Artyčok list zeleninový
Tato zelenina připomínající svým vzhledem bodlák, která je běžně pěstovaná v oblasti Středomoří, je v našich končinách stále poměrně neznámá. ... více o Artyčoku
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00179 |
Latinský název | Folium Cynarae |
Bylík.sk | Artyčok zeleninový list |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
Vše o Artyčoku
Artyčok list
Tato zelenina připomínající svým vzhledem bodlák, která je běžně pěstovaná v oblasti Středomoří, je v našich končinách stále poměrně neznámá. Přesto však stojí za pozornost, a to nejenom z důvodu, že výtečně chutná.
Nadzemní část rostliny je vhodná pro ty, kteří si chtějí udržet zdravou tělesnou hmotnost. Listy artyčoku přispívání k normální činnosti močových cest, jater a žlučníku, zároveň napomáhají udržet normální hladinu cholesterolu v krvi. Artyčok je uváděný také jako antioxidant, kdy pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem. V neposlední řadě přispívá k normální funkci trávení a má pozitivní vliv na zdraví srdce.
Pro použití v kuchyni se sklízí ještě nezralé zelené úbory a řapíky. Jejich chuť je mírně nahořklá a příjemná, konzumují se po tepelné úpravě, kdy se nejčastěji povaří ve vodě, aby změkly. Ve středomořské gastronomii jsou artyčoky součástí celé řady pokrmů, používají se do těstovin, polévek, na pizzu, k rybám, dají se grilovat, ale také konzumovat jen samotné.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Rostlina je bohatá na caffeoylchinové kyseliny jako kyselina chlorogenová a cynarin, flavonoidy, inulin, sesquiterpenlaktony, vitamin A
Výskyt
Artyčok se jako kulturní rostlina pěstuje v oblastech s nižší nadmořskou výškou, zejména ve Středomoří a na Balkáně, ve střední Evropě se pěstuje pro listy
Lidové názvy Artyčoku
Tato bylina je též známá pod názvy hnidák, hostcová bylina, hromový kořen, chameleon bílý, karolina, karolina bílá, kartáčky, kořen divokého artyčoku, krasovlásek, kupava, planý bodlák
Příprava Artyčoku
Nálev - dvě čajové lžičky sušeného listu přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 - 15 min odstát. Poté přecedíme a užíváme 3x denně. Macerát -listy, stonky a kořeny artyčoku se louhují ve vodě a pijí se až 3 šálky denně. Odvar – připravíme povařením listů, stonků a kořene rostliny ve vodě. Pije se až 3x denně. Jinou možností je povaření kořenu ve víně a následné louhování. Výsledný produkt se užívá v dávce několika lžic denně.
Slevy a tipy
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky