Artyčok list zeleninový

Tato zelenina připomínající svým vzhledem bodlák, která je běžně pěstovaná v oblasti Středomoří, je v našich končinách stále poměrně neznámá. ... více o Artyčoku

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00179
Latinský názevFolium Cynarae

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
21 Kč
50g
31 Kč
100g
53 Kč
150g
62 Kč
200g
80 Kč
250g
89 Kč
300g
97 Kč
400g
111 Kč
500g
137 Kč
Dostupnost: skladem > 3 kg | dostanete do 22.6.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 22.6.
  • Česká pošta - Balíkovna dostanete do 22.6.
  • PPL - na pobočku dostanete do 22.6.
  • PPL - na adresu dostanete do 22.6.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 22.6.

Vše o Artyčoku

Artyčok list

ArtyčokTato zelenina připomínající svým vzhledem bodlák, která je běžně pěstovaná v oblasti Středomoří, je v našich končinách stále poměrně neznámá. Přesto však stojí za pozornost, a to nejenom z důvodu, že výtečně chutná.

Nadzemní část rostliny je vhodná pro ty, kteří si chtějí udržet zdravou tělesnou hmotnost. Listy artyčoku přispívání k normální činnosti močových cest, jater a žlučníku, zároveň napomáhají udržet normální hladinu cholesterolu v krvi. Artyčok je uváděný také jako antioxidant, kdy pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem. V neposlední řadě přispívá k normální funkci trávení a má pozitivní vliv na zdraví srdce.

Pro použití v kuchyni se sklízí ještě nezralé zelené úbory a řapíky. Jejich chuť je mírně nahořklá a příjemná, konzumují se po tepelné úpravě, kdy se nejčastěji povaří ve vodě, aby změkly. Ve středomořské gastronomii jsou artyčoky součástí celé řady pokrmů, používají se do těstovin, polévek, na pizzu, k rybám, dají se grilovat, ale také konzumovat jen samotné.

Účinné látky

Rostlina je bohatá na caffeoylchinové kyseliny jako kyselina chlorogenová a cynarin, flavonoidy, inulin, sesquiterpenlaktony, vitamin A

Výskyt

Artyčok se jako kulturní rostlina pěstuje v oblastech s nižší nadmořskou výškou, zejména ve Středomoří a na Balkáně, ve střední Evropě se pěstuje pro listy

Lidové názvy Artyčoku

Tato bylina je též známá pod názvy hnidák, hostcová bylina, hromový kořen, chameleon bílý, karolina, karolina bílá, kartáčky, kořen divokého artyčoku, krasovlásek, kupava, planý bodlák

Příprava Artyčoku

Nálev - dvě čajové lžičky sušeného listu přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 - 15 min odstát. Poté přecedíme a užíváme 3x denně. Macerát -listy, stonky a kořeny artyčoku se louhují ve vodě a pijí se až 3 šálky denně. Odvar – připravíme povařením listů, stonků a kořene rostliny ve vodě. Pije se až 3x denně. Jinou možností je povaření kořenu ve víně a následné louhování. Výsledný produkt se užívá v dávce několika lžic denně.

Slevy a tipy

Šípek drcený s jádry

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Ostropestřec mletý plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Hloh list s květem

Květ hlohu pomáhá zlepšovat činnost srdce, snižovat krevní tlak ... více

Skořice 5 cm celá

Kůra skořicovníku charakteristicky svinutá do ruličky ... více

Chia semínko

Chia semínka působí blahodárně na celý náš organismus, podporují ... více

Růže stolistá okvětní plátky

Květní plátky růží posilují organismus, můžeme je použít při ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.