Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Karí lístky list

Zdrojem karí lístků je aromatická dřevina původem z jihovýchodní Asie. Sušené listy jsou vynikajícím exotickým kořením, příjemně voní po mandarinkách a pokrmům prop ... více o Karí

Kód zboží 01070
Latinský názevMurraya koenigii
Bylík.skKarí lístky

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

10g
62 Kč
30g
143 Kč
50g
212 Kč
100g
375 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete do 25.11.
  • GLS - na pobočku dostanete do 25.11.
  • ONE BOX dostanete do 25.11.
  • ONE POINT dostanete do 25.11.
  • ONE dostanete do 25.11.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 25.11.
  • Balíkovna dostanete do 25.11.
  • PPL - na pobočku dostanete do 25.11.
  • Zásilkovna domů dostanete do 25.11.
  • PPL - na adresu dostanete do 25.11.
  • GLS - na adresu dostanete do 25.11.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 25.11.


Vše o Karí

Karí lístky: Exotické koření s výtečnou delikátní chutí

Zdrojem karí lístků je aromatická dřevina původem z jihovýchodní Asie. Sušené listy jsou vynikajícím exotickým kořením, příjemně voní po mandarinkách a pokrmům propůjčí delikátní chuťové vlastnosti. A nesmíme zapomenout: jsou i léčivé!

Nepleťte si kari kořenicí směs a karí lístky

Karí lístkyHned na úvod je třeba předeslat, že není kari jako karí. Přestože kvůli prakticky totožným názvům dochází velice často k záměně, karí lístky jsou ve skutečnosti něco jiného než kari koření.

Kari koření je oblíbenou kořenicí směsí, která se v současnosti již běžně používá i v našem prostředí. Základní složku tvoří obvykle kurkuma, kmín a koriandr. Právě kurkuma dodává směsi charakteristickou sytě žlutou barvu. Směs se používá zejména při přípravě rozličných těstovinových a rýžových pokrmů, v omáčkách a při pečení masa. Svůj původ má v Indii, ale je úzce spjata s tehdejší britskou koloniální nadvládou. V současnosti existuje mnoho variant tohoto populárního koření (například anglická, indická, jávská či thajská), tvořit ho může být až úctyhodných 25 různých složek.

Karí lístky nejsou kořenicí směsí, nýbrž samostatným kořením. Mají rovněž exotický původ, ale nejsou u nás stále ještě příliš známé, ačkoliv je nutné podotknout, že pro své vynikající chuťové vlastnosti jsou stále žádanější. Jedná se o sušené listy z takzvaného kari stromu. Setkat se s nimi lze i pod pojmenováním curry listy, případně murája (podle latinského názvu stromu).

Nesnáší mráz a příjemně voní

Kari strom (latinsky Murraya koenigii) je aromatická dřevina z čeledi routovitých. Může nést podobu keře nebo menšího stromu, dosahuje výšky nanejvýš 6 metrů. Má větve pokryté chloupky, ze kterých vyrůstají střídavě uspořádané lichozpeřené listy. Samotné lístky mají podlouhle vejčitý a na vrcholu zašpičatělý tvar. Květenství tvoří koncové laty s drobnými příjemně aromatickými květy bílé barvy. Plodem jsou malé černé bobule. Ty jsou sice jedlé, avšak semena ukrytá uvnitř nich jsou jedovatá.

Původním domovem dřeviny je oblast jihovýchodní Asie, v současnosti je však pěstována i v jiných tropických regionech světa. Jedná se o teplomilný strom, kterému nedělají dobře teploty nižší než 10 °C. Daří se mu především v lesnatých územích s dostatkem vláhy. V našem prostředí ho lze pěstovat pouze jako pokojovou rostlinu.

Výtečné koření s vůní mandarinek

Pro sušené karí lístky je charakteristické příjemné a osvěžující mandarinkové aroma, stejně jako jemná delikátní chuť. Intenzivnější vůně je možné dosáhnout tehdy, pokud se lístky krátce opraží na pánvi.

Koření je vynikající zejména v polévkách a omáčkách. Uplatí se také v rozličných zeleninových, luštěninových a masových jídlech. Příjemně ochutí nejrůznější marinády a lze ho vyzkoušet i při nakládání zeleninových směsí, výrobě domácích sýrů a v čalamádách.

Toto svěží exotické koření je tradiční součástí mnoha pokrmů zejména v Indii a na Srí Lance. Poměrně běžné je však i v Malajsii, Tichomořské oblasti či v jižní Africe. V místech rozšíření se s oblibou používá rovněž v čerstvém stavu. 

Není bez zajímavosti, že karí lístky jsou součástí tradiční indické medicíny: ájurvédy. Moderními vědeckými výzkumy bylo zjištěno, že obsahují mimo jiné silice, alkaloidy, sacharidy, vitaminy A, C, E a z minerálních látek například železo, fosfor a vápník. Nejenže jsou tudíž chutné, ale také se mohou pochlubit léčivými vlastnostmi.

Slevy a tipy

Gojivýběr sušených plodů

Výběr extra velkých a šťavnatý plodů goji. Goji jsou výborným ... více

Mátanať

Máta se používá ke snížení krevního tlaku, podpoře chuti k jídlu, ... více

Badyánplod

Badyán se pro svou vůni podobnou anýzu a pro svůj krásný hvězdicový ... více

Slunečnicesemínko loupané

Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným ... více

Pepř černýcelý

Pepř s výraznou chutí a vůní ideální do mlýnků ... více

Hlohplod

Plody hlohu, tzv. hložinky mají také léčivé účinky, jen o něco ... více

Šípekslupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Ostropestřecdrcený plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.