklidnit mysl. Je ideální ve formě čaje, který si můžete udělat z čerstvých nebo sušených listů.

    Meduňka je další bylinka, která je známá svými uklidňujícími vlastnostmi. Meduňka je často používána k léčbě nespavosti a úzkosti. Je vynikající ve formě čaje nebo tinktury a je známa svými relaxačními účinky.

    Jak připravit bylinkový čaj

    Při přípravě bylinkového čaje obvykle stačí lžičku sušených bylinek zalít šálkem horké vody a nechat louhovat po dobu 5-10 minut. Poté scedíme a čaj je připraven k pití. Některé bylinky, jako je například rakytník, mohou vyžadovat delší dobu louhování.

    Jak vytvořit tinkturu

    Tinktury jsou obvykle vytvořeny macerací bylinek v alkoholu po dobu několika týdnů. K tomu použijte skleněnou nádobu, do které vložíte bylinky a přelijete je alkoholem (nejlépe vodkou nebo rumem). Nádobu uzavřete a uskladněte na tmavém a chladném místě. Po 4-6 týdnech tinkturu scedíme a přefiltrujeme do menších lahviček na uzavření. Tinktury jsou silné a obvykle se užívají po kapkách.

  • Jak často můžu pít čaj z máty?

    Čaj z máty je oblíbeným bylinkovým čajem, který můžete pít pravidelně, pokud nejste alergičtí na mátu a nejsou u vás známy žádné kontraindikace.

    Obecně platí, že denní dávka máty by neměla překročit 3-4 šálky čaje. Pokud pijete čaj z máty pro léčebné účely, je vhodné konzultovat s lékařem, aby zjistil, zda je vám bezpečné a vhodné pít větší množství máty.

    Všimněte si, že máta obsahuje mentol, který může být dráždivý pro některé lidi. Proto, pokud pociťujete podráždění sliznic úst, jícnu nebo žaludku, nebo máte zažívací potíže, je lepší omezit konzumaci čaje z máty nebo se poradit s lékařem.

    Pokud nejste alergičtí na mátu a nejsou u vás žádné kontraindikace, můžete čaj z máty pít každý den v mírném množství jako součást zdravého životního stylu.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.