Stévie list sladká
Stévie sladká (latinsky Stevia rebaudiana) je tropická rostlina z čeledi hvězdnicových rostoucí obvykle v trsech. ... více o stévii
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00200 |
Latinský název | Stevia rebaudiana |
Bylík.sk | Stévia sladká list |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
Vše o stévii
Stévie list
Stévie sladká (latinsky Stevia rebaudiana) je tropická rostlina z čeledi hvězdnicových rostoucí obvykle v trsech. Má drobné oválné až kopinaté listy s pilovitým okrajem a malé bílé květy, které tvoří koncové okolíky. Domovem stévie je středo- a jihoamerický kontinent, v našem prostředí ji lze pěstovat pouze jako pokojovou rostlinu, nesnáší totiž mráz.
Ač je stévie svým vzhledem spíše nenápadná, proslavila se po celém světě. Je totiž vysoce ceněná pro svou sladivost, díky které se využívá jako nekalorická náhražka cukru. Uvádí se, že je dokonce až 300 x sladší než sacharóza. Za svou sladkou chuť vděčí především obsaženým glykosidům, konkrétně se jedná o steviosid a rebaudiosid A. Coby sladidlo byla schválená i Evropskou unií, setkat se s ní lze pod označením E 960.
Z rostliny se využívají především listy, ty se totiž vyznačují vůbec nejvyšší sladivostí. V současnosti se běžně používají k slazení celé řady nápojů, cukrovinek, dezertů, žvýkaček mnoha dalších produktů.
Snad všechny alternativní pojmenování stévie připomínají její charakteristickou vlastnost - sladkou chuť. Říká se jí také totiž sladká tráva, medové lístky nebo třeba stévie cukrová.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Stévie obsahuje steviolglykosidy - rebaudiosid C a rebaudiosid D. Nejvíce je zastoupen steviosid, který je až 300x sladší než cukr, dále éterický oleje - nerolidol, geranilol, oxid caryophyllenu, flavonoidy
Výskyt
Stévie je vytrvalý keř rostoucí na otevřených stanovištích v mokřinách podél řek v Paraguayi a Brazílii. Pěstuje se na celém světě.
Příprava stévie
Nálev - čaj - 5-10 gramů zalijte 250-500ml vroucí vody, zakryjte a nechte 10-30 minut vylouhovat. Ideálně stévii ohřívejte 30 minut při max. 80°C. Můžete připravit i silný výluh louhovaný přes noc a poté uchovejte v chladničce pro další použití.
Domácí výluh ze sladké stévie
Koncentrovaný výluh lze připravit z většího množství sušených lístků stévie, které se napěchují do nádoby, nejlépe předem pomleté nebo podrcené, zalijí vroucí vodou či krátce povaří a nechají několik hodin vylouhovat. Čím více lístků použijete, tím silnější koncentrát získáte. Silný odvar má chuť až hořkosladkou, ovšem po naředění je chuť výtečná. Koncentrát je vhodné uchovávat v chladničce.
Dávejte si pozor!
Chuť stévie není zcela totožná s cukrem, lze v ní cítit trochu kovové nebo lékořicové pachuti
Slevy a tipy
Datle bez peckysušené plody
Odhaduje se, že datle jsou člověkem pěstovány déle než 5 tisíc let ... více
Sezam černýsemínko neloupané
Léčivé účinky sezamových semínek na lidský organismus jsou tak ... více
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky