Rybíz plod černý

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00091
Latinský názevRibes nigrum
Bylík.skRíbezľa čierny plod

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
56 Kč
100g
86 Kč
150g
110 Kč
200g
140 Kč
250g
171 Kč
300g
196 Kč
400g
255 Kč
500g
304 Kč
750g
444 Kč
1000g
568 Kč
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • GLS - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna domů dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • GLS - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří

Vše o Rybízu černém

Rybíz plod

RybízRybíz černý (latinsky Ribes nigrum) je ovocný keř menšího vzrůstu, který je oblíbený pro své drobné jedlé bobule, které jsou velmi chutné. Má laločnaté střídavě uspořádané listy s pilovatým okrajem a hrozny nazelenalých květů, dřevina nemá trny a je silně aromatická.

Plody černého rybízu přispívají k normální činnosti dýchacího systému i ke zdraví svalů a kostí. Náleží mezi antioxidanty, kdy chrání buňky před oxidativním stresem. Protože stimulují chuť k jídlu a napomáhají vylučování vody z organismu, jsou vhodné ke kontrole tělesné hmotnosti. Mají schopnost osvěžit a lze je vyzkoušet pro celkový emoční komfort. Uvádí se také, že rybíz je ovocem s vůbec nejvyšším obsahem vitaminu C, jedná se až o 230 mg na 100 g plodů.

Z plodů se vyrábějí různé sirupy a rovněž lahodné šťavnaté víno. Výtažky z černého rybízu našly své uplatnění i v kosmetice.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

V listech flavonoidy, oligomerní proanthokyanidiny, stopy éterického oleje, fenolkarbonové kyseliny, vitamin C. V plodech flavonoidy, anthokyany, fenolkarbonocé kyseliny, velké množství vitaminu C, ovocné kyseliny, invertní cukr, pektiny

Výskyt

Divoce roste v pobřežních křovinách a lužních lesích, spíše se pěstuje jako užitková rostlina pěstovaná v zahrádkách.

Lidové názvy Rybízu černého

Tato bylina je známa také pod názvy černá meruzalka nebo smradlavý rybíz.

Příprava Rybízu černého

Nálev - čaj - 2 lžičky sušených bobulí přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Užívá se obvykle 3x denně. Nebo lze použít jako kloktadlo, kdy nálev zředíme s vodou 1:1. 

Slevy a tipy

Řepík nať

Řepík příznivě působí na činnost jater a žlučníku, zlepšuje ... více

Meruňky nesířené

Sušené meruňky obsahují 5x více učinných látek než čerstvě ... více

Skořice 5 cm celá

Kůra skořicovníku charakteristicky svinutá do ruličky ... více

Pampeliška kořen

Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.