Artyčok list zeleninový

Tato zelenina připomínající svým vzhledem bodlák, která je běžně pěstovaná v oblasti Středomoří, je v našich končinách stále poměrně neznámá. ... více o Artyčoku

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00179
Latinský názevFolium Cynarae

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
23 Kč
50g
33 Kč
100g
59 Kč
150g
71 Kč
200g
92 Kč
250g
104 Kč
300g
114 Kč
400g
136 Kč
500g
169 Kč
Dostupnost: skladem > 1 kg
Artyčok
Artyčok
list
Příprava: Dvě čajové lžičky zalijte 1/4 l vroucí vody, zakryjte a nechte 15 min louhovat. Užívá se 3x denně.
Balení Artyčok

Vše o Artyčoku

Artyčok list

ArtyčokTato zelenina připomínající svým vzhledem bodlák, která je běžně pěstovaná v oblasti Středomoří, je v našich končinách stále poměrně neznámá. Přesto však stojí za pozornost, a to nejenom z důvodu, že výtečně chutná.

Nadzemní část rostliny je vhodná pro ty, kteří si chtějí udržet zdravou tělesnou hmotnost. Listy artyčoku přispívání k normální činnosti močových cest, jater a žlučníku, zároveň napomáhají udržet normální hladinu cholesterolu v krvi. Artyčok je uváděný také jako antioxidant, kdy pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem. V neposlední řadě přispívá k normální funkci trávení a má pozitivní vliv na zdraví srdce.

Pro použití v kuchyni se sklízí ještě nezralé zelené úbory a řapíky. Jejich chuť je mírně nahořklá a příjemná, konzumují se po tepelné úpravě, kdy se nejčastěji povaří ve vodě, aby změkly. Ve středomořské gastronomii jsou artyčoky součástí celé řady pokrmů, používají se do těstovin, polévek, na pizzu, k rybám, dají se grilovat, ale také konzumovat jen samotné.

Účinné látky

Rostlina je bohatá na caffeoylchinové kyseliny jako kyselina chlorogenová a cynarin, flavonoidy, inulin, sesquiterpenlaktony, vitamin A

Výskyt

Artyčok se jako kulturní rostlina pěstuje v oblastech s nižší nadmořskou výškou, zejména ve Středomoří a na Balkáně, ve střední Evropě se pěstuje pro listy

Lidové názvy Artyčoku

Tato bylina je též známá pod názvy hnidák, hostcová bylina, hromový kořen, chameleon bílý, karolina, karolina bílá, kartáčky, kořen divokého artyčoku, krasovlásek, kupava, planý bodlák

Příprava Artyčoku

Nálev - dvě čajové lžičky sušeného listu přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 - 15 min odstát. Poté přecedíme a užíváme 3x denně. Macerát -listy, stonky a kořeny artyčoku se louhují ve vodě a pijí se až 3 šálky denně. Odvar – připravíme povařením listů, stonků a kořene rostliny ve vodě. Pije se až 3x denně. Jinou možností je povaření kořenu ve víně a následné louhování. Výsledný produkt se užívá v dávce několika lžic denně.

Slevy a tipy

Puškvorec kořen

Puškvorec patří mezi hořké byliny, to zdůvodňuje jeho hlavní použití ... více

Kopřiva nať s listem

Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více

Řepík nať

Řepík příznivě působí na činnost jater a žlučníku, zlepšuje ... více

Jeřáb černý plod

Aronie je ceněna hlavně pro vysoký obsah železa, jódu, vitamínů ... více

Ananas sušené kroužky

Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více

Para ořechy plod

Para ořechy rostou výhradně v Amazonském pralese, kde jsou velice ceněny ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.