Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Objednávky odeslané do 19.12. garantujeme doručit do Vánoc, po tomto datu nejspíš dorazí také, ale bez garance. Odstávka: 24.12.25–4.1.26, objednávky začneme vyřizovat od 5.1.206.

Pepř Kampotský černý celý

Černý kampotský pepř – celé, ručně tříděné kuličky s PGI. Zemitě kořenitý profil s tóny eukalyptu, čokolády a svěží máty. Pro steak, omáčky, marinády i rizota; ml ... více o Pepři Kampotském

Kód zboží 05937
Země původuKambodža
Latinský názevPiper nigrum Kampot
Bylík.skČierne Korenie kampotské celé
Dostupnost: skladem < 500 g

Podobné zboží jako Pepř Kampotský černý

Vše o Pepři Kampotském

Černý poklad z Kampotu: pepř s charakterem terroiru a dlouhou vůní

Piper nigrum Kampot Piper nigrum Kampot / Pepř Kampotský černý

Kampotský černý pepř (Piper nigrum) patří mezi nejceněnější jednodruhová koření. Z plně vyvinutých, avšak ještě zelených bobulí vznikají po šetrném sušení na slunci celé kuličky s bohatým aromatem a čistou, elegantní pálivostí. V chuti se mísí zemitý základ s nádechem čokolády, eukalyptu a svěží máty, díky čemuž pepř černý z Kampotu vyniká jak v tradiční kuchyni, tak v moderní gastronomii.

Co stojí za pověstí kampotského pepře

Provincii Kampot na jihu Kambodže vyhledávají gurmáni díky specifické kombinaci klimatu, půdy a dlouhé pěstitelské tradice. Právě tento „terroir“ společně s ruční sklizní a pečlivým tříděním vytváří jedinečný senzorický profil. Pepř se suší na slunci, aby se uzamkly vůně a přirozené cukry se jemně zkaramelizovaly do tónů, které v běžném průmyslovém pepři často nenajdete. Označení PGI (Protected Geographical Indication) garantuje původ z Kampotu (a sousedního Kepu) a respektování přísných pravidel pěstování i zpracování – od minimální velikosti kuliček po šetrné postupy sušení a skladování.

Chuťový profil a využití v kuchyni

Kampotský pepř černý je intenzivní, ale nepálí „agresivně“. Vůně se otevírá pepřově-resinózní linkou a přechází do svěžích bylinných tónů (eukalyptus, máta) a jemné čokoládové hloubky. Nejlépe vynikne čerstvě namletý nebo nahrubo drcený těsně před servisem.

  • Steaky a grilované maso: hrubě drcené kuličky vytvoří výraznou, ale čistou pepřovou krustu; skvělé i do pepřových omáček.
  • Omáčky a rizota: do bešamelu, smetanových i redukovaných omáček, do houbového či sýrového rizota – přidejte až na závěr pro maximální aroma.
  • Marinády a studená kuchyně: drcený pepř do olejových macerátů, dresinků a bylinkových másel; výborný i k uzení či gravlaxu.
  • Zelenina a vejce: pečená zelenina, brambory, míchaná vejce – pár čerstvě mletých otočení dodá jídlu jiskru.

Jak se černý pepř vyrábí

Černý pepř vzniká ze zelených, plně vyvinutých bobulí pepřovníku černého. Po rychlém zavadnutí a sušení na slunci se slupka svraští a ztmavne – v kuličkách se koncentruje piperin (alkaloid zodpovědný za pálivost) a éterické oleje, které nesou vůni. Oproti průmyslovému pepři se u kampotského klade důraz na ruční třídění podle velikosti a hustoty a na šetrné sušení, aby vynikla čistota chuti a delší dochuť.

Tipy pro skladování a mletí

Uchovávejte v suchu, temnu a chladu, ideálně v dobře těsnící nádobě. Kuličky melte až těsně před použitím – těkavé látky (monoterpeny a seskviterpeny) se pak projeví nejlépe a jídlo neztratí svěží pepřovou linku. Do horkých omáček přidávejte pepř až při finálním dochucení, aby aroma nevyprchalo.

Zajímavost

Kampotský pepř je registrován jako chráněné zeměpisné označení (PGI) v EU – značku mohou nést jen kuličky splňující specifikaci původu a jakosti. O kampotském pepři se často mluví podobně jako o víně: i zde se projevuje ročník, mikroklima a práce pěstitelů, což je důvod, proč má „pepř černý, kampotský pepř“ mezi gurmány tak výsadní postavení.

Klíčová slova v textu: pepř černý, kampotský pepř, Piper nigrum, PGI, Kambodža Kampot, celé kuličky, eukalyptus a máta, pepř do steaků, pepř do omáček, gurmánské koření.

Účinné látky

Ostrost černého pepře určuje především piperin (alkaloid), zatímco vůni nesou těkavé složky éterického oleje – zejména monoterpeny (α-pinene, β-pinene, limonen, sabinen) a seskviterpeny (β-karyofylen). Šetrné sušení na slunci a pozdní mletí podporují plnější, čistší aroma bez drsnosti.

Výživové hodnoty

Nutrient 100 g
Kalorie 251 kcal
Sacharidy 64,8 g
Vláknina 25,3 g
Bílkoviny 10,9 g
Tuky 3,3 g
Draslík 1 329 mg
Železo 9,7 mg
Hořčík 171 mg

Výskyt

Pepřovník černý (Piper nigrum) je popínavá liána původem z jižní Asie. Kampotský pepř se pěstuje v kambodžských provinciích Kampot a Kep. Označení PGI v Evropské unii potvrzuje původ a tradiční zpracování v této oblasti.

Lidové názvy Pepř Kampotský

Pepř černý celý, kampotský pepř, plod pepřovníku černého

Příprava Pepř Kampotský

🫖 Nálev do omáček: 1/2 lžičky lehce podrcených kuliček zalijte 200–250 ml horké vody, 8–10 min louhujte a sceďte do omáčky – získáte jemnou pepřovou linku.

🍵 Krátký odvar do smetany/vývaru: Kuličky povařte 3–5 min, sceďte a použijte na pepřovou omáčku či rizoto.

🧪 Olejový macerát: 1 lžičku drceného pepře nechte 48–72 h v kvalitním oleji; skvělé do marinád a dresinků.

🫙 Tip mletí: Melte až těsně před podáváním; hrubší mletí podpoří eukalyptové a mátové tóny.

Dávejte si pozor!

Nadměrné množství může dráždit ústní a žaludeční sliznici. Prášek nevdýchat – hrozí podráždění dýchacích cest. Skladujte mimo dosah dětí a v dobře uzavřené nádobě.

Slevy a tipy

Heřmánekkvět

Heřmánek představuje mezi léčivými rostlinami naprostou "hvězdu", ... více

­-10%

Len hnědýsemeno

Lněné semínko pro svůj obsah škrobu, oleje a vlákniny působí jako ... více

Kontryhel nať

Kontryhel pomáhá při všech zánětlivých problémech v oblasti podbřišku, ... více

­-10%

Borovicevýhonky

Používá se jako přísada do koupelí proti revmatickým potížím ... více

­-20%

Ostropestřecmletý plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Pýroddenek

Používá se k léčbě močových cest, dny, revmatismu, žaludku, dvanácterníku ... více

­-20%

Kurkumamletá

Indický šafrán dodá jídlům nádhernou žlutou barvu ... více

Játrabylinková směs

Při různých potížích s játry vám tato bylinná směs velice uleví ... více

Gojivýběr sušených plodů

Výběr extra velkých a šťavnatý plodů goji. Goji jsou výborným ... více

Zelený čaj list

Zelené čaje se proslavily celou řadou pozitivních zdravotních účinků. ... více

Nespavostbylinková směs

Směs bylinek se sedativním účinkem pomohou odstranit potíže s usínáním ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.