Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Artyčok list zeleninový

Tato zelenina připomínající svým vzhledem bodlák, která je běžně pěstovaná v oblasti Středomoří, je v našich končinách stále poměrně neznámá. ... více o Artyčoku

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00179
Latinský názevFolium Cynarae
Bylík.skArtyčok zeleninový list

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
31 Kč
50g
38 Kč
100g
56 Kč
150g
68 Kč
200g
85 Kč
250g
102 Kč
300g
121 Kč
400g
154 Kč
500g
178 Kč
Dostupnost: skladem > 5 kg

Vše o Artyčoku

Artyčok list

ArtyčokTato zelenina připomínající svým vzhledem bodlák, která je běžně pěstovaná v oblasti Středomoří, je v našich končinách stále poměrně neznámá. Přesto však stojí za pozornost, a to nejenom z důvodu, že výtečně chutná.

Nadzemní část rostliny je vhodná pro ty, kteří si chtějí udržet zdravou tělesnou hmotnost. Listy artyčoku přispívání k normální činnosti močových cest, jater a žlučníku, zároveň napomáhají udržet normální hladinu cholesterolu v krvi. Artyčok je uváděný také jako antioxidant, kdy pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem. V neposlední řadě přispívá k normální funkci trávení a má pozitivní vliv na zdraví srdce.

Pro použití v kuchyni se sklízí ještě nezralé zelené úbory a řapíky. Jejich chuť je mírně nahořklá a příjemná, konzumují se po tepelné úpravě, kdy se nejčastěji povaří ve vodě, aby změkly. Ve středomořské gastronomii jsou artyčoky součástí celé řady pokrmů, používají se do těstovin, polévek, na pizzu, k rybám, dají se grilovat, ale také konzumovat jen samotné.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Rostlina je bohatá na caffeoylchinové kyseliny jako kyselina chlorogenová a cynarin, flavonoidy, inulin, sesquiterpenlaktony, vitamin A

Výskyt

Artyčok se jako kulturní rostlina pěstuje v oblastech s nižší nadmořskou výškou, zejména ve Středomoří a na Balkáně, ve střední Evropě se pěstuje pro listy

Lidové názvy Artyčoku

Tato bylina je též známá pod názvy hnidák, hostcová bylina, hromový kořen, chameleon bílý, karolina, karolina bílá, kartáčky, kořen divokého artyčoku, krasovlásek, kupava, planý bodlák

Příprava Artyčoku

Nálev - dvě čajové lžičky sušeného listu přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 - 15 min odstát. Poté přecedíme a užíváme 3x denně. Macerát -listy, stonky a kořeny artyčoku se louhují ve vodě a pijí se až 3 šálky denně. Odvar – připravíme povařením listů, stonků a kořene rostliny ve vodě. Pije se až 3x denně. Jinou možností je povaření kořenu ve víně a následné louhování. Výsledný produkt se užívá v dávce několika lžic denně.

Slevy a tipy

Kešuořechy W320

Kešu jsou olejnaté ořechy se sladkou, jemnou chutí. Jsou známé zejména ... více

Kozlíkkořen

Kozlík se podává jako sedativum při nespavosti, stresech, bolestech ... více

Slunečnicesemínko loupané

Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným ... více

Třezalkanať

Třezalka se používá při léčbě trávicího traktu, žaludku, jater ... více

Šalvěj nať

Šalvěj se používá při zánětech v krku, zánětech dásní, jazyka ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.