Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Stévie list sladká

Stévie sladká (latinsky Stevia rebaudiana) je tropická rostlina z čeledi hvězdnicových rostoucí obvykle v trsech. ... více o stévii

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00200
Latinský názevStevia rebaudiana
Bylík.skStévia sladká list

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
50 Kč
50g
68 Kč
100g
109 Kč
150g
137 Kč
200g
176 Kč
250g
216 Kč
300g
251 Kč
Dostupnost: skladem < 1 kg

Vše o stévii

Stévie list

Stévie Stévie sladká (latinsky Stevia rebaudiana) je tropická rostlina z čeledi hvězdnicových rostoucí obvykle v trsech. Má drobné oválné až kopinaté listy s pilovitým okrajem a malé bílé květy, které tvoří koncové okolíky. Domovem stévie je středo- a jihoamerický kontinent, v našem prostředí ji lze pěstovat pouze jako pokojovou rostlinu, nesnáší totiž mráz.

Ač je stévie svým vzhledem spíše nenápadná, proslavila se po celém světě. Je totiž vysoce ceněná pro svou sladivost, díky které se využívá jako nekalorická náhražka cukru. Uvádí se, že je dokonce až 300 x sladší než sacharóza. Za svou sladkou chuť vděčí především obsaženým glykosidům, konkrétně se jedná o steviosid a rebaudiosid A. Coby sladidlo byla schválená i Evropskou unií, setkat se s ní lze pod označením E 960.

Z rostliny se využívají především listy, ty se totiž vyznačují vůbec nejvyšší sladivostí. V současnosti se běžně používají k slazení celé řady nápojů, cukrovinek, dezertů, žvýkaček mnoha dalších produktů.

Snad všechny alternativní pojmenování stévie připomínají její charakteristickou vlastnost - sladkou chuť. Říká se jí také totiž sladká tráva, medové lístky nebo třeba stévie cukrová.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Stévie obsahuje steviolglykosidy - rebaudiosid C a rebaudiosid D. Nejvíce je zastoupen steviosid, který je až 300x sladší než cukr, dále éterický oleje - nerolidol, geranilol, oxid caryophyllenu, flavonoidy

Výskyt

Stévie je vytrvalý keř rostoucí na otevřených stanovištích v mokřinách podél řek v Paraguayi a Brazílii. Pěstuje se na celém světě.

Příprava stévie

Nálev - čaj - 5-10 gramů zalijte 250-500ml vroucí vody, zakryjte a nechte 10-30 minut vylouhovat. Ideálně stévii ohřívejte 30 minut při max. 80°C. Můžete připravit i silný výluh louhovaný přes noc a poté uchovejte v chladničce pro další použití.

Domácí výluh ze sladké stévie

Koncentrovaný výluh lze připravit z většího množství sušených lístků stévie, které se napěchují do nádoby, nejlépe předem pomleté nebo podrcené, zalijí vroucí vodou či krátce povaří a nechají několik hodin vylouhovat. Čím více lístků použijete, tím silnější koncentrát získáte. Silný odvar má chuť až hořkosladkou, ovšem po naředění je chuť výtečná. Koncentrát je vhodné uchovávat v chladničce.

Dávejte si pozor!

Chuť stévie není zcela totožná s cukrem, lze v ní cítit trochu kovové nebo lékořicové pachuti

Slevy a tipy

Rychlejší hubnutíbylinková směs

Bylinná směs pro rychlý boj s nadváhou. ... více

Šípekdrcený s jádry

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Zázvor mletý

Jemně pomletý zázvor je vynikající nejenom do sušenek ... více

­-10%

Šípekslupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.