Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Řecký horský čaj nať Hojník horský

Řecký horský čaj je lidové pojmenování pro chutný nálev z jediné bylinky, jíž je hojník horský, zvaný též hojník syrský (latinsky Sideritis scardica). ... více o Horském čaji

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00628
Latinský názevSideritis syriaca
Bylík.skGrécky horský čaj Ránhoj horský vňať

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
46 Kč
50g
61 Kč
100g
96 Kč
150g
120 Kč
200g
154 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem > 5 kg | dostanete pozítří
  • GLS - na pobočku dostanete pozítří
  • ONE BOX dostanete pozítří
  • ONE POINT dostanete pozítří
  • ONE dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna domů dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • GLS - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří


Vše o Horském čaji

Řecký horský čaj nať

Řecký horský čaj Řecký horský čaj je lidové pojmenování pro chutný nálev z jediné bylinky, jíž je hojník horský, zvaný též hojník syrský (latinsky Sideritis scardica). Jedná se o poměrně drobnou rostlinku, která dorůstá do výšky zhruba 30 cm a roste v trsech. Listy má pokryté bělavými chloupky, něžné žluté květy tvoří lichopřesleny, plodem jsou tvrdky. Hojníku se nejlépe daří na prosluněných a spíše sušších stanovištích ve vyšších nadmořských výškách.

V bylince se ukrývají mimo jiné éterické oleje, glykosidy, flavonoidy a také celá řada minerálních látek, konkrétně například draslík, hořčík, zinek, železo, měď, sodík a selen.

Jak již samotný název napovídá, horský čaj je tradičním nápojem především v Řecku, ale rovněž v sousedním Turecku a na Balkánském poloostrově. Nálev má žlutavou barvu a je pro něj charakteristická příjemná vůně a nasládle bylinková chuť. Především v čerstvé formě se používá hojník také v kuchyni.

           

Lidové názvy Řecký čaj

Mursalský čaj, Hojník horský,

Příprava Řecký čaj

Nálev z hojníku horského má světle žlutou barvu, nemá nijak silnou vůni, která by vás mohla od pití odradit. Při přípravě se doporučuje dát 1 – 2 gramy byliny na 100 ml vroucí vody. Pokud dáte hojníku více, může se stát, že výsledná chuť bude spíše nahořklá. Nechte potom přiklopené louhovat asi 10 minut. Nálev je možné dochutit medem, lze jej pít teplý i vychlazený.

Slevy a tipy

Šípekcelý plod

Celé plody šípku jsou známým zdrojem vitaminu C. ... více

Pampeliškakořen

Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více

Jitrocellist

Jitrocel je spolu s řebříčkem nejlepší rostlinný lék na rány ... více

Bez květ

Používá se při nachlazení, k vyvolání pocení, při horečkách, ... více

Šípekslupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.