Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Objednávky odeslané do 19.12. garantujeme doručit do Vánoc, po tomto datu nejspíš dorazí také, ale bez garance. Odstávka: 24.12.25–4.1.26, objednávky začneme vyřizovat od 5.1.206.

Pepř Kampotský bílý celý

Kampotský bílý pepř – celé, ručně tříděné kuličky z oblasti Kampot. Elegantní, jemně pálivý profil s krémovými a lehce citrusovými tóny. Perfektní do světlých omáč ... více o Pepři Kampotském

Kód zboží 05936
Země původuKambodža
Latinský názevPiper nigrum Kampot
Bylík.skBiele korenie kampotské celé

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč nákupu zdarma Doba dodání

10g
83 Kč
30g
205 Kč
50g
307 Kč
100g
552 Kč
150g
721 Kč
200g
955 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: 3-4 dny | doručíme do 1.1.
  • Balíkovna - výdejní místo doručíme do 1.1.
  • PPL - výdejní místo doručíme do 1.1.
  • Zásilkovny do 5kg - výdejní místo doručíme do 1.1.
  • Balíkovna - na adresu doručíme do 1.1.
  • Zásilkovna - na adresu doručíme do 1.1.
  • PPL - na adresu doručíme do 1.1.
  • GLS - na adresu doručíme do 1.1.

Podobné zboží jako Pepř Kampotský bílý

Vše o Pepři Kampotském

Pepř Bílý Celý – Kampotský

Piper nigrum Kampot Piper nigrum Kampot / Pepř Kampotský bílý

Kampotský bílý pepř patří mezi nejvyhledávanější gurmánská koření. Vzniká z plně zralých červených plodů pepřovníku (Piper nigrum), jejichž slupka se po namáčení odstraní, aby vyniklo světlé jádro se sametovou, čistou pálivostí a jemnou, krémově-citrusovou aromatikou. Díky jedinečnému terroiru oblasti Kampot a pečlivému zpracování nabízí mimořádně vyrovnanou chuť, která zvýrazní přirozený charakter surovin, aniž by je překryla.

Co dělá Kampotský bílý pepř výjimečným

Oblast Kampot na jihu Kambodže je proslulá ideální kombinací srážek, slunce a půdy. Tato souhra vytváří podmínky pro pomalé dozrávání plodů, v nichž se rozvíjí bohaté spektrum vůní. Bílý pepř se zde tradičně připravuje z plně zralých bobulí – ty se po sklizni máčí ve vodě, aby změkla vnější slupka (perikarp), která se následně setře. Zůstává tak hladká, slonovinově světlá kulička se zaobleným, jemně zemitém a čistém pepřovém projevem s náznaky bylin a svěžích tónů. Kampotský pepř je navíc chráněn zeměpisným označením, což podtrhuje původ a standardy jeho pěstování a zpracování.

Chuťový profil a párování v kuchyni

Bílý pepř z Kampotu je méně ostrý než černý, zato komplexnější a elegantnější. Jemná pálivost a krémově-kořenité, někdy až lehce citrusové či bylinné nuance se skvěle hodí přednostně do světlých pokrmů, kde záleží na čistém vzhledu a decentní vůni.

  • Světlé omáčky a polévky: bešamel, velouté, bramboračky a krémové polévky – dodá kulatou pikantnost bez tmavých teček.
  • Ryby a drůbež: jemně podtrhne chuť bez agrese; výborný i do marinád.
  • Mléčné a vaječné pokrmy: bramborové kaše, rizota, sýry či vaječné krémy, kde vynikne jeho čisté aroma.
  • Asijská a moderní kuchyně: lehké nudle, zeleninové stir-fry, studené omáčky a domácí dipy.

Jak vzniká bílý pepř (stručně)

Na rozdíl od černého pepře (sušené, ještě zelené plody se slupkou) se u bílého pracuje s plody plně dozrálými. Ty se namáčejí ve vodě, aby se uvolnila slupka – po jejím odstranění se světlé jádro šetrně suší. Výsledkem je jemnější pepř s čistším vzhledem a kulatější chutí. Tento tradiční postup zároveň minimalizuje drsnost a přináší delikátní, vyrovnaný projev.

Tipy pro nejlepší výsledek

Pro maximální aroma doporučujeme pepř mlít či drtit těsně před použitím. Celé kuličky uchovávejte v suchu, chladu a temnu, ideálně v dobře těsnící nádobě. Vyvarujte se dlouhodobého skladování mleté formy – jemné prachové frakce rychleji ztrácí vůni.

Proč zrovna Kampot

  • Terroir a tradice: kombinace klimatu, půdy a ruční práce dává pepři nezaměnitelný charakter.
  • Původ a kontrola: produkty označené jako Kampotský pepř respektují přísné standardy pěstování a zpracování.
  • Gurmánská univerzálnost: jemná pálivost, krémová linka a čistá vůně se snoubí s tradiční i moderní kuchyní.

Zajímavost na závěr

Bílý pepř si oblíbili především kuchaři pracující se světlými omáčkami a krémy – jeho neutrální barva neruší vzhled pokrmu a chuť přitom zůstává krásně „pepřová“. V receptech lze často použít méně, než byste dali černého, protože projeví jemný, ale vytrvalý dozvuk.

Klíčová slova v textu: pepř bílý, kampotský pepř, Piper nigrum, bílý pepř celý, pepřovník černý plod, PGI, Kambodža Kampot, gurmánské koření, jemná pálivost, bílý pepř do omáček.

Účinné látky

Charakter vůně a chuti bílého pepře utváří především alkaloid piperin (odpovědný za pálivost) a těkavé látky z éterického oleje. V olejové frakci převažují monoterpeny a seskviterpeny – typicky α-pinene, β-pinene, limonen, sabinen a β-karyofylen. Odstranění slupky při výrobě bílého pepře posouvá poměr těkavých složek a výsledkem je jemnější, čistší projev bez výrazné drsnosti.

Výživové hodnoty

Nutrient 100 g
Kalorie 320 kcal
Sacharidy 57,8 g
Vláknina 15,1 g
Bílkoviny 11,3 g
Tuky 1,5 g
Draslík 73 mg
Železo 14 mg
Hořčík 90 mg

Výskyt

Pepřovník černý (Piper nigrum) je liána původem z jižní Asie. Kampotský pepř se pěstuje v provincii Kampot na jihu Kambodže, kde kombinace klimatu a půd vytváří jedinečné podmínky pro pěstování. Produkty nesoucí označení Kampotský pepř splňují přísná pravidla původu a zpracování.

Lidové názvy Pepř Kampotský

Pepř bílý celý, Kampotský pepř, plod pepřovníku černého

Příprava Pepř Kampotský

🫖 Nálev (pro dochucení vývarů a omáček): 1/2 lžičky lehce podrcených kuliček zalijte 250 ml horké vody, nechte 10 min louhovat a sceďte do pokrmu. V kuchyni slouží jako jemné pepřové dochucení.

🍵 Krátký odvar do omáček: Kuličky povařte 3–5 min ve smetaně či vývaru a sceďte – získáte čistou pepřovou linku bez tmavých teček.

🧪 Olejový macerát: 1 lžičku rozdrceného pepře nechte 2–3 dny louhovat v kvalitním oleji, sceďte a používejte do studené kuchyně.

🫙 Tip mletí: Melte těsně před podáváním; hrubší mletí zvýrazní aromatiku v krémových polévkách a světlých omáčkách.

Dávejte si pozor!

Nadměrná konzumace může dráždit žaludeční a ústní sliznici. Uchovávejte mimo dosah dětí. Alergická reakce je vzácná, ale možná u citlivých osob. Mletý pepř skladujte v dobře uzavřené nádobě – aroma se rychle ztrácí.

Slevy a tipy

Ostropestřecmletý plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Lípakvět

Květ lípy se používá při chřipce a nachlazení, při horečkách ... více

Gojivýběr sušených plodů

Výběr extra velkých a šťavnatý plodů goji. Goji jsou výborným ... více

Svařené vínorozpustné

Rozpustná směs na svařené víno s cukrem a extrakty koření (skořice, ... více

­-10%

Ananassušené kroužky

Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více

Jehlice kořen

Jehlice trnitá se používá k podpůrné léčbě dny, revmatických ... více

­-15%

Jitrocellist

Jitrocel je spolu s řebříčkem nejlepší rostlinný lék na rány ... více

Diviznakvět

Divizna patří mezi nejstarší léčivé rostliny, je vhodná i pro děti ... více

Hlohplod

Plody hlohu, tzv. hložinky mají také léčivé účinky, jen o něco ... více

Sléz nať s listemlist

Sléz se používá při zánětech dutiny ústní, horních cest dýchacích, ... více

­-10%

Ostropestřecdrcený plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.