Badyán plod Badyáník pravý
Badyáník pravý, rovněž také čínský anýz nebo hvězdicový anýz (latinsky Illicium verum) je listnatý tropický strom, jehož původním domovem jsou některé oblasti asi ... více o Badyánu
Kód zboží | 00281 |
---|---|
Země původu | Indie |
Latinský název | Illicium verum |
Teplota vaporizace | 149 - 177° C |
Bylík.sk | Badián Anízovec pravý plod |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
- GLS - na pobočku dostanete do 25.11.
- ONE BOX dostanete do 25.11.
- ONE POINT dostanete do 25.11.
- ONE dostanete do 25.11.
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 25.11.
- Balíkovna dostanete do 25.11.
- PPL - na pobočku dostanete do 25.11.
- Zásilkovna domů dostanete do 25.11.
- PPL - na adresu dostanete do 25.11.
- GLS - na adresu dostanete do 25.11.
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 25.11.
Podobné zboží jako Badyán
Vše o Badyánu
Badyán plod
Badyáník pravý, rovněž také čínský anýz nebo hvězdicový anýz (latinsky Illicium verum) je listnatý tropický strom, jehož původním domovem jsou některé oblasti asijského kontinentu, především Čína. Má kopinaté listy a vykvétá žlutavými nebo narůžovělými květy. Zralý plod má hnědou barvu a charakteristický tvar osmicípé hvězdy. Tyto tobolky tvořící cípy jsou duté, uvnitř se ukrývá tvrdé semeno.
Právě hvězdicovité souplodí se používá jako koření. Má příjemné aroma, které připomíná anýz, chuť je kořenitá a mírně nasládlá. Badyán je tradičním čínským kořením, které si pro své vlastnosti získalo oblibu i v našich končinách. Uplatnění nalezne například při přípravě horkých alkoholických nápojů a čajů, výtečně se hodí do nejrůznějších sladkých pokrmů. Celý plod badyánu lze použít také při nakládání ovocných kompotů.
Badyán se přidává do perníků, sladkého pečiva, kompotů, švestkových povidel, likérů, k aromatizaci čajů, ale i do omáček. Badyán se dobře kombinuje se skořicí, chilli, plody koriandru a fenyklu, s česnekem, zázvorem, citronelou, limetkovou kůrou, sečuánským pepřem (většinou k masu) a sójovou omáčkou. Nejvýraznější chuť a vůni má badyán po rozdrcení v hmoždíři nebo umleté elektrickým mlýnkem
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Éterický olej s 80-90% anetholu, estragol, foeniculin, anisaldehyd, monoterpeny - limonen, pinen, linanool, flavonoidy
Výskyt
Pravlastí badyánu je jižní Čína a severní Vietnam, roste také v Indii, na Filipínách a Jamajce. Pěstuje se v tropické jihovýchodní Asii. Stálezelený listnatý strom dorůstá do osmimetrové výšky, sklízí se plod, který má tvar osmihvězdice. Patří mezi velmi oblíbené koření, hlavně v jihovýchodní Asii.
Příprava Badyánu
Asi dvě „hvězdičky“ nebo jednu lžičku badyánu zalijte hrnkem vroucí vody. Necháte louhovat 10–15 minut. Poté badyán vyndejte. Podle chuti můžete oslaďte medem. Pije se ještě teplé 2–3krát denně.
Dávejte si pozor!
Nevhodné pro těhotné a kojící ženy. Nedoporučuje se dávat do čajových směsí pro malé děti. Může u nich způsobit nevolnost.
Slevy a tipy
Vlašské ořechy 40% půlky
Vlašský ořech je spolu s jinými olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších ... více
Pampeliškakořen
Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více
Co vás zajímá o Badyánu
Rád bych se Vás zeptal na Badyán, jestli nevíte kolik hvězdiček Badyánu dát macerovat do višní naložených v 3litrovce na višňovku (asi 2kg višní). Zalito vodkou 40%.
Pro přípravu višňovky s badyánem doporučuji použít 2-3 hvězdičky badyánu na 3 litry višňovky. Badyán má velmi výraznou chuť, takže je lepší začít s menším množstvím a případně po ochutnání můžete přidat více, pokud byste chtěl silnější aroma.
Postup:
- Do 3litrové nádoby s 2 kg višní a vodkou přidejte 2-3 hvězdičky badyánu.
- Nechte macerovat na chladném a tmavém místě po dobu 4-6 týdnů.
- Pravidelně kontrolujte a ochutnávejte, aby chuť nebyla příliš silná.
Doufám, že se vám višňovka podaří a bude chutnat!
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky