Rybíz plod černý

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00091
Latinský názevRibes nigrum
Bylík.skRíbezľa čierny plod

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
70 Kč
100g
116 Kč
150g
146 Kč
200g
190 Kč
250g
234 Kč
300g
271 Kč
400g
354 Kč
500g
426 Kč
750g
594 Kč
1000g
807 Kč
Dostupnost: skladem > 5 kg | dostanete do 11.10.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 11.10.
  • Balíkovna dostanete do 11.10.
  • PPL - na pobočku dostanete do 11.10.
  • GLS - na pobočku dostanete do 11.10.
  • Zásilkovna domů dostanete do 11.10.
  • PPL - na adresu dostanete do 11.10.
  • GLS - na adresu dostanete do 11.10.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 11.10.

Vše o Rybízu černém

Rybíz plod

RybízRybíz černý (latinsky Ribes nigrum) je ovocný keř menšího vzrůstu, který je oblíbený pro své drobné jedlé bobule, které jsou velmi chutné. Má laločnaté střídavě uspořádané listy s pilovatým okrajem a hrozny nazelenalých květů, dřevina nemá trny a je silně aromatická.

Plody černého rybízu přispívají k normální činnosti dýchacího systému i ke zdraví svalů a kostí. Náleží mezi antioxidanty, kdy chrání buňky před oxidativním stresem. Protože stimulují chuť k jídlu a napomáhají vylučování vody z organismu, jsou vhodné ke kontrole tělesné hmotnosti. Mají schopnost osvěžit a lze je vyzkoušet pro celkový emoční komfort. Uvádí se také, že rybíz je ovocem s vůbec nejvyšším obsahem vitaminu C, jedná se až o 230 mg na 100 g plodů.

Z plodů se vyrábějí různé sirupy a rovněž lahodné šťavnaté víno. Výtažky z černého rybízu našly své uplatnění i v kosmetice.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

V listech flavonoidy, oligomerní proanthokyanidiny, stopy éterického oleje, fenolkarbonové kyseliny, vitamin C. V plodech flavonoidy, anthokyany, fenolkarbonocé kyseliny, velké množství vitaminu C, ovocné kyseliny, invertní cukr, pektiny

Výskyt

Divoce roste v pobřežních křovinách a lužních lesích, spíše se pěstuje jako užitková rostlina pěstovaná v zahrádkách.

Lidové názvy Rybízu černého

Tato bylina je známa také pod názvy černá meruzalka nebo smradlavý rybíz.

Příprava Rybízu černého

Nálev - čaj - 2 lžičky sušených bobulí přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Užívá se obvykle 3x denně. Nebo lze použít jako kloktadlo, kdy nálev zředíme s vodou 1:1. 

Slevy a tipy

Vrbovka nať

Vrbovku malokvětou používáme při zánětech močových cest a při ... více

Pampeliškakořen

Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více

Ibišekkvět řezaný

Ibišek je přírodním vitamínem C. Je vhodný při horečkách, vnitřním ... více

Rychlejší hubnutíbylinková směs

Bylinná směs pro rychlý boj s nadváhou. ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.