Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Řecký horský čaj nať Hojník horský

Řecký horský čaj je lidové pojmenování pro chutný nálev z jediné bylinky, jíž je hojník horský, zvaný též hojník syrský (latinsky Sideritis scardica). ... více o Horském čaji

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00628
Latinský názevSideritis syriaca
Bylík.skGrécky horský čaj Ránhoj horský vňať

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
46 Kč
50g
61 Kč
100g
96 Kč
150g
120 Kč
200g
154 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete pozítří
  • GLS - na pobočku dostanete pozítří
  • WE|DO BOX dostanete pozítří
  • WE|DO POINT dostanete pozítří
  • WE|DO HOME dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna domů dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • GLS - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří

Vše o Horském čaji

Řecký horský čaj nať

Řecký horský čaj Řecký horský čaj je lidové pojmenování pro chutný nálev z jediné bylinky, jíž je hojník horský, zvaný též hojník syrský (latinsky Sideritis scardica). Jedná se o poměrně drobnou rostlinku, která dorůstá do výšky zhruba 30 cm a roste v trsech. Listy má pokryté bělavými chloupky, něžné žluté květy tvoří lichopřesleny, plodem jsou tvrdky. Hojníku se nejlépe daří na prosluněných a spíše sušších stanovištích ve vyšších nadmořských výškách.

V bylince se ukrývají mimo jiné éterické oleje, glykosidy, flavonoidy a také celá řada minerálních látek, konkrétně například draslík, hořčík, zinek, železo, měď, sodík a selen.

Jak již samotný název napovídá, horský čaj je tradičním nápojem především v Řecku, ale rovněž v sousedním Turecku a na Balkánském poloostrově. Nálev má žlutavou barvu a je pro něj charakteristická příjemná vůně a nasládle bylinková chuť. Především v čerstvé formě se používá hojník také v kuchyni.

           

Lidové názvy Řecký čaj

Mursalský čaj, Hojník horský,

Příprava Řecký čaj

Nálev z hojníku horského má světle žlutou barvu, nemá nijak silnou vůni, která by vás mohla od pití odradit. Při přípravě se doporučuje dát 1 – 2 gramy byliny na 100 ml vroucí vody. Pokud dáte hojníku více, může se stát, že výsledná chuť bude spíše nahořklá. Nechte potom přiklopené louhovat asi 10 minut. Nálev je možné dochutit medem, lze jej pít teplý i vychlazený.

Slevy a tipy

Kmíncelý

Celá semena kmínu jsou výtečná do pečiva ... více

Ananassušené kroužky

Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více

Hlohplod

Plody hlohu, tzv. hložinky mají také léčivé účinky, jen o něco ... více

Třezalkanať

Třezalka se používá při léčbě trávicího traktu, žaludku, jater ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.