Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Ořešák černý oplodí

Ořešák černý je nádherný majestátný strom, který se pěstuje především na severoamerickém kontinentu. V našich končinách je poměrně vzácný, přestože má rozhodně ... více o Ořešáku

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 02320
Latinský názevJuglans nigra
Bylík.skOrech čierny oplodie

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

Zboží je bohužel aktuálně nedostupné. Vyplňte níže Váš email. Po naskladnění Vás budeme informovat jako první.

Dostupnost: na dotaz, upřesníme


Vše o Ořešáku

Ořešák černý: Americký krasavec s tvrdou skořápkou

Ořešák černý je nádherný majestátný strom, který se pěstuje především na severoamerickém kontinentu. V našich končinách je poměrně vzácný, přestože má rozhodně co nabídnout. Má totiž celou řadu zajímavého využití a své uplatnění našel také ve fytoterapii.

Na první plody je třeba si počkat

Ořešák černýOřešák černý neboli ořešák americký (latinsky Juglans nigra) je mohutný listnatý strom z čeledi ořešákovitých, který má rozložitou korunu a dorůstá až do výšky úctyhodných 40 metrů. Je pro něj typická šedohnědá kůra, která s rostoucím stářím postupně tmavne a stává se rozbrázděnou. Strom má opadavé lichozpeřené dlouhé listy, jednotlivé lístky mají zašpičatělý tvar a na rubové straně jsou pokryty chloupky. Samičí květy rostou ve shlucích na koncích větví, zatímco samčí květy tvoří hnědě zbarvené jehnědy. Kořenový systém bývá velmi rozsáhlý a někdy dokonce značně převyšuje rozměr samotné koruny stromu.

V podzimních měsících na stromě dozrávají jedlé ořechy. Jsou ukryty v dužnaté aromatické slupce (pozor, podobně jako v případě známějších vlašských ořechů barví) a obklopeny hnědou hluboce zbrázděnou skořápkou, která je velice tvrdá a pevná. Dostat se k chutnému jádru tudíž není úplně snadné a právě tato „nedobytná“ skořápka mnohé často odrazuje k většímu využití těchto ořechů v kuchyni.

Strom začíná plodit až po několika letech (nejdříve zhruba po 4 až 5), větší výnosy lze však očekávat až po několika desetiletích.

Je ozdobou starých zámeckých zahrad

Původní domovinou stromu je východní část Spojených států, kde je dodnes běžně pěstován a rozšířen. Již v 17. století byl však dovezen i na evropský kontinent, kde byl záhy vysazován zejména v zámeckých parcích. V naší zemi byly zasazeny první exempláře v průběhu první poloviny 18. století.

Tento druh ořešáku se běžně dožívá více než 100 let, proto se lze i na našem území běžně setkat s „archivními kousky“, které nesou mnohdy statut památného stromu. Také v současnosti je ořešák černý poměrně běžně vysazován zejména v městských parcích, naopak v lesním porostu jsou vzácné, jelikož se nejedná o původní druh.

Ořešák má své stálé místo i ve fytoterapii

Nejenom jádra, ale rovněž listy a nezralé oplodí, tedy zelená dužnatá slupka mají své místo v historii fytoterapie.  

Pokud se zaměříme právě na oplodí, uvádí se, že obsahuje mimo jiné kyselinu linoleovou, kyselinu palmitovou a kyselinu stearovou, dále uhlovodíky, bílkoviny, vitaminy skupiny B, vitamin C, D, E a K, z minerálních látek zejména mangan, fosfor, hořčík, zinek, dále juglon, tanin a plumbachin. Oplodí, která bývá k dostání v podobě kousků nebo v mleté formě, se připravuje nejčastěji jako odvar. Ten může být užíván vnitřně nebo se aplikuje na pokožku ve formě obkladů.

Uplatnil se v řezbářství i k barvení látek

Ořešák černý je pěstovaný nejenom pro své jedlé plody, ale našel si celou řadu dalších zajímavých využití. Vysoce ceněné je jeho dřevo, které má sytou tmavohnědou barvu s půvabnou texturou. Nejenže má atraktivní vzhled, ale navíc je kvalitní, tuhé a dobře se opracovává. Používá se hlavně jako materiál pro výrobu hudebních nástrojů, nábytku, komponentů v puškařství a k tvorbě dekorativních předmětů.

Také tvrdé ořechové skořápky se s oblibou zpracovávají. Po jejich příčném rozříznutí vynikne krásná struktura. Nejčastěji se z nich dělají zajímavé originální přívěsky, náušnice a jiné šperky.

Z černého ořešáku se získává přírodní barvivo hnědavého odstínu, kterým lze barvit vlnu, látky a useň (především jelenici), je však možné jej použít i k moření dřeva, případně také k barvení vlasů. V současnosti tvoří běžnou součást abrazivního leštidla.

Zajímavé odkazy

Příprava Ořešáku černého

Polévkovou lžíci vložíme do 3/4 l studené vody a přivedeme k varu. Povaříme 8–10 min., necháme odstát do schladnutí. Scedíme a rozdělíme do 3 dávek, které užíváme během dne.

Dávejte si pozor!

Není určeno k dlouhodobému užívání. Užívat maximálně 6 týdnů. Neopakovat více jak 2×ročně.

Slevy a tipy

Šípekslupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Šípekcelý plod

Celé plody šípku jsou známým zdrojem vitaminu C. ... více

Lípakvět

Květ lípy se používá při chřipce a nachlazení, při horečkách ... více

Eukalyptlist

Eukalyptus je jedinou potravou australských medvídků koala. Poskytuje ... více

­-20%

Lékořicekořen

Kořen lékořice se používá k usnadnění odkašlávání a uvolnění ... více

Maralíkořen

Má pozitivní vliv na játra, je vhodný při nechutenství, podporuje ... více

Gojivýběr sušených plodů

Výběr extra velkých a šťavnatý plodů goji. Goji jsou výborným ... více

Muškátový oříšekmletý

Výtečné koření do slaných i sladkých jídel ... více

­-10%

Řepík nať

Řepík příznivě působí na činnost jater a žlučníku, zlepšuje ... více

Slunečnicesemínko loupané

Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným ... více

Kurkumamletá

Indický šafrán dodá jídlům nádhernou žlutou barvu ... více

­-15%

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.